reistoelating voor minderjarigen

Online aanvragen

Maak een afspraak

Wat

Ben je minderjarig en reis je naar het buitenland zonder moeder, vader of voogd dan moet je in het bezit zijn van een reistoestemming die ondertekend is door de ouders of voogd. Dit geldt ook als je vergezeld wordt door andere volwassenen zoals grootouders, familie, leiders van de jeugdbeweging, ...

Reist je kind met één ouder, dan mag je vrij beslissen of je het akkoord van de andere ouder op papier laat zetten. Dit is geen verplicht document maar wordt wel aangeraden door Buitenlandse Zaken.

Procedure

Je kan een reistoelating minderjarige als volgt aanvragen:

  • online
  • bij de snelbalie in het NAC. Maak hiervoor een afspraak via onze snelbalie.
  • door een formulier reistoelating minderjarige in te vullen.
    • De aanvragende ouder(s) moet(en) het document invullen en handtekenen. De handtekening op de reistoelating moet je nog laten wettigen bij de snelbalie in het NAC. Vergeet hiervoor jouw identiteitskaart niet mee te brengen. Maak hiervoor een afspraak via onze snelbalie.
    • Als je de handtekening van iemand anders laat wettigen, dan moet je de identiteitskaart van deze persoon en een door hem of haar ondertekende volmacht meebrengen. Maak hiervoor een afspraak bij de snelbalie.

Indien je kind niet gedomicilieerd is in Houthalen-Helchteren, dien je langs te gaan bij de bevolkingsdienst in de gemeente waar je kind staat ingeschreven. 

Bedrag

Gratis

Wat meebrengen

De ouder of voogd die de toestemming geeft, neemt mee:

  • zijn/haar identiteitskaart of vervangend document
  • info over afreisdatum, terugkeerdatum, bestemming(en), organisatie/naam volwassen begeleider
  • pleegouder? Breng het bewijsstuk van de rechtbank of pleeginstelling mee m.b.t. het pleegouderschap.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.