huishoudelijk afval

Maak een afspraak om vuilzakken af te halen/te kopen

Maak een afspraak om een grofvuilsticker te kopen

Afvalkalender

De huis- en grofvuilophaling gebeurt om de twee weken op dinsdag (behalve op feestdagen) door Renewi, in opdracht van Limburg.net. Afwisselend met deze ophaling wordt het groenafval opgehaald in de speciale groenafvalzakken.

Raadpleeg ook het afvalboekje van Limburg.net dat je jaarlijks in je brievenbus krijgt. Je vindt er naast de afvalkalender voor Houthalen-Helchteren ook heel wat tips. Het afvalboekje kan je ook verkrijgen bij de ontvangstbalie in het gemeentehuis. De afvalkalender kan je dan weer raadplegen op de website van Limburg.net.

Huisvuilzakken

Jaarlijks krijgt elk gezin in Houthalen-Helchteren een tegoed aan huisvuilzakken met de elektronische identiteitskaart:

Sinds 2014 gebeurt de toekenning van de tegoedzakken als volgt:

  • Gezin van 1 persoon: 2 rollen met 10 zakken van 22 L
  • Gezin van 2 personen: 1 rol met 10 zakken van 44 L en 2 rollen met 10 zakken van 22 L
  • Gezin van 3 personen: 2 rollen met 10 zakken van 44 L en 1 rol met 10 zakken van 22 L
  • Gezin van 4 personen of meer: 3 rollen met 10 zakken van 44 L 

Extra huisvuilzakken:

  • elk kind jonger dan drie jaar: een extra rol kleine huisvuilzakken
  • mensen met medische problemen: extra zakken (na voorleggen van doktersattest - voorzien van handtekening én stempel van de huisarts) aan de snelbalie in het NAC)

Kom je niet toe met je huisvuilzakken, dan kan je een extra rol kopen bij de ontvangstbalie in het gemeentehuis. Een rol grote huisvuilzakken kost 12,50 euro. Voor een rol kleine huisvuilzakken betaal je 6,25 euro.

Wij aanvaarden enkel betalingen met bankkaart (geen cash).

Grofvuil

Grofvuil kan je naar het recyclagepark brengen maar het kan ook aan huis worden opgehaald. Dan moet er een grofvuilsticker op gekleefd worden. Die kan je voor 20 euro kopen aan de snelbalie in het NAC. De ophaling gebeurt één keer per maand maar moet wel minstens een week op voorhand aangevraagd worden.Dit kan telefonisch op het nummer 0800 90 720 of via het webformulier op www.limburg.net. De ophalingsdata vind je in de afvalkalender van www.limburg.net

Groenafvalzakken

Is het niet mogelijk alle groenafval in je eigen tuin te verwerken, dan kan je dit naar het recyclagepark brengen of de speciale groenafvalzakken gebruiken. Deze groenafvalzakken worden samen met bundels snoeihout om de 14 dagen huis aan huis opgehaald.
Te koop bij de ontvangstbalie in het gemeentehuis: 2,50 euro per rol.

Compost

Het groente-, fruit-, en tuinafval vult ongeveer de helft van onze huisvuilzak. Dit afval kan je echter op een relatief eenvoudige manier composteren. De afvalberg verkleint niet alleen. Het afval wordt ook omgezet in een bruikbaar product.
Iedereen kan een compostvat of -bak kopen in het recyclagepark van Limburg.net.

Papier en karton

Het gemeentebestuur heeft in samenwerking met Limburg.net een overeenkomst afgesloten met een firma voor de huis-aan-huisophaling van papier en karton.
Eén keer per maand, telkens op de eerste, tweede en vierde woensdag van de maand gebeurt de ophaling van papier en karton in een deel van de gemeente:
1e woensdag: Helchteren en Lillo
2e woensdag: Houthalen-Oost
4e woensdag: Houthalen-Centrum + Laak + Meulenberg + Kwalaak + Kelchterhoef.

Glascontainers
Glas komt nog veel te vaak voor in onze huisvuilzakken, en bijgevolg ook in de verbrandingsoven. Glas is recycleerbaar! Daarom staan er in onze gemeente op verschillende plaatsen glascontainers opgesteld waar je terecht kan met zowel wit als gekleurd glas.

Metaalophaalronde

Het gemeentelijk team regie haalt gratis een paar keer per jaar oud metaal aan huis op. Dit gebeurt enkel op verzoek. Surf naar www.houthalen-helchteren.be/metaalophaalronde voor meer info. De ophaalrondes kondigen we ook aan in het gemeentelijk magazine In&Om.

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.