Extreme droogte in Limburg: vermijd waterverspilling RSS link

Ondanks de natte zomer en winter zijn we dit voorjaar in een periode van extreme droogte beland. De eerste tekenen zien we vandaag al: te lage grondwaterstanden, lege regenputten en hoog brandgevaar in onze bossen. We moeten nu water besparen als we straks niet in de problemen willen komen.

Water is een kostbaar goed dat te waardevol is om te verspillen. Daarom ga je er best spaarzaam mee om, elke dag van het jaar. 

Er zijn heel wat manieren om het hele jaar door waterverspilling tegen te gaan. Vooral bij het gebruik van toilet, douche en wasmachine valt er heel wat te winnen, want dat zijn de grootste verbruiksposten in huis. 

Tips die een verschil maken:

 • Een frisse douche is bij warm weer veel doeltreffender dan een lang bad. Een bad laten vollopen vraagt algauw 100 tot 150 liter drinkwater, een hoeveelheid water waarmee je drie keer kan douchen. En met zuinige sproeikoppen, zelfs 5 keer.
 • Zorg voor een slimme toiletspoeling.
 • Was met een volle machine.
 • Beter één grote dan meerdere kleine afwasjes.
 • Laat water (bij het tandenpoetsen) niet onnodig lopen.
 • De grond opharken en hakken is even goed als tweemaal sproeien. Hierdoor breek je de harde laag. Dat houdt de grond luchtig en vochtig. En dat op die manier het onkruid geen kans krijgt, is mooi meegenomen.
 • Sproei de tuin alleen als het langdurig droog is. Liever 1 keer per week een kwartier, dan elke dag 5 minuten: de planten zullen dieper wortelen en minder gevoelig worden voor de droogte. Dit kan uiteraard ook perfect met opgevangen regenwater. 
 • Begiet je bloemen en planten op de minst warme ogenblikken van de dag, zoals 's ochtends vroeg of 's avonds laat. Het water verdampt dan niet zo snel. Bovendien voorkom je beschadiging van de planten, want de waterdruppels kunnen bij zonneschijn als een vergrootglas werken en ze verschroeien. 
 • Besproei je gazon niet. Je zal merken dat het zich na een periode van droogte sneller herstelt dan gedacht.
 • Was je auto met regenwater of sla gewoon een keertje over.
 • Laat 's nachts de kraan dicht. Geef het drinkwaterbedrijf zo de kans om de watertorens en reservoirs opnieuw te vullen. Zo heb je ’s ochtends opnieuw heerlijk fris leidingwater.

Meer tips vind je hier.

Gepubliceerd op woensdag 4 mei 2022 9 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.