update Coronavirus 9 juli

Nieuwsbericht: 9.07.2020 om 7.30 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 6.951.695 genezen / 12.010.592 bevestigde gevallen / 548.057 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.123 bevestigde gevallen / 9.776 sterfgevallen
-Limburg : 6.636 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 232 bevestigde gevallen ( = 7,57) per duizend gevallen

💡 Vanaf dinsdag 14 juli weer onbeperkt naar recyclagepark 

Limburg.net versoepelt vanaf dinsdag 14 juli de toegang tot zijn 28 recyclageparken in Limburg en Diest. Door de coronamaatregelen was die toegang beperkt tot maximaal één bezoek per gezin per week. Nu de maatregelen van de federale overheid versoepeld zijn, kunnen bezoekers weer naar het recyclagepark wanneer ze dat willen.

Om de afstandsregels te kunnen respecteren blijft het aantal voertuigen op het recyclagepark wel beperkt. Hierdoor ontstaan er mogelijk files.

Bezoekers die lange wachttijden willen vermijden, kunnen op de website www.limburg.net/recyclageparken kijken hoe druk het is.

💡 500 kwetsbare kinderen in Hh krijgen spelpakket 

Het gemeentebestuur van Houthalen-Helchteren deelt deze week 500 vrijetijdspakketten uit aan kwetsbare kinderen. “Het basispakket bestaat uit een doosje waterverf, een schaar, lijm, kleurpotloden en papier. Dat werd aangevuld met knutselpakketjes, spelletjesboekjes en spelmateriaal”,

 “Alle kinderen krijgen ook een STEM-pakket om een insectenhotel of een zaklamp te bouwen.”

Het gaat om een initiatief van het Huis van het Kind. Partnerorganisaties delen de pakketten uit. In Houthalen-Helchteren leven 1 op 6 kinderen tot 12 jaar onder de armoedegrens.

💡 Rood, oranje en groen: kleuren bepalen welke toeristen in quarantaine moeten, maar lijst met regio's niet klaar 

Ons land gaat een systeem invoeren met kleurcodes voor heel Europa. Bij code rood mag u niet vertrekken, en wie terugkeert moet verplicht een coronatest ondergaan en in quarantaine. Wie dat niet doet, zal een boete riskeren van 4000 €. Het probleem is dat de lijst met kleurencodes voorlopig nog niet beschikbaar is. De groep die de lijst moet opstellen, moet nog samenzitten.

Een systeem van kleurencodes moet ons zo coronaproof mogelijk door onze zomervakanties gidsen. 31 landen, of regio's in die landen, zullen zo'n kleurencode krijgen. Rood staat voor gebieden met het hoogste risico, die momenteel in lockdown zijn na een nieuwe opflakkering van het coronavirus.

Voor die gebieden zal een "formeel reisverbod" gelden. Reizigers die toch uit die gebieden terugkeren, zullen verplicht worden een coronatest te ondergaan en in quarantaine te gaan. Er kunnen ook nog extra gebieden als "rood" worden aangeduid, ook al geldt er geen lockdown.

Gebieden met "een hoog gezondheidsrisico", maar die niet in lockdown zijn, zullen code oranje krijgen. Dat betekent dat een test en quarantaine niet verplicht zijn, maar sterk worden aangeraden. België raadt reizen af naar zulke oranje gebieden.

Bij alle andere gebieden, die dan code groen krijgen, zullen er geen speciale maatregelen zijn. Wel zijn uiteraard alle nodige voorzorgsmaatregelen aangeraden.
 
Lijst nog niet beschikbaar : Het probleem is dat de lijst met kleurencodes nog niet klaar is. Het is zelfs niet duidelijk wanneer die er zal zijn. De opdracht daarvoor ligt bij een werkgroep, de CELEVAL ( = evaluatie cel COVID ). Eenzelfde geluid hoor je bij Buitenlandse Zaken. Het is op hun website dat uiteindelijk het overzicht terecht moet komen van de rode, oranje en groene gebieden. Even afwachten dus ...

💡 Tracingapp komt er in september 

 Vanaf september moet een tracingapp klaar zijn als hulpmiddel om in ons land de coronapandemie in de dijken. Dat zei Karine Moykens, secretaris-generaal van het departement Welzijn en Volksgezondheid bij de Vlaamse overheid en voorzitter van het interfederaal comité tracing en testing in De Ochtend op Radio 1. 'Dat zal een belangrijk instrument zijn in het najaar', zegt ze. Het blijft een vrijwillige tool. 'We moeten de voordelen duidelijk maken aan de bevolking. Het is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen, zodat mensen verwittigd kunnen worden als ze in contact kwamen met een besmette persoon.' Naast de app zal de manuele contacttracing blijven bestaan. 'Het is een en-en-verhaal.'

De regio's werken samen om de app te onwikkelen, om hetzelfde systeem te kunnen uitrollen in heel België. Het systeem zal gestoeld zijn op Duits voorbeeld. Wie ziek wordt, krijg een code om in te geven. Die code zal iedereen die de app ook gebruikt en in contact kwam met de besmette persoon een melding geven. Er wordt enkel gezegd dat je in contact kwam met een besmet persoon, niet wie dat was of waar het contact plaatsvond.

Een tweede golf van besmettingen in ons land is niet uit te sluiten. 'Het is de verantwoordelijkheid van iedereen, maar we nemen de nodige stappen om te vermijden wat er na de krokusvakantie is gebeurd.'

Burgerzin en zelfquarantaine : Ze hamert vooral op verantwoordelijkheid en burgerzin, maar vindt een verplichting van zelfquarantaine een wijze beslissing. 'Je moet zowel in het binnen- als buitenland verantwoordelijkheid opnemen, hou afstand van mensen die niet in je bubbel zitten en let op de handhygiëne', zei Moykens. Toch wordt er onderzocht hoe de zelfquarantaine verplicht kan worden bij terugkeer uit risicogebieden. De neuzen van de regio's staan hiervoor in dezelfde richting. 'De hoop is er om dit voor heel België samen te regelen.'

Er wordt nog onderzocht hoe die verplichting kan worden afgedwongen. 'We proberen alle terugkeermogelijkheden in kaart te brengen en onderzoeken maatregelen om iedereen te tracen die terugkeert uit risicogebieden', zegt Moykens.

💡 Spreuk van de dag:

 “ Je lach verbergt soms de kwetsbaarheid van je hart ” 

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.