update Coronavirus 8 juli

Nieuwsbericht: 8.07.2020 om 7.30 uur

💡 Corona-nws Hh (154): woe 8 juli
Kengetallen covid-19 : Update
-Wereldwijd : 6.796.453 genezen / 11.833.826 bevestigde gevallen / 543.280 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 62.058 bevestigde gevallen / 9.774 sterfgevallen
-Limburg : 6.632 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 231 bevestigde gevallen ( = 7,54) per duizend gevallen
 
💡 België is een van de meest innoverende landen op het vlak van de strijd tegen corona
België is volgens een internationaal rapport van een dochterorganisatie van de Verenigde Naties het vierde meest innoverende land op het vlak van de strijd tegen het coronavirus. In Europa doet geen enkel land het beter. Ook Belgische steden en bedrijven worden door de onderzoekers geprezen.
Het Covid-19 Innovatierapport van UNAIDS en onderzoeksbureau StartupBlink onderzocht in welke mate landen, steden en ondernemers innoverend zijn op het vlak van onder andere preventie, diagnose en behandeling van het coronavirus. België moet volgens de onderzoekers alleen de VS, Canada en Israël laten voorgaan.
Ons land wordt zelfs geprezen. “We zijn vooral onder de indruk van het succes van België, Zwitserland, Estland, Italië en Ierland, waar lokale ondernemers zich mobiliseerden. Zelfs sommige steden die zwaar zijn getroffen door de pandemie - New York, Milaan, Brussel en Barcelona - presteren heel goed in de ranking”, klinkt het in het rapport. “Ze bleven excelleren en innoveren. Tegen alle logica in, want deze steden werden met een grote crisis geconfronteerd.”
Innoverende bedrijven: Het rapport verwijst ook naar verschillende Belgische bedrijven die op de proppen kwamen met oplossingen. Zo krijgt onder andere de Antwerpse onderneming Ergotrics alle lof voor het opblaasbare kussen dat het ontwikkelde zodat de patiënten op intensieve zorgen op hun buik kunnen beademd worden.
De Leuvense 3D-printingspecialist Materialise ontwikkelde een voorwerp om coronaproof deuren te openen zonder dat je daarbij je handen moet gebruiken. Ze delen het ontwerp gratis, waardoor iedereen ter wereld met een 3D-printer zijn eigen exemplaar kan printen.
💡 Eindelijk loonverhoging van gemiddeld 6 procent voor zorgpersoneel: regering pakt uit met sociaal akkoord van 600 miljoen
De federale regering gaat in twee jaar tijd 500 miljoen euro extra investeren in een loonsverhoging voor zorgpersoneel. Dat is vastgelegd in het ontwerp van een nieuw sociaal akkoord, dat is besproken met vakbonden en werkgevers. Voor de meerderheid van het zorgpersoneel betekent de investering een loonsopslag van gemiddeld 6 procent. Er gaat in die twee jaar ook 100 miljoen euro naar betere arbeidsomstandigheden, zoals stabielere uurroosters.
Een nieuw akkoord over de lonen en werkomstandigheden van het zorgpersoneel tegen 21 juli. Dat was de belofte van de regering na de verschillende acties van het personeel halfweg juni.
Het moest alvast “structureler” dan de horecacheque van 300 euro die ziekenhuispersoneel en thuisverplegers krijgen, daarover waren vakbonden en koepels duidelijk. En de regering lijkt woord te houden: na overleg met vakbonden en werkgevers pakt ze uit met een investering van 600 miljoen euro voor de komende twee jaar.
6 procent extra loon : 500 miljoen euro daarvan gaat naar een loonsverhoging voor het zorgpersoneel dat vanuit de federale overheid wordt betaald, vooral ziekenhuispersoneel en thuisverplegers dus. Voor de overgrote meerderheid van dat personeel komt de investering neer op een loonsverhoging van gemiddeld 6 procent.
