familienaam of voornaam wijzigen

Maak een afspraak

Wat

Je naam en voornaam worden officieel opgenomen in je geboorteakte en kunnen niet zomaar gewijzigd worden.

Voorwaarden

Je kan uitzonderlijk jouw voornaam of familienaam laten wijzigen als:

  • je Belg, erkende vluchteling of staatloze bent
  • je duidelijk motiveert waarom je de naamsverandering wil
  • er ernstige redenen zijn
  • de gevraagde naam geen aanleiding geeft tot verwarring
  • de gevraagde naam jou of derden niet kan schaden.

Procedure

Familienaam wijzigen

Stuur je aanvraag schriftelijk (niet per mail of fax) naar de dienst Naamsverandering van de Federale overheidsdienst (FOD) Justitie. Hoe dat precies moet en hoeveel je moet betalen, lees je op hun website. Reken erop dat de procedure tussen 6 en 12 maanden duurt. De dienst naamswijzigingen laat je weten of de naamswijziging wordt toegestaan, hoeveel de verschuldigde registratiekosten bedragen en welke documenten je moet opsturen. Hoe verloopt het verder? Heb je officieel een nieuwe naam? Ga dan naar de gemeente waar je gedomicilieerd bent. Maak een afspraak bij de dienst Burgerlijke stand om je aktes van naamsverandering te maken.

Voornaam wijzigen

Je kan je voornaam - gratis - laten wijzigen bij de dienst Burgerlijke stand - op voorwaarde dat je gedomicilieerd bent in onze gemeente of je laatste woonplaats in België was in Houthalen-Helchteren.

Neem je geldige identiteitskaart mee en een afschrift van je geboorteakte indien je in het buitenland bent geboren.

Ouders of voogd kunnen een aanvraag doen voor hun minderjarige kinderen. Reken erop dat de procedure maximum 3 maanden duurt.

Bij een positieve beslissing worden alle akten van de burgerlijke stand waarin je wordt vermeld (bijvoorbeeld geboorteakte, huwelijksakte, geboorteakte van je kinderen) en je gegevens in het rijksregister automatisch aangepast. Je hoeft daarvoor niks te doen.

Vergeet ook niet een aantal organisaties (bijvoorbeeld nutsbedrijven, school, werkgever) te informeren over je voornaamswijziging.

! Hou er rekening mee dat er bijkomende kosten zijn voor het aanvragen van een nieuwe identiteitskaart en eventueel ook voor het vervangen van het rijbewijs, internationaal paspoort, ... Wij aanvaarden enkel betalingen met bankkaart en payconiq (geen cash).

Wat meebrengen

  • Je identiteitskaart.
  • Ben je in het buitenland geboren: een afschrift van je geboorteakte. Dit document moet gelegaliseerd zijn en naar het Nederlands vertaald zijn door een beëdigd vertaler.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.