Zitdagen FOD Sociale Zekerheid RSS link

Bij de Federale Overheidsdienst (FOD) Sociale Zekerheid DG Personen met een handicap kunnen personen tussen 18 en 65 jaar een aanvraag doen om erkend te worden als persoon met een handicap.

Deze erkenning kan leiden tot financiële ondersteuning in de vorm van een inkomensvervangende tegemoetkoming (als je niet of minder dan 1/3 kan werken in de gewone arbeidsmarkt) en/of een integratietegemoetkoming (als je ernstige moeilijkheden hebt bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten zoals koken, eten, jezelf wassen, poetsen, …).

Bovendien kan deze erkenning onder bepaalde voorwaarden ook recht geven op attesten voor fiscale en sociale voordelen en eventueel op een parkeerkaart.

Als je denkt dat je hiervoor in aanmerking komt, kan je via de website www.handicap.belgium.be een aanvraag doen. Voor hulp bij het indienen van een aanvraag of voor meer informatie kan je ook terecht bij het ziekenfonds en het OCMW. Je kan ook één van de maatschappelijk assistenten contacteren.

Als je bijkomende informatie wenst, kan je via het contactformulier je vraag stellen of bellen naar 0800 987 99 (elke voormiddag van 8.30 tot 12.30 uur).

In het NAC kan je de maatschappelijk assistenten van de FOD Sociale Zekerheid persoonlijk spreken tijdens de zitdagen (2de donderdag van de maand).

Ze beantwoorden onder andere vragen over

  • je rechten op een tegemoetkoming, parkeerkaart of op sociale en fiscale maatregelen
  • de opvolging van je dossier
  • wat je moet doen als er iets in je gezinssituatie of inkomenssituatie verandert

Ze kunnen je ook informeren over

  • waarom een bepaalde beslissing genomen werd
  • hoe je een aanvraag kan heropenen
  • hoe je tegen een beslissing in beroep kan gaan

Op www.handicap.belgium.be vind je de gegevens van de maatschappelijk assistenten en de lijst met de data van de zitdagen bij jou in de buurt.

Gepubliceerd op donderdag 10 augustus 2023 16 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.