europees rijbewijs - aanvragen

Maak een afspraak

Wat

Een Europees rijbewijs is een document in de vorm van een bankkaart, waarmee een bestuurder van een gemotoriseerd voertuig kan aantonen dat hij/zij beschikt over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om een gemotoriseerd voertuig van een bepaalde categorie te kunnen en mogen besturen. Wie op de openbare weg een motorvoertuig bestuurt, moet beschikken over een rijbewijs, geldig voor de categorie waartoe het voertuig behoort.

Het Europees rijbewijs is geldig in alle landen van de Europese Economische Ruimte (EER) en in de landen buiten de EER die het Belgisch rijbewijs erkennen. 

De rijbewijzen in bankkaartmodel vervallen na 10 jaar en de burger draagt zelf de verantwoordelijkheid om zijn rijbewijs in bankkaartmodel tijdig te hernieuwen. Is jouw rijbewijs nog minder dan 3 maanden geldig? Maak dan een afspraak om een nieuw rijbewijs aan te vragen.

Voor wie

  • geslaagd zijn voor het rijexamen
  • je bent een inwoner van Houthalen-Helchteren 

Procedure

Als je een rijbewijs wil behalen, moet je slagen voor een theoretisch en een praktisch examen. Je kan pas aan het praktisch examen deelnemen na het volgen van een rijopleiding (met of zonder begeleider) en na een oefenperiode. Daarvoor heb je een voorlopig rijbewijs nodig.

Je vraagt het Europese rijbewijs aan in de gemeente waar je bent ingeschreven.

Geldigheidsduur

  • Het Europees rijbewijs is tien jaar geldig.

Levertermijn

  • 2 werkdagen. Omwille van de coronamaatregelen is het mogelijk dat de levertermijn langer is dan normaal. Bij de afhaling van het Europees rijbewijs moet je het oude inleveren.

Wat te doen bij verlies of diefstal

Als je je Europees rijbewijs verliest of als het gestolen wordt, moet je ALTIJD aangifte doen bij de politie. Met het attest van verlies/ diefstal kan je dan een nieuw rijbewijs aanvragen op het gemeentehuis.

Bedrag

Wij aanvaarden enkel betalingen met bankkaart en payconiq (geen cash).

  • Europees rijbewijs (bankkaartformaat): 25 euro
  • Duplicaat rijbewijs: 25 euro

Wat meebrengen

  • Identiteitskaart.
  • Voorlopig rijbewijs.
  • Document (attest van slagen) afgeleverd door het examencentrum.
  • Als de foto op je elektronische identiteitskaart (eID) nog voldoende gelijkend is, dan kan die gebruikt worden voor je rijbewijs. Is de foto op je eID niet gelijkend genoeg meer? Of wil je een andere foto op je rijbewijs? Breng dan ook een nieuwe foto mee. De pasfoto moet van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de normen van de fotomatrix.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.