update Coronavirus 9 april

Nieuwsbericht: 09.04.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??-Wereldwijd : 330.802 genezen / 1.519.012 bevestigde gevallen / 88.526 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 4.681 genezen / 23.403 bevestigde gevallen / 2.240 sterfgevallen
-Limburg : 491 genezen / 2.789 bevestigde gevallen / 194 sterfgevallen💡Oprichting van “Social Respons Team” om signalen en meldingen vanuit onze wijken op te vangen : VEERKRACHT IS MEER KRACHT🤛👉 De Coronacisis heeft het dagelijkse leven grondig veranderd . Ook hier hebben wij nooit eerder zo veel wijzigingen in gang moeten zetten. De gemeentelijke Veiligheidscel neemt deze taak sinds het begin van de crisis waar. De regelmatige online bulletins worden ondertussen goed opgevolgd door de inwoners van Houthalen-Helchteren.👉 Een belangrijke prioriteit voor het gemeentebestuur was immers het duidelijk communiceren van de coronamatregelen (1), en de duizenden vragen van burgers zo goed mogelijk trachten te beantwoorden (2).

👉 De Coronacrisis heeft ook een grote impact gehad op het sociale leven van de gemeente. De mensen van de meeste gemeentelijke sociale diensten mochten omwille van de opgelegde maatregelen geen persoonlijke contacten met burgers op het terrein hebben. Deze mensen zijn niet verdwenen. Ze werken nu, net zoals velen burgers, online via schermcommunicatie. Toch werd er wettelijk toestemming om een beperkt aantal sociale werkers terug op het terrein toe te laten.

👉 SOCIAL RESPONS als antwoord op de Coronacrisis : 👍

👉 Wij hebben alle sociale en jongerenwerkers ondergebracht in een Social Respons Team. Zij kunnen aan de hand van meldingen ingezet worden om acute sociale problemen te helpen oplossen. Zo wordt hun rol cruciaal in de wijken. 🤛

👉 De wijkwerking startte een wekelijks Online Netwerkoverleg om signalen vanuit de wijken zo goed mogelijk op te vangen. 💪

👉 Om de talrijke meldingen aan problemen enerzijds en om de burgerinitiatieven anderzijds efficiënt te verwerken werd onder leiding van een Social Respons Coördinator een online-Triage Groep van alle diensten en betrokken teams opgericht die twee keer per week samen online vergaderen om acute problemen bottom-up te inventariseren en er een goed gevolg aan te geven 🧐

👉 De sociale organisaties beschikken nu over een snelmeldlijn : socialrespons@houthalen-helchteren.be om acute signalen rechtstreeks aan de Triage Groep te kunnen melden. ??

👉 De hogere overheden volgen met veel belangstelling ons initiatief en dit met bedoeling om een uitbreiding naar de andere gemeenten in Vlaanderen mogelijk te maken .👏👏

💡Uitspraak van de dag :

Viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) heeft begrip voor de beslissing van Yzermans. “Een burgemeester mag dat doen. Voor veel evenementen is het hoog tijd om duidelijkheid te scheppen. Ook op langere termijn. Zowel voor organisatoren en lokale overheden als voor bezoekers. Zo’n initiatief van een burgemeester – zonder commentaar te leveren daarop, dat is niet aan mij – toont aan dat er een grote behoefte is aan duidelijkheid. En liefst snel. Als het van mij afhangt, binnen het kwartier. Maar zo werkt dat niet.” (Hbvl)

💡Inzamelactie laptops en tablets voor kansarme kinderen : vandaag en morgen 🆘

👉 Niet alle kinderen beschikken over een laptop of tablet om online les te volgen. Vandaar deze grootschalige actie. De inzamelactie van Eurosys ism de gemeente Hh en de werkgeversorganisaties loopt onder de paraplu van ‘Promobutler Foundation, waarmee we verschillende sociale en groene projecten in de wereld steunen. Maar nu is er hier ook dringende nood.

👉 Wanneer en waar :

Bedrijven en particulieren kunnen volgende week donderdag 9 april en vrijdag 10 april tussen 9 en 17 uur hun gebruikte apparaten binnenbrengen bij EuroSys in Houthalen (Industriezone Centrum-Zuid 1527A).

👉 Social distance : we zorgen er uiteraard voor dat alles zo veilig mogelijk en met de nodige social distance kan gebeuren. De mensen hoeven enkel hun laptops en tablets (geen desktop Pc's) neer te zetten en kunnen weer vertrekken”. ??

👉 De afgedankte apparaten zullen door de specialisten van EuroSys , Techdata en Auva gratis gebruiksklaar worden gemaakt.👏

💡Spreuk van de dag :

🍀 ”Het leven is als een trampoline , je veert terug na iedere tegenslag” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.