Sommigen zullen een opslag van 4 à 5 procent krijgen, anderen van 8 of 9 procent en uitschieters tot 15 procent.
Zeker voor beginnend personeel worden jobs in de zorgsector aantrekkelijker. Voor hen horen we ook een concreet bedrag. "Beginnende verpleegkundigen gaan 280 euro bruto extra per maand verdienen", maakt Margot Cloet van de koepelorganisatie Zorgnet-Icuro zich sterk.
Niemand zal moeten inboeten, want wie slechter af is in het nieuwe systeem kan kiezen om zijn huidige loon te houden. Op termijn wordt ook een "volwaardige dertiende maand" beloofd, al worden daarover geen details gegeven. De koepel en de vakbonden schuwen de grote woorden alvast niet, en spreken van een "historisch akkoord".
Daarnaast is er voor 100 miljoen euro voorzien voor betere werkomstandigheden. Daarover moet nu nog verder worden overlegd tussen werkgevers en werknemers, maar het gaat bijvoorbeeld over de vakantieregeling, zodat zorgpersoneel drie weken na elkaar vakantie kan nemen. Nu is dat maximaal twee weken. Een ander belangrijk werkpunt zijn de uurroosters: als het overleg dat toelaat, zullen die roosters zo vroeg mogelijk worden vastgelegd, en nog enkel last-minute aangepast kunnen worden als het niet anders kan........de vraag bij dit alles blijft hoe deze bijkomende uitgaven moeten worden gefinancierd ?
De loonsverhoging geldt voorlopig niet voor Vlaamse werknemers, zoals het personeel in woonzorgcentra ( 130.000 werknemers ) . En eerder kregen het Vlaamse personeel ook al geen horecacheque. Het ontwerpakkoord zet dus meteen druk op de Vlaamse regering om ook met geld over de brug te komen.
💡 Belgische economie zal dit jaar met 8,8 procent krimpen
Het Belgische bbp zal wegens de beperkende maatregelen in het kader van de coronacrisis dit jaar met 8,8 procent krimpen. Volgend jaar zou de economie weer opveren en een groei van 6,5 procent laten optekenen. Dat voorspelt de Europese Commissie, die vandaag haar nieuwe economische vooruitzichten heeft voorgesteld. Ze waarschuwt dat het herstel in de eurozone en de hele Europese Unie asymmetrisch dreigt te verlopen.
De prognoses van de Commissie voor België liggen in de lijn van die van de Nationale Bank (NBB), die uitgaat van een negatieve economische groei van 9,0 procent in 2020 en een positieve groei van 6,4 procent in 2021. Wel zijn de groeicijfers slechter dan de Commissie in de lente voorspelde. Dat komt doordat de beperkende maatregelen langzamer worden opgeheven dan waar twee maanden geleden vanuit gegaan werd. Wat de inflatie betreft, denkt de Commissie dat die in België dit jaar 0,3 procent zal bedragen. In 2021 zouden de prijzen naar verwachting met 1,4 procent stijgen.
De economie van de eurozone krimpt volgens de Commissie dit jaar met 8,7 procent, die van de hele Europese Unie met 8,3 procent. Eerder ging de Commissie nog uit van negatieve groeicijfers van 7,7 procent voor de eurozone en 7,4 procent voor de EU. “De economische impact van de lockdown is nog zwaarder dan we in het begin dachten”, legt Valdis Dombrovskis, de vicevoorzitter van de Commissie, uit. “Deze prognoses tonen de verwoestende economische effecten van de pandemie aan”, vult commissaris voor Economische Zaken Paolo Gentiloni aan.
Op basis van de eerste data van de maanden mei en juni lijkt het ergste van de crisis wel achter de rug, zegt de Commissie. Zeker in de tweede helft van het jaar zou het herstel aan kracht winnen, al zal de groei niet in alle landen even sterk zijn. Het herstel dreigt met andere woorden asymetrisