Met de toenemende digitalisering wordt het steeds belangrijker om waakzaam te zijn op het internet. Cybercriminelen proberen via verschillende methoden toegang te krijgen tot persoonlijke informatie.
Volg deze tips om veilig online te blijven:
- Gebruik wachtwoorden van minstens 12 tekens, bestaande uit letters, cijfers en speciale tekens.
- Vermijd eenvoudige wachtwoorden zoals “123456” of “wachtwoord”.
- Gebruik voor elke account een uniek wachtwoord. Overweeg een wachtwoordmanager om alles veilig te bewaren. Een wachtwoordmanager is een digitale 'kluis' waarin je al je wachtwoorden en gebruikersnamen kunt opslaan. Je hoeft dan alleen het wachtwoord van je wachtwoordmanager te onthouden. En bezoek je een website, dan vult de wachtwoordmanager automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in.
- Voeg een extra beveiligingslaag toe door tweestapsverificatie in te schakelen waar mogelijk. Tweestapsverificatie bestaat uit een sterk wachtwoord en een tweede factor, zoals een beveiligingscode die je ontvangt via sms of een app (zoals Itsme of een authenticator app), of via gezichtsherkenning of een vingerafdruk.
- Om tweestapsverificatie in te stellen, ga je naar de beveiligingsinstellingen van je account en zoek je de optie om deze methode in te schakelen. Kies de tweede factor, zoals sms of een authenticatie-app, en volg de instructies op het scherm om alles te configureren.
- Open geen links of bijlagen in e-mails van onbekende afzenders.
- Controleer altijd het e-mailadres van de afzender en wees extra voorzichtig bij berichten die urgente actie vragen, zoals het "bijwerken" van je gegevens.
- Zorg ervoor dat je besturingssysteem, antivirussoftware en alle andere programma's regelmatig worden bijgewerkt om beveiligingslekken te dichten.
- Schakel automatische updates in waar mogelijk.
- Gebruik geen openbare Wi-Fi voor bankzaken of het invoeren van gevoelige informatie. Indien nodig, maak gebruik van een VPN (Virtueel Privé Netwerk) om je gegevens te versleutelen.
- Deel niet te veel persoonlijke informatie op sociale media. Hoe minder details openbaar zijn, hoe moeilijker het is voor cybercriminelen om die gegevens te misbruiken.
- Zorg voor regelmatige back-ups van belangrijke bestanden, bij voorkeur op een externe harde schijf of in een beveiligde cloudopslag. Dit voorkomt dat je gegevens verloren gaan door malware of een hack.
- Gebruik betrouwbare antivirussoftware en zorg ervoor dat deze altijd actief is. Dit helpt om je apparaat te beschermen tegen malware en virussen.
- Als kinderen gebruikmaken van internet, stel ouderlijk toezicht in om toegang tot onveilige websites te blokkeren en hun online activiteiten in de gaten te houden.
- Ontvang je verdachte e-mails of ervaar je ongebruikelijke activiteit op je accounts? Meld dit bij de desbetreffende instanties, zoals je bank of een officiële overheidsinstelling.
Cybercriminaliteit kan iedereen treffen, maar door deze eenvoudige maatregelen te volgen, verklein je het risico aanzienlijk. Voor meer informatie kan je terecht op www.safeonweb.be.