Tijdens de maanden mei, juni en juli worden we wel eens geplaagd door eikenprocessierupsen.
De eikenprocessierups is de rups van de mooie onschuldige grijze eikenprocessievlinder (nachtvlinder). Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig.
Pas na hun derde vervelling, die doorgaans start rond half mei, krijgen de rupsen hun brandharen. In juni verpopt de rups maar zal de hinder nog tot en met september blijven aanhouden omdat de lege nesten nog steeds vol brandharen hangen.
Hoe herken je een eikenprocessierups?
De rupsen verraden hun aanwezigheid door hun manier van voortbewegen: ze kruipen in lange rijen achter elkaar naar de bladeren van de boom. Ze eten steeds in groep en vervellen in gemeenschappelijke spinsels. De processierupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn getooid met brandharen. Vaak worden ze pas opgemerkt als ze de boom gedeeltelijk kaal hebben gevreten. Het zijn vooral eikenbomen (inlandse, maar soms ook Amerikaanse) die hun voorkeur genieten.
Welke klachten kan de eikenprocessierups veroorzaken?
Processierupsen vallen geen mensen of dieren aan. Er is dus geen reden tot paniek wanneer je een nest tegenkomt. Het enige wat je moet doen is wegblijven van de nesten, ze niet aanraken en ze vooral niet zelf bestrijden.
Toch in contact gekomen met de processierups? Begin niet te krabben en te wrijven, maar spoel en was huid of ogen goed met water. Was je kleding zeer grondig met water en zeep (lang wasprogramma op zo een hoog mogelijke temperatuur).
Contact met de brandharen kan leiden tot hevige jeuk, huiduitslag (bultjes of blaasjes) of ontstekingen. De klachten verschillen per persoon en verdwijnen meestal zonder behandeling binnen de twee weken. Bij hevige irritatie kan een anti-jeukmiddel verlichting geven.
Op winderige dagen verspreiden de kleine haartjes zich via de wind. Wanneer de haren in onze ogen terechtkomen kan dit ook zorgen voor irritatie. Bij inademing kan het leiden tot irritatie van het ademhalingsstelsel, gelijkaardig aan een verkoudheid (slikproblemen, ontsteking van de neusslijmvliezen en ademhalingsstoornissen). Bij ernstige gezondheidsklachten neem je best contact op met je huisarts.
Bestrijding?
Bestrijding op openbaar domein: meld het ons
Als je processierupsen opmerkt op openbaar domein, maak je best zo snel mogelijk een melding via teammod@houthalen-helchteren.be om ze te bestrijden. Het gemeentebestuur zal dan evalueren of bestrijding hier gewenst is. Het is immers niet mogelijk om elk nest te verwijderen. Hierdoor is er gekozen om prioriteit te geven aan de drukker bezochte plaatsen.
Let wel: de eikenprocessievlinder is een inheemse vlindersoort en heeft zijn plaats in ons ecosysteem. Daarom wordt er enkel bestreden op drukbezochte plaatsen waar er een risico is voor de gezondheid.
Bestrijding op privédomein
Heb je een nest in je tuin? Voor het wegnemen van nesten op privédomein kan je geen beroep doen op de gemeentelijke diensten of de brandweer.
Je contacteert dan best een gespecialiseerde firma. Gezien de grote kans op gezondheidsklachten adviseren we om nooit zelf nesten te verwijderen of vernietigen.
Wat mag je vooral niet doen?
- De rupsen en nesten aanraken.
- Gebruik maken van insecticiden. Deze middelen kunnen schadelijk zijn voor de mens en het milieu en hebben geen effect op de irriterende haren.
- De rupsen wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger. De haren van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid geraken.