mantelzorgtoelage

Iedereen die helpt bij de verzorging en de opvang van een zorgbehoevende bejaarde is voor ons een "mantelzorger", en kan in aanmerking komen voor een financieel schouderklopje.

Voorwaarden

De zorgbehoevende bejaarde

  • is woonachtig in de gemeente Houthalen-Helchteren;
  • is minstens 65 jaar;
  • heeft de beperking van zelfredzaamheid van minstens 9 punten, toegekend door het ministerie van Sociale Zaken. Indien je niet over het juiste medische attest beschikt, dien je dit aan te vragen. In afwachting hiervan wordt toegestaan dat je gedurende de eerste 12 maanden je zorgbehoevendheid bewijst aan de hand van een Katz-schaal van minstens 9 punten;
  • is niet opgenomen in een rusthuis of een RVT-instelling;
  • heeft geen recht op een uitkering van de Vlaamse zorgverzekering (je bent verplicht je recht op een uitkering van de Vlaamse zorgverzekering door je zorgkas te laten onderzoeken).

Procedure

De mantelzorger vraagt de toelage aan bij de dienst Thuiszorg. Via een sociaal onderzoek wordt nagegaan of voldaan is aan de voorwaarden.

Bedrag

Het betreft een maandelijks bedrag van 25 euro.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.