Laat je deze herfst vaccineren tegen COVID-19 en griep RSS link

Vanaf midden september 2023 start een nieuwe COVID-19-vaccinatiecampagne, gevolgd door de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne vanaf midden oktober.

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak bij je huisarts of apotheker. Het COVID-vaccin blijft gratis voor iedereen. Net als de voorbije jaren wordt ook griepvaccinatie aanbevolen voor wie kwetsbaar is.

Voor wie is het vaccin aanbevolen?

Met de COVID-vaccinatie willen we vermijden dat mensen zwaar ziek worden. Het is daarom aanbevolen aan wie het meeste risico loopt om ziek te worden:

 • iedereen vanaf 65 jaar,
 • personen die langdurig verblijven in een zorgvoorziening, zoals in de woonzorgcentra. Voor deze personen wordt de vaccinatie intern georganiseerd in het centrum waar ze verblijven,
 • personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals long- of hartaandoeningen (het volledige overzicht staat op www.laatjevaccineren.be),
 • alle personen met een verzwakte weerstand,
 • zwangere vrouwen,
 • alle personen die samenwonen met voorgaande doelgroepen,
 • alle personen werkzaam in de zorgsector in en buiten zorginstellingen.

Voor deze personen is ook een griepvaccinatie aanbevolen. Voor andere personen is vaccinatie niet specifiek aanbevolen, maar het staat iedereen vrij om zich toch te laten vaccineren.

Wanneer vaccineren?

Vanaf midden september is het mogelijk om je te laten vaccineren tegen COVID-19, terwijl de griepvaccinatie beschikbaar zal zijn vanaf medio oktober. Het is zelfs mogelijk om beide vaccinaties gelijktijdig te ontvangen. Het is verstandig om je arts of apotheek te raadplegen om te bepalen wanneer het voor jou het beste moment is om gevaccineerd te worden en of de vaccins gecombineerd kunnen worden. Het is van groot belang om je immuunsysteem te versterken voordat het aantal COVID-19- en griepinfecties in de herfst- en wintermaanden waarschijnlijk zal toenemen.

Welk vaccin?

De beschikbare vaccins tegen COVID en griep beschermen zeer goed tegen het risico om zwaar ziek te worden of opgenomen te moeten worden in het ziekenhuis. Voor COVID-19 is een vaccin van Pfizer op komst dat aangepast is aan de huidige virusvariant. Dat zal gebruikt worden zodra dat beschikbaar is.

Waar vaccineren?

Om gevaccineerd te worden, maak je een afspraak bij je huisarts of apotheker. Zij plannen de momenten waarop ze vaccineren zelf in. Er komen geen vaccinatiecentra. De overheid zal ook geen uitnodiging meer sturen naar je thuisadres. Op je werk kan het zijn dat de bedrijfsgeneeskundige dienst een griepvaccinatie aanbiedt. De COVID-vaccinatie zal enkel aangeboden worden in zorgvoorzieningen, niet in andere bedrijven.

Andere voorzorgsmaatregelen

Naast vaccinatie zijn er nog een paar goede gewoontes om te vermijden dat jij of andere personen besmet raken met luchtwegaandoeningen:

 • Was regelmatig je handen met water en zeep.
 • Ventileer plaatsen waar je met veel mensen samen bent.
 • Hoesten en niezen? Gebruik een papieren zakdoek en werp die weg. Geen zakdoek? Nies in je elleboog.
 • Ziek? Blijf dan thuis. Draag een mondmasker als je dan toch op het openbaar vervoer of op drukke plaatsen komt.

Alles over vaccinatie lees je op www.laatjevaccineren.be

Gepubliceerd op maandag 11 september 2023 17.40 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact en payconiq.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.