belgische nationaliteit aanvragen

Maak een afspraak

Wat

Procedure om Belg te worden.

Voor wie

Iedereen die in Houthalen-Helchteren woont en een vreemde nationaliteit heeft, kan zich aanmelden voor informatie over het verkrijgen van de Belgische nationaliteit.

Procedure

Er zijn meerdere manieren waarop je de Belgische nationaliteit kan krijgen.

Als minderjarige wordt je automatisch Belg indien:

 • één van je ouders Belg is op het moment van je geboorte;
 • je wordt erkend of geadopteerd door een Belg;
 • je wordt geboren in België, je ouders zijn geen Belg maar ze voldoen aan bepaalde verblijfsvoorwaarden;
 • één van je ouders de Belgische nationaliteit verkrijgt na je geboorte en voor je 18de verjaardag.

Als meerderjarige kan je zelf een aanvraag om Belg te worden indienen bij de dienst burgerzaken van Houthalen-Helchteren. Je moet aan heel wat voorwaarden voldoen vooraleer je een verklaring tot verkrijging van de Belgische nationaliteit kan afleggen. Elke situatie is anders. Contacteer ons voor advies op maat voor jouw persoonlijke situatie.

Onze medewerkers bekijken samen met jou of je aan de gestelde voorwaarden kan voldoen en informeren je tot in detail welke documenten nodig zijn voor jouw persoonlijke situatie.

Als je het advies van onze medewerkers hebt opgevolgd kan je de documenten voorleggen voor controle. Je krijgt dan zo vlug mogelijk het bericht dat de aanvraag kan ingediend worden of dat er eventueel nog moet bijgestuurd worden.

Na het afleggen van je verklaring bezorgen onze medewerkers het dossier aan het Parket van de Procureur des Konings van Limburg, afdeling Tongeren. De Procureur heeft vanaf dan 4 maanden de tijd om een advies te bezorgen.

Bedrag

Wij aanvaarden enkel betalingen met bankkaart en payconiq (geen cash).

 • Meerderjarigen: je moet je registratierechten van 150 euro betalen vóór je je nationaliteitsverklaring gaat afleggen. Dit bedrag moet je betalen aan FOD Financiën, Voorstraat 43 bus 32, 3500 Hasselt.
 • Minderjarigen: het toekennen van de Belgische nationaliteit voor minderjarige kinderen is gratis.
   

Wat meebrengen

Wat breng je mee naar het loket om de Belgische nationaliteit voor een minderjarige aan te vragen:

Voor een kind geboren uit Belgische ouders:

 • Volledig afschrift geboorteakte van het kind, voorzien van de nodige legalisaties en naar het Nederlands vertaald door een beëdigd vertaler
 • Bewijs Belgische nationaliteit van één van de ouders 

Voor een kind geadopteerd door een Belg:

 • Volledig afschrift geboorteakte van het kind, voorzien van de nodige legalisaties en naar het Nederlands vertaald door een beëdigd vertaler
 • Bewijs Belgische nationaliteit van één van de ouders 

Voor een kind geboren uit een buitenlandse ouder of geadopteerd door een buitenlandse adoptant:

 • Afschrift geboorteakte van het kind
 • Getuigschrift van woonst met adressenhistoriek van het kind
 • Kopie van de verblijfstitels van de ouders/adoptanten van het kind
 • Getuigschrift van woonst met adressenhistoriek gedurende 10 jaar voorafgaand aan de verklaring van de ouders/adoptanten
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.