mantelzorgtoelage

Iedereen die helpt bij de verzorging en de opvang van een zorgbehoevende bejaarde is voor ons een "mantelzorger", en kan in aanmerking komen voor een financieel schouderklopje.

Voorwaarden

De zorgbehoevende bejaarde

  • is woonachtig in de gemeente Houthalen-Helchteren;
  • is minstens 65 jaar;
  • heeft de beperking van zelfredzaamheid van minstens 9 punten, toegekend door het ministerie van Sociale Zaken. Indien je niet over het juiste medische attest beschikt, dien je dit aan te vragen. In afwachting hiervan wordt toegestaan dat je gedurende de eerste 12 maanden je zorgbehoevendheid bewijst aan de hand van een Katz-schaal van minstens 9 punten;
  • is niet opgenomen in een rusthuis of een RVT-instelling;
  • heeft geen recht op een uitkering van de Vlaamse zorgverzekering (je bent verplicht je recht op een uitkering van de Vlaamse zorgverzekering door je zorgkas te laten onderzoeken).

Procedure

De mantelzorger vraagt de toelage aan bij de OCMW-thuisdiensten. Via een sociaal onderzoek wordt nagegaan of voldaan is aan de voorwaarden.

Bedrag

Het OCMW Houthalen-Helchteren kent aan de mantelzorger een bedrag van 25 euro per maand toe.

alert-box-close-text

Maatregelen m.b.t. Coronavirus

Stel niet-dringende bezoeken uit

Omwille van het coronavirus willen we ook de bezoekers aan ons gemeentehuis beperken om zo besmettingen te vermijden. Wij werken uitsluitend op afspraak. Om een afspraak te maken, bel je tijdens de openingsuren naar het nummer 011 49 20 00. 

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 00 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.

We vragen onze bezoekers de nodige afstand tot onze medewerkers te bewaren en met bancontact te betalen.