Vaccinatie 5-11-jarigen RSS link

De ministers van Volksgezondheid in ons land hebben beslist dat kinderen tussen 5 en 11 jaar tegen covid-19 gevaccineerd mogen worden. Deze vaccinatie is niet verplicht, maar wel aangeraden.

Door jonge kinderen te vaccineren, kan het virus zich minder en moeilijker verspreiden. Zo roepen we het virus sneller een halt toe. Bovendien kunnen kinderen op die manier blijven leren, sporten en spelen en wordt hun leven minder verstoord door covid-19.

Kindervaccin

Kinderen tussen 5 en 11 jaar zullen gevaccineerd worden met het kindervaccin van Pfizer, een vaccin dat op maat gemaakt is voor kinderen. Zij krijgen dit vaccin twee keer toegediend met een tussentijd van 21 dagen. De tweede prik is even belangrijk als de eerste, want enkel met twee prikken is jouw kind beschermd.

Waar vinden de vaccinaties plaats?

Alle ouders met een kind tussen 5 en 11 jaar in Houthalen-Helchteren ontvangen een uitnodiging voor de vaccinatie. Sommige kinderen worden via hun school gevaccineerd, als ouders daar toestemming voor hebben gegeven. Er kan ook een afspraak gemaakt worden voor een vaccinatie in het vaccinatiecentrum zelf. De instructies om dat te doen, staan in de uitnodigingsbrief. Als je meerdere kinderen hebt tussen 5 en 11 jaar, dan maak je voor elk kind een aparte afspraak. Dat kan op hetzelfde moment, zodat je met al jouw kinderen tegelijk naar het vaccinatiecentrum kan komen.

Vaccinatie weigeren

Jouw kind laten vaccineren is een vrije keuze. Het is belangrijk dat beide ouders toestemming geven om hun kind te laten inenten. Als minstens een van de ouders geen toestemming geeft, zal er geen vaccinatie plaatsvinden. Er zijn twee opties om de vaccinatie van jouw kind te weigeren en op die manier de activatiecode te deactiveren:

  • Via de uitnodiging: in plaats van een afspraak te maken voor jouw kind, klik je op ‘Vaccinatie weigeren: Ik wil nooit een COVID-19-vaccin krijgen’
  • Via fysieke aanmelding in het vaccinatiecentrum: neem jouw eigen eID, de Kids ID van jouw kind en het attest van gezinssamenstelling (hier kan je dit attest aanvragen) mee, alsook een weigeringsbrief.

Wie mag het kind vergezellen?

Het kind wordt vergezeld door maximum één ouder of voogd, zodat het vaccinatiecentrum de nodige afstandsregels kan blijven garanderen. Als het kind tijdens de vaccinatie niet begeleid wordt door een ouder, moet het een toestemmingsbrief van minstens één ouder bij zich hebben. Dat geldt ook voor pleegouders. Ook deze brief kan je terugvinden op laatjevaccineren.be/5-11-jarigen

Alle informatie over de vaccinatie van 5-11-jarigen vind je op laatjevaccineren.be/5-11-jarigen

Gepubliceerd op vrijdag 14 januari 2022 17.20 u.
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen
  • Opgelet: mondmaskers zijn vanaf nu terug verplicht in het NAC

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Vergeet dus geen afspraak te maken, ook om bv. je huisvuilzakken te kopen/af te halen. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.