mobiliteit

Een vlotte en veilige mobiliteit van, naar en in onze gemeente is te belangrijk voor het sociale en economische leven in Houthalen-Helchteren om niet zelf in handen te nemen. Daarom wachten we niet af tot de bevoegde instanties een oplossing vinden voor onze grote mobiliteitsuitdagingen. We nemen zelf concrete initiatieven! Zo verzekeren we een duurzame mobiliteit in de toekomst. Want een goede mobiliteit geeft zuurstof aan onze gemeente.

Verkeersveilige en vlot bereikbare schoolomgevingen, wijken en deelkernen kenmerken het Houthalen-Helchteren van de toekomst. Een goede mobiliteit zal mensen letterlijk dichter bij elkaar brengen.
We willen de impact van de N74, beter bekend als de Grote Baan, op een vlotte mobiliteit in onze gemeente verminderen én de verschillende delen van Houthalen-Helchteren sterker met elkaar verbinden. Een duurzame en definitieve oplossing voor de Noord-Zuidverbinding blijft essentieel in dit verhaal.

De zachte weggebruiker zal zich in onze gemeente helemaal thuis voelen, want hij zal zich veilig kunnen verplaatsen over kwaliteitsvolle en goed onderhouden fiets- en voetpaden. Ouders zullen hun kinderen vlot en veilig aan de schoolpoort kunnen afzetten. Recreatieve fietsers en toeristen zullen fietsen over het Kolenspoor en onze prachtige natuur en ons erfgoed ontdekken.

Fietsen zal geen louter recreatieve aangelegenheid meer zijn. De fiets zal – veel meer dan nu – een volwaardig vervoersmiddel zijn voor het woon-werkverkeer. Inwoners van onze gemeente zullen elke dag via fietssnelwegen veilig van en naar hun werk kunnen fietsen.
De bedrijventerreinen en handelszaken zullen in de toekomst volledig ontsloten en gemakkelijk bereikbaar zijn. En dat dankzij goed onderhouden wegen, een duidelijke signalisatie en een optimale benutting van de beschikbare ruimte.

Kortom: via een doordachte inplanning van woon- en industriezones, goede circulatieplannen en infrastructuuraanpassingen aan onze wegen creëren we een vlotte en veilige mobiliteit. Zo geven we zuurstof aan onze gemeente.