Bladafval verwijderen uit tuin: wat kun je ermee?

De herfst is in het land en de bomen vormen een waar kleurenpalet. Vallende bladeren zorgen echter ook voor heel wat blad(af)val. Laat je ze liggen of haal je ze weg? Gevallen bladeren verwijder je best van je gazon of verhardingen, en zeker van rioolputjes. Waar moet dit allemaal naartoe?

Wanneer ruim je de gevallen bladeren best wel op?

Op het gazon verwijder je de bladeren best wel. Door het bladerdek komt er geen zonlicht meer bij het gras, waardoor het gras geel kan worden en afsterft. Ook de vijver moet je vrij houden van bladeren. De bladeren zakken naar de bodem en vormen daar een ideale voedingsbodem voor algen.

Afgevallen bladeren brengen ook nuttige eigenschappen met zich meebrengen. Afgevallen bladeren zorgen onder andere voor:

  • Een beschermende en isolerende laag die vaste planten beschermt tegen lage temperaturen.
  • Meer voeding en structuur in de bodem doordat regenwormen deze omzetten in nuttige mineralen.
  • Schuilplaatsen voor verschillende diersoorten zoals insecten, regenwormen, muizen en egels.
  • Meer voedselaanbod voor vogels in de winter doordat insecten meer schuilgelegenheid hebben en regenwormen meer voedsel hebben.

Je kan er ook voor kiezen om een deel van de afgevallen bladeren te verzamelen en deze samen met ander GFT-afval op een composthoop te gooien. Na het composteerproces krijg je dan compost en/of humus die je kan gebruiken in andere delen van je (moes)tuin.

Breng bladafval gratis naar het recyclagepark

Vanaf zaterdag 2 november kan je (zuiver) bladafval van bomen op openbaar domein gratis naar het recyclagepark brengen. Dit kan tot en met 31 januari 2025. Wie tussen zijn bladafval ander afval vermengt, krijgt dit wel aangerekend op zijn quotum groenafval. De parkwachters zullen hierop toezien.

Bladkorven

Ieder najaar worden er op het openbaar domein tijdelijke bladkorven geplaatst. Het doel is om bladeren afkomstig van bomen op het openbaar domein te verzamelen.

Naar top