Sneeuw- en ijzelbestrijding op de gemeentewegen

In de winter zorgen sneeuw en ijs vaak voor gladde wegen. Het gemeentebestuur doet er echter alles aan om de straten voor doorgaand verkeer zo veilig mogelijk te houden.

Onze strooiploeg zorgt voor de gemeentelijke wegen en staat permanent stand-by tijdens de winterperiode. Op basis van de weersvoorspellingen wordt beslist wanneer de ploeg uitrijdt. Om het strooien en ruimen goed te laten verlopen heeft het gemeentebestuur een strooischema opgemaakt.

Dit winterplan telt 4 fasen

Fase groen : deze fase start op 1 september van ieder jaar. Vanaf deze dag worden het machinepark en de middelen (strooizouten en personeel) in gereedheid gebracht.
Fase geel : van eind oktober tot begin april staat onze strooidienst 24/7 paraat.
Fase oranje : bij zwaardere sneeuwval wordt niet meer alleen zout gestrooid, maar wordt ook sneeuw geruimd.
Fase rood: dit is een uitzonderlijke toestand waarbij het winterweer extreem is en/of een lange aanhoudende periode van winterweer zich voordoet of wanneer de strooizouten schaars worden.

Bij het strooien wordt een welbepaalde volgorde gehanteerd: eerst de grote verbindingswegen (tussen de verschillende deelgemeenten) en de gevaarlijke punten, daarna andere wegen en als laatste de kleinere wegen. Wij spannen ons in zodat iedereen binnen de gemeente binnen een straal van 500 meter op een gestrooide weg geraakt.

Het is mogelijk dat je in jouw buurt al een strooiwagen ziet passeren, maar dat deze niet in jouw straat is langsgekomen. In functie van de categorie en bereidbaarheid van wegen wordt een bepaald voertuig ingezet. 

Strooizout werkt pas optimaal wanneer de wegen intensief bereden worden (circa 150 rijbewegingen). Het is dus best mogelijk dat de strooiwagen in jouw straat gepasseerd is, maar dat het strooien geen zichtbaar resultaat geeft.

Volgende straten zijn geheel of gedeeltelijk in de strooiroute opgenomen:

Strooiroute Houthalen-Centrum

Strooiroute Lillo

Strooiroute Helchteren 

Strooiroute Meulenberg

Strooiroute Houthalen-Oost

In fase rood wordt het gemeentelijk noodplan Winter afgekondigd en nemen we gepaste maatregelen.

De gewestwegen Grote Baan, Kazernelaan, Helzoldstraat, Lillosteenweg en Donderslagweg en hun fietspaden vallen onder het beheer van het Agentschap Wegen en Verkeer.

Wie maakt het voetpad schoon? 

We zijn allemaal verplicht om het voetpad voor onze woning sneeuw- en ijsvrij te houden. 

Fietspaden

De belangrijkste en meest gebruikte fietspaden binnen de gemeente proberen wij ook preventief te strooien.

Help de buren een handje

Kan je buur geen sneeuw ruimen op zijn of haar stoep? Is hij/zij niet goed ter been of ziek?

Help jouw buur en veeg wat extra meters stoep. Kijk bij een strenge winter ook uit naar buren die misschien wat hulp kunnen gebruiken. Spring gewoon eens binnen om te controleren of alles in orde is (verwarming, boodschappen…).

Naar top