aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een invasieve exoot uit China. Deze wespen is zeer schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staat bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.

Wat is het verschil tussen een Aziatische hoornaar en een Europese Hoornaar?

Eigenschappen Aziatische hoornaar:

  • Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3,5 cm groot
  • De kop en het borststuk zijn volledig zwart
  • Het achterlijf is grotendeels zwart met slecht één brede oranje band
  • De poten zijn zwart met gele puntjes

Eigenschappen Europese hoornaar:

  • De Europese hoornaar is groter
  • Zij is roodbruin van kleur, maar heeft meerdere gele banden op het achterlijf
  • De poten zijn volledig in roodbruine kleur

De Europese hoornaar is nuttig, zachtaardig en moet zeker niet verdelgd worden.

Hoe herken je een nest van de Aziatische hoornaar?

Wanneer een koningin een nest begint te maken, zoekt ze een beschutte plaats. Dergelijke nesten maken ze altijd op een beschutte plaats zoals schuren, tuinhuisjes, afdaken, luifels,… Het nest heeft in het begin de grootte van een pingpongbal maar wordt snel groter en groter. Na enkele weken zal de bol al de grootte van een meloen hebben. Op het einde van het voorjaar of in het begin van de zomer, kan een nest de grootte hebben van een volleybal. De kleur van het nest is meestal lichtbruin.

In de zomer beginnen de werksters een tweede definitief nest te maken. Dit bevindt zich meestal in een hoge boomtop in de buurt van dit eerste nest. Deze nesten kunnen dan uitgroeien tot 1 meter groot. Door het bladerdek zijn deze nesten meestal zeer moeilijk te zien.

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Hou dus altijd ruim afstand van het nest. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, is het aangeraden de ruimte niet meer te betreden. De professionele verdelgers zijn opgeleid en dragen speciale beschermkledij. Een wespenpak is onvoldoende.

Wat moet ik doen als ik een Aziatische hoornaar of nest zie?

  • Probeer een foto te maken en maak een melding op de website van ‘vespawatch’.
  • Heb je in jouw omgeving een nest zien hangen, neem dan een foto en plaats die eveneens op de website van ‘vespawatch’. Belangrijk, neem ook een foto van het insect zelf, want in het beginstadium is het niet altijd gemakkelijk om het onderscheid te zien tussen een nest van een hoornaar of van een andere wesp.
  • Na het plaatsen van de foto’s op de website van vespawatch kan je na ongeveer 24 uur bekijken of jouw melding bevestigd wordt. Indien positief voor een individuele Aziatische hoornaar gaan speurders op zoek naar het nest. Indien positief voor een nest wordt contact genomen om het nest te komen verdelgen.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.