update Coronavirus 8 juni

Nieuwsbericht: 8.06.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 3.442.675 genezen / 7.046.904 bevestigde gevallen / 403.561 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.291 genezen / 59.226 bevestigde gevallen / 9.595 sterfgevallen
-Limburg : + 1300 genezen / 6335 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 426 sterfgevallen in het ziekenhuis + 524 in woonzorgcentra = tot. 950
-HH : 199 bevestigde gevallen ( = 6,49 per duizend gevallen)

💡 Bijna 8/10 van de Limburgse bedrijven is weer operationeel. Daarmee is ruim de helft van de door corona stilgevallen activiteit terug opgestart. 4/10 verwachten deze zomer wel liquiditeitsproblemen.

👉 Operationeel: 78 procent van de Limburgse bedrijven is opnieuw operationeel. Begin mei was dit 71 procent en midden april slechts 55 procent. 45 procent is volledig operationeel, slechts 3 procent is nog helemaal gesloten. De herstart zal de komende weken het grootst zijn in de horeca en eventsector.

👉 Omzetdaling: bijna drie op de vier bedrijven vreest een belangrijke terugval in de vraag en de omzet.

👉 Liquiditeitsproblemen: 41 procent van de bedrijven verwacht liquiditeitsproblemen, met een piek aan het einde van de zomer.

👉 Betalingsuitstel: Meer dan een kwart van de Limburgse bedrijven verkreeg van de bank al uitstel voor de aflossingen van lopende leningen. Opvallend weinig bedrijven werd uitstel geweigerd. Eén op de drie bedrijven zegt nood te hebben aan uitstel van de aflossingen.

👉 Extra kapitaal: één op de drie bedrijven heeft nood aan extra kapitaal/eigen vermogen

👉 Overbruggingskrediet:

. 18% van de Limburgse bedrijven zegt omwille van de coronacrisis nood te hebben aan een overbruggingskrediet met staatswaarborg. Dat is opmerkelijk minder dan een maand geleden (27%).

. Opvallend is dat de helft van de bedrijven die zeggen nood te hebben aan een overbruggingskrediet, dit nog niet heeft aangevraagd. De grootste knelpunten blijken de beperkte duurtijd van maximaal 12 maanden en het feit dat zo’n door de staat gewaarborgd krediet op het eind in één keer moet worden terugbetaald

. De financiële sector en minister kwamen intussen overeen om, naast een verlenging tot eind dit jaar, de maximale termijn voor de garantieregeling op te trekken tot 36 maanden voor kmo’s. 

. Dat banken slechts 15 procent van de kredieten van korter dan 12 maanden buiten de waarborgregeling kunnen houden blijft een knelpunt en jaagt bedrijven op kosten

💡Bevraging Vlaamse Steden en Gemeenten

👉 In volle coronacrisis brachten de Vlaamse gemeenten naar schatting meer dan 212.000 warme maaltijden per maand naar kwetsbare burgers.

👉 Bijna 295.000 mensen kregen tijdens de lockdown een telefoontje van de gemeente om te polsen hoe het met hen ging en of ze misschien hulp nodig hadden.

👉 Gemeenten stimuleerden ook hun inwoners om zorg te dragen voor elkaar en er was bijzondere aandacht hadden voor hun meest kwetsbare en eenzame inwoners.

💡 Te veel coronadoden in Brazilië? President Bolsonaro haalt cijfers van website

👉 De Braziliaanse president Jair Bolsonaro wil niet dat het totale aantal doden en besmettingen met het coronavirus nog op de officiële website komen te staan. Het land telt al zo'n 36.000 doden, en alleen in de Verenigde Staten zijn er nog meer besmettingen bekend.

👉 Volgens de regering kloppen die cijfers niet, en worden ze daarom weggehaald. Maar deskundigen zeggen dat de president de waarheid over de zware tol in Brazilië wil verdoezelen.

💡Weetje : “Er staan voor de Europese cafébezoekers één miljoen voorafbetaalde pinten klaar” 

👉 Tijdens de lockdown door de coronacrisis hebben de Europese cafés nagenoeg één miljoen pinten bier verkocht die na de heropening van de horeca kunnen worden geconsumeerd. De initiatieven moesten de cafés helpen om een deel van hun kosten ook tijdens de lockdown te kunnen blijven dekken.

👉 Over de hele wereld hebben bierproducenten – van marktleider AB InBev tot kleine ambachtelijke brouwers – projecten opgezet om hun cafés te ondersteunen. Daarbij kreeg het publiek de kans om in de gesloten horeca-zaken toch bestellingen te plaatsen en te betalen. Op die manier konden de cafés een aantal kosten dekken. Als beloning weten de klanten zich bij de heropening van de horecasector alvast verzekerd van een ‘gratis’ consumptie.

👉 Brouwer AB InBev ging in België van start met het programma Café Courage. Dat leverde al 200.000 bestellingen op. Vervolgens lanceerde de biergigant gelijkaardige projecten in twintig andere markten in onder meer de rest van Europa, Brazilië en Hongkong.

👉 Op die manier haalde AB InBev voor cafés, bars en restaurants meer dan 6 miljoen dollar steun op. Concurrent Heineken kwam met de verkoop van waardebonnen eveneens aan een volume van ongeveer 270.000 consumpties. Tal van andere brouwers hebben die voorbeelden gevolgd.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “Word nooit dronken van de roem van een ander maar laaf je dorst met dienstbaarheid ” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.