Wat
Vanaf 1 januari 2018 worden vergunningsaanvragen enkel nog ingediend via het Omgevingsloket. Hiermee volgt de gemeente Houthalen-Helchteren de nieuwe Vlaamse richtlijn om niet langer aparte vergunningsdossiers in te dienen voor bouw-of milieuaanvragen, maar verloopt dit via één loket.
In Vlaanderen worden de hinderlijke inrichtingen ingedeeld in drie categorieën, naargelang de hinder die ze veroorzaken.
Bedrijven van klasse 3 (minst hinderlijke of risicovolle activiteit): je bent enkel verplicht om een melding te maken bij het gemeentebestuur van de gemeente waar je je zaak zal starten.
Bedrijven van klasse 2 (minder hinderlijke of risicovolle activiteit): je moet een milieuvergunning aanvragen bij het college van burgemeester en schepenen van de gemeente waar je je zaak zal starten. De milieuvergunning zal toegekend (of geweigerd) worden binnen een termijn van 3,5 maanden.
Bedrijven van klasse 1 (meest hinderlijke of risicovolle activiteit): je moet een milieuvergunning aanvragen bij de deputatie van de provincie waar je je zaak zal starten. De milieuvergunning zal toegekend (of geweigerd) worden binnen een termijn van 4,5 maanden.
De meeste horecazaken zijn klasse 3, sommigen zijn klasse 2.
Voor wie
De meeste horecazaken zijn niet milieuvergunningsplichtig. Over het algemeen genomen zijn alleen de ‘grotere’ zaken (danstempels, hotels, enz.) milieuvergunningsplichtig.
Het gebruik van sommige toestellen of installaties in jouw uitbating kan je ertoe verplichten om een milieuvergunning aan te vragen.
Daarnaast kan jouw zaak, omwille van het geluidsniveau voor elektronisch versterkte muziek dat je hanteert, eveneens milieuvergunningsplichtig zijn.
Je kan bij de milieudienst van jouw gemeente navragen of jij voor jouw zaak een milieuvergunning moet aanvragen, of melding moet doen van jouw zaak, enz.
Via de milieuvergunningenwegwijzer kan je nagaan welke milieuvergunning je nodig hebt.
- In het kader van je milieuvergunningsaanvraag gebeuren bepaalde onderzoeken zoals vb. akoestisch onderzoek. Daardoor is het bekomen van een milieuvergunning doorgaans niet goedkoop. Doe zeker navraag bij je gemeente.
- Als je de op jouw zaak toepasselijke milieureglementering niet respecteert, dan kan je hiervoor (zwaar) beboet worden. De boetes die gelden voor milieurechtelijke inbreuken zijn niet mals en kunnen oplopen tot duizenden euro. In het ergste geval kan je zaak zelfs (tijdelijk) gesloten worden.