Machtiging praalwagens

Praalwagens mogen afwijken van bepaalde verkeersreglementen en de bepalingen betreffende het rijbewijs en de inschrijving van voertuigen. Om ze te mogen gebruiken is wel een gemeentelijke machtiging nodig.

Carnavalsverenigingen moeten enkel een machtiging aanvragen in de stad/gemeente waar hun praalwagen gestationeerd is. Als je praalwagen of praalaanhangwagen dus in Houthalen-Helchteren gestationeerd is, moet je enkel bij het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren een machtiging aanvragen. Dus niet meer zoals in het verleden bij elke gemeente waar je deelneemt aan een carnavalsstoet of over het grondgebied rijdt om aan de stoet deel te nemen. 

Voorwaarden

 • Slechts bij uitzondering op de openbare weg komen, nl. ter gelegenheid van folkloristische manifestaties ( heen- en of terugweg OF voor proefritten met het oog op die manifestatie)
 • Een maximale snelheid van 25km/uur respecteren
 • Voldoen aan de voorschriften van de gemeentelijke machtiging. Lees zeker deze voorschriften!

Procedure

 1. Gemeentelijke machtiging praalwagens kan je online aanvragen.
 2. Gegevens stoet/proefrit: indien je met dezelfde praalwagen verschillende stoeten doet, dien je de gevraagde gegevens in te vullen op het formulier. Vergeet niet te vermelden of je op de opgegeven datum naar een stoet gaat of dat je een proefrit maakt met het voertuig.

Bedrag

gratis

Wat meebrengen

 • Ingevuld aanvraagformulier
 • Ingevulde bijlage, waarin het traject wordt vermeld
 • Het bewijs van de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering inzake motorrijtuigen voor de praalwagen zelf
 • Een foto van de praalwagen
 • Het bewijs van verzekering van het trekkend voertuig ( indien van toepassing)
 • Het keuringsbewijs van het trekkende voertuig ( indien van toepassing)
 • Het inschrijvingsbewijs van het trekkend voertuig (indien van toepassing)

Meer info

De aanvraag dient te gebeuren minimum 15 werkdagen voor de eigenlijke manifestatie.

De machtiging is geldig voor het carnavalsseizoen 2024 en dient steeds bij de praalwagen aanwezig te zijn.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.