Vakantieplannen? Vraag tijdig je reisdocumenten aan! RSS link

Voor je een reis boekt, controleer je best eerst welke reisdocumenten je nodig hebt en of de reisdocumenten die je bezit nog geldig zijn. Het zou spijtig zijn je reis te moeten uitstellen of annuleren omdat je documenten niet in orde zijn.

Welke reisdocumenten heb je nodig?

Afhankelijk van de bestemming hebben kinderen een Kids-ID of een (reis)paspoort nodig.
Voor volwassenen is dit een ID-kaart (eID) of een (reis)paspoort.
Meer info bij je reisagent of via www.diplomatie.belgium.be.

Kids-ID

Vraag deze minstens 3 weken op voorhand aan!

Voor de aanvraag komt de persoon die het ouderlijk gezag over het kind uitoefent, samen met het kind zelf naar het gemeentehuis. Een kids ID kost €6.70. Je hebt een recente pasfoto nodig voor de aanvraag.

Elektronische identiteitskaart

Vraag deze minstens 3 weken op voorhand aan!

Voor de aanvraag kom je persoonlijk langs. Een elektronische identiteitskaart kost €21.70. Je hebt een recente pasfoto nodig voor de aanvraag.

Reistoelating

Kinderen jonger dan 18 jaar die alleen of niet met de ouders reizen, moeten in het bezit zijn van een reistoelating, ondertekend door één van de ouders. De persoon die het ouderlijk gezag uitoefent, is degene die de toestemming geeft. Deze reistoelating kan je via het digitaal loket onmiddellijk downloaden. Heb je geen kaartlezer of een andere digitale sleutel, dan moet je persoonlijk langskomen bij de dienst burgerzaken. Breng zeker je identiteitskaart mee.

Internationaal paspoort

Voor heel wat landen (inclusief Groot-Brittannië) is een internationale reispas vereist. Hou voor de levering rekening met een termijn van minstens 5 werkdagen. In drukke periodes kan de wachttijd oplopen. Vraag je paspoort dus zeker tijdig aan.

De pasfoto die je meebrengt voor de opmaak van je paspoort mag maximaal 6 maand oud zijn.

Een reispas kost €44 voor minderjarigen en €79 voor volwassenen. Als je je internationaal paspoort te laat aanvraagt, kan je er nog steeds één bekomen in spoed (levering de volgende werkdag indien aanvraag vóór 15 uur). Deze kost voor minderjarigen €219 en voor volwassenen €254.

Maak tijdig een afspraak

De dienst burgerzaken werkt enkel op afspraak. Maak tijdig online een afspraak. Lukt dit niet, neem dan contact op met de dienst burgerzaken op 011 49 20 03.

Gepubliceerd op donderdag 30 juni 2022 13.59 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.