De heraanleg van de Koolmijnlaan en de Souwstraat is een van de grootste infrastructuurwerken die in Houthalen-Helchteren op het programma staan. De werken zijn nodig omdat de waterbalans in de directe omgeving onevenwichtig is. Dat levert aan een kant terugkerende overstromingen op en aan de andere kant verdroging van de omgeving. Het gemeentebestuur heeft deze geplande werken meteen gebruikt om een traject op te starten om samen met bewoners van de Koolmijnlaan, Souwstraat en omgeving te kijken hoe de straten aangenamer voor wandelaars en fietsers gemaakt kunnen worden.
Start in 2020
Het traject begon in 2020 met een aantal workshops en interviews bij omwonenden. De gemeentelijke projectgroep ging meteen aan de slag met de ideeën en voorstellen van de deelnemers. Een ding is duidelijk: de Koolmijnlaan en de Souwstraat moeten vormgegeven worden als een plek waar inwoners zich makkelijk kunnen verplaatsen, maar ook als een plek waar ze kunnen wonen, werken en genieten van de natuur. Met deze inzichten ging het ontwerpbureau Sweco aan de slag om een ontwerp uit te werken.
Een eerste versie van dat ontwerp werd met behulp van 3D-beelden gepresenteerd via buurttafels. Op een zonnige zondag streek het projectteam neer op een groen plein aan de Koolmijnlaan en konden inwoners, handelaars en geïnteresseerden de voorstellen en beelden komen bekijken. Iedereen die vragen had of meer informatie wilde, werd individueel te woord gestaan.
Proefopstelling in Souwstraat
Bij de bewoners van de Souwstraat heeft de gezamenlijke workshop geleid tot een initiatief waar de bewoners tijdens de zomermaanden zelf al eens konden proeven van de toekomst. We plaatsten een proefopstelling waarbij de straat werd afgesloten voor doorgaand verkeer. De bewoners konden deze opstelling testen van 1 mei tot 31 oktober 2021.
De evaluatie na 6 maanden was positief voor de mensen in de Souwstraat. Daarom is de straat nu een doodlopende straat waar geen doorgaand verkeer mogelijk is. Het zorgt ervoor dat de levensomstandigheden in de Souwstraat aangenamer zijn geworden.
Omgeving Koolmijnlaan/Souwstraat
Naast de heraanleg van de Koolmijnlaan en de Souwstraat werkte de gemeentelijke projectwerkgroep aan de relatie van de twee straten met de omgeving. Momenteel hebben we al een paar maatregelen genomen die de situatie in de omgeving verbeterd hebben. Zo heeft de afsluiting van de Weidestraat een antwoord geboden op de overlast in de Brelaarschansweg. En door de afsluiting in de Schansbeemdenweg proberen we om sluikstorters geen kans meer te geven. Ook in de Acaciastraat, de Gagelstraat en de Springstraat is samen met de buurt nog verder nagedacht over een nieuwe oplossing in functie van de aanpassing van de bocht aan de Koolmijnlaan/Springstraat.
Dialoog
Naast de inwoners zijn ook belanghebbende partijen, of stakeholders, zoals de Fietsersbond, de handelaars en horecaondernemers en De Lijn steeds geïnformeerd tijdens aparte overlegmomenten. Met bezorgde inwoners, handelaars en horecaondernemers staan we nog steeds in contact. Dat is waardevol, want dat contact gaat verder dan enkel informatie bieden. We willen met deze uitgebreide terugkoppeling benadrukken dat we belang hechten aan deze meningen. Dat komt het vertrouwen en de betrokkenheid van de omwonenden ten goede.
Met deze meningen kan het ontwerpbureau aan de slag om het ontwerp verder te verfijnen. De bedoeling is om het definitief voorontwerp breed te communiceren, zowel naar inhoud als proces (fases, Minder Hinder,…). Reacties op dat communicatietraject zijn nog steeds waardevol en kunnen mogelijk aanleiding geven tot de wijziging van enkele details van het plan.