GAS-reglement

We willen werken aan het respect voor elkaars eigendom én zorgen voor minder ergernis en onveiligheid. Sinds 1 januari 2017 kunnen we de zogenaamde GAS of Gemeentelijke Administratieve Sancties hierbij gebruiken als handhavingsinstrument.

Eén politiezone: één regelgeving

Om de GAS-boetes in de praktijk uit te voeren, keurde de gemeenteraad op 19 december 2019 een nieuw overlastreglement goed. Dit is afgestemd op het reglement dat reeds van kracht was in de politiezone CARMA. In de volledige politiezone wordt nu één regelgeving gehanteerd.

De politie ziet erop toe dat het overlastreglement wordt nageleefd en stelt ook een proces-verbaal op bij overtredingen. Het is echter een sanctionerend ambtenaar die de boete bepaalt. 

Geen absurde regeltjes

Het volledige GAS-reglement is eigenlijk een bundeling van reglementen die al langer bestonden. Alleen zijn ze nu gebundeld in een samenhorig, vlotter te gebruiken document.

Een GAS-boete kan je krijgen vanaf de leeftijd van 16 jaar. Het kan een geldboete zijn maar ook een gemeenschapsdienst. Voor minderjarigen moet er bovendien steeds een bemiddelingsprocedure gestart worden. De maximum geldboete bedraagt alleszins 175 euro voor minderjarigen en 350 euro voor meerderjarigen.

De afhandeling van de GAS-boetes gebeurt door de GAS-dienst van stad Genk. Als je een GAS-boete krijgt, zal die dus vanuit stad Genk toegestuurd worden.
Vragen over je GAS-boete moeten dan ook aan deze dienst gesteld worden. De contactgegevens worden duidelijk vermeld in de brief die je ontvangt.

GAS-reglement

  • Datum goedkeuring: 19 december 2019
  • Datum publicatie: 24 december 2019

Wijziging van het reglement inzake gemeentelijke administratieve sancties

  • Datum goedkeuring: 29 september 2022
  • Datum publicatie: 30 september 2022
Naar top