Fietsdiefstalpreventie

Hoe sluit ik mijn fiets?

Vele mensen denken: "ach, die vijf minuutjes", maar … een dief heeft slechts enkele seconden nodig om er met jouw fiets van door te gaan!

Op die manier worden het wel heel kostbare minuten ...

We geven je enkele tips om je fiets zo veilig mogelijk af te sluiten :

  • De meeste fietsen hebben een ingebouwd slot aan het achterwiel. Dit kan een extra beveiliging zijn maar volstaat niet. Zeker duurdere fietsen worden gewoon opgetild en meegenomen. Een U-vormig slot of beugelslot daarentegen biedt meer veiligheid. In de handel kan je verscheidene fietssloten kopen die van goede kwaliteit zijn. Kijk steeds naar de degelijkheid (dikte, handigheid …) van het slot. Kleinere sloten met cijfercombinaties zijn niet echt veilig. Vraag voor een goed fietsslot steeds raad aan de fietsenhandelaar.
  • Maak niet het (voor)wiel maar wel het fietskader vast. Een wiel kan vaak snel losgekoppeld worden en de fiets wordt alsnog gestolen.
  • Maak zeker gebruik van de blauwgekleurde fietsenrekken in de gemeente. Je plaatst je fiets tegen of in het fietsenrek en met een degelijk slot verbind je het kader van de fiets aan het fietsenrek. Sluit ook het ingebouwd slot aan het achterwiel. Dieven zullen het minder makkelijk hebben!
  • Indien er geen fietsenrekken in de buurt zijn, bevestig je fiets dan - indien mogelijk - aan een vast voorwerp (voorbeeld: omheinings-, verkeers- of verlichtingspaal). Maak steeds het fietskader vast en gebruik een degelijk slot. Zorg er wel voor dat je fiets geen hinder vormt voor voetgangers of andere fietsers.

Waar staat mijn fiets veilig?

Houthalen-Helchteren beschikt over heel wat fietsenrekken. Sommige zijn pas vernieuwd of zullen in de toekomst vernieuwd worden. De meeste vind je terug aan openbare gebouwen en aan de bushaltes. Maak gebruik van deze fietsenrekken.

Het is niet alleen veiliger voor je fiets, ook voor voetgangers. Niemand maakt graag omweg voor fietsen die kriskras op het voetpad staan.

Voor meer informatie neem je contact op met het gemeentelijke team preventie op het nummer 011 49 22 28 of via mail.

Fraudebestendig fietslabel

Wat?

Een fraudebestendig label is een sticker die je op je fiets kleeft. Eens de sticker is aangebracht, is hij zeer moeilijk te verwijderen. Dit label vermeldt jouw rijksregisternummer. 

Als een gestolen fiets teruggevonden wordt, zal hij dankzij dit label aan de eigenaar terugbezorgd worden. 

Hoe?

Voor het aanvragen van een gratis label voor jezelf en/of je inwonende familieleden vul je dit aanvraagformulier in.

Onze gemeenschapswachten bezorgen het fietslabel bij jou aan huis. Ze helpen je bij het aanbrengen van het label en je krijgt ook advies over de preventie van fietsdiefstal. Bij afwezigheid steken zij het fietslabel in jouw brievenbus. 

Prijs?

Gratis

Fiets toch gestolen: wat nu?

Ondanks alle goede tips en voorzorgen word je fiets toch nog gestolen. Wat moet je dan doen?

  • Doe zo snel mogelijk aangifte bij de lokale politie.
  • Beschrijf je fiets zo nauwkeurig mogelijk (merk, kleur, kentekens …). Bij een fietsgravering krijg je steeds een fietspas mee. Hierop wordt je rijksregisternummer al dadelijk ingevuld. Jij vult zelf de verdere gegevens aan over jouw fiets. Deze pas neem je best mee naar de politie.
  • Gevonden fietsen die niet gegraveerd zijn, worden gedurende een periode van 6 maanden bewaard bij de politie. Ga regelmatig eens kijken, misschien is jouw fiets er wel bij!
  • Ga ook eens kijken op de website www.gevondenfietsen.be. Onze politiezone plaatst foto's van gevonden fietsen op deze website.
  • Een gegraveerde fiets wordt, dankzij het rijksregisternummer, onmiddellijk aan de rechtmatige eigenaar terugbezorgd.
Naar top