Vorming: Getuige van discriminatie, racisme of intimidatie? Hoe reageer je op een gepaste en veilige manier? RSS link

Op de bus, in de supermarkt, op het speelplein, in de school, jeugdvereniging of sportclub: iedereen krijgt wel eens te maken met ongewenst gedrag, met discriminerende of racistische uitspraken. Denk aan pesten, (seksuele) intimidatie, beledigen, kleineren, discrimineren,...

Toch blijven we vaak aan de zijlijn staan en kijken toe, zonder te reageren.

Waarom reageren?

Door te reageren als omstaander kan je een groot verschil maken. Je geeft het slachtoffer het gevoel dat die er niet alleen voor staat. Je maakt duidelijk dat we zo’n gedrag als samenleving niet tolereren.

Hoe reageren?

Het is vaak best moeilijk om te reageren, niet alleen als mikpunt, maar ook als getuige. Meestal wil je wel reageren, maar zijn er heel wat drempels. Je durft misschien niet, of je wil niet de eerste zijn die er iets van zegt, of je bent bang dat anderen vinden dat je overdrijft,…

Omstaanderstraining

In kader van 'plan samenleven' organiseert team doelgroepenwerking op verschillende momenten omstaanderstrainingen. De gemeente biedt deze trainingen aan om actief en gepast te leren reageren op ongepast gedrag. Tijdens dit vormingsmoment leer je wat het omstaanderseffect is en geven we je vijf strategieën mee om gepast te reageren. 

De omstaanderstrainingen zijn gratis en duren telkens 2,5 uur en gaan door in het cultuurhuis Casino. Ze vinden plaats op volgende data:

  • Woensdag 29 maart van 19 tot 21.30 uur
  • Maandag 17 april van 13.30 tot 16 uur
  • VOLZET - Donderdag 20 april van 13.30 tot 16 uur
  • VOLZET - Vrijdag 21 april van 9.30 tot 12 uur

Interesse, schrijf je dan snel in want de plaatsen zijn beperkt. Maximaal 15 deelnemers per workshopmoment.

Inschrijven omstaanderstraining

Gepubliceerd op dinsdag 28 februari 2023 16.05 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.