PFAS-vervuiling

WAT ZIJN PFAS?

PFAS is de verzamelnaam voor meer dan 6000 chemische stoffen, waarin onder andere een combinatie van fluorverbindingen en alkylgroepen voorkomt. Ze komen niet van nature voor in het milieu. Het gebruik ervan is sinds 2006 aan banden gelegd door de EU.

Lees meer over PFOS en PFAS, en de risico's voor mens en milieu op de website van de Vlaamse overheid.

PFAS-VERVUILING

Op deze webpagina’s geeft de PFAS-opdrachthouder van de Vlaamse Regering een overzicht:

  • van de ruime problematiek rond de vervuiling met persistente chemicaliën
  • de stand van de onderzoeken naar chemicaliën in de bodem, het grond- en oppervlaktewater, de lucht, voeding en het lichaam van mens en dier.

OMWONENDEN VAN PFAS-LOCATIES IN ONDERZOEK

De omwonenden van locaties waar in het verleden mogelijk PFOS- en/of PFAS-houdende blusschuimen werden gebruikt, kregen een brief met voorzorgsmaatregelen toegestuurd.

Het gaan om volgende locaties:

  • Bionerga: Centrum-Zuid
  • Chemoplast: Europark
  • Voormalige kazerne/Opvangcentrum

Omwonenden van onderzochte locaties

  • Voorpost Helchteren: de huidige brandweerkazerne in Kazernelaan 132 te Houthalen-Helchteren wordt niet langer beschouwd als PFAS-verdacht. Op basis van de resultaten van de bodem- en grondwateranalyses is er geen noodzaak tot verder onderzoek voor PFAS.

Meer info over de PFAS-vervuiling

Wie een brief ontving van het gemeentebestuur en graag wat meer uitleg wenst, kan volgende webinar bekijken.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.