europees rijbewijs

Maak een afspraak

Wat

Een Europees rijbewijs is een document in de vorm van een bankkaart, waarmee een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig kan aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een gemotoriseerd voertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen. Wie op de openbare weg een motorvoertuig bestuurt, moet beschikken over een rijbewijs, geldig voor de categorie waartoe het voertuig behoort.

Het Europees rijbewijs is geldig in alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) en in de landen buiten de EER die het Belgisch rijbewijs erkennen. 

Voor wie

  • geslaagd zijn voor het rijexamen
  • je bent een inwoner van Houthalen-Helchteren 

Procedure

Als je een rijbewijs wil behalen, moet je slagen voor een theoretisch en een praktisch examen. Je kan pas aan het praktisch examen deelnemen na het volgen van een rijopleiding (met of zonder begeleider) en na een oefenperiode. Daarvoor heb je een voorlopig rijbewijs nodig.

Je vraagt het Europese rijbewijs aan in de gemeente waar je bent ingeschreven.

Geldigheidsduur

  • Het Europees rijbewijs is tien jaar geldig.

Wat te doen bij verlies of diefstal

Is je rijbewijs gestolen? Meld de diefstal van je rijbewijs eerst bij de politie van de plaats waar de diefstal heeft plaatsgevonden (of bij de lokale politie van je gemeente). Zij geven je een attest, waarmee je een nieuw rijbewijs bij de dienst Bevolking aanvraagt. Maak hier een afspraak voor een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Ben je je rijbewijs verloren? Dan moet je dit melden bij de dienst Bevolking. Voor de aangifte van een verloren rijbewijs heb je een afspraak nodig. Maak hier een afspraak voor een nieuw rijbewijs aan te vragen. Je krijgt dan ook een bewijs van verlies mee.

Levertermijn

  • 2 werkdagen (voor de afhaling van je voorlopig rijbewijs heb je geen afspraak nodig, dit kan je afhalen bij de snelbalie). Bij de afhaling van het Europees rijbewijs moet je het oude inleveren.

Bedrag

  • Europees rijbewijs (bankkaartformaat): 25 euro
  • Duplicaat rijbewijs: 25 euro

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart.
  • Voorlopig rijbewijs.
  • Document (attest van slagen) afgeleverd door het examencentrum.
  • Als de foto op je elektronische identiteitskaart (eID) nog voldoende gelijkend is, dan kan die gebruikt worden voor je rijbewijs. Is de foto op je eID niet gelijkend genoeg meer? Of wil je een andere foto op je rijbewijs? Breng dan ook een nieuwe foto mee. De pasfoto moet van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de normen van de fotomatrix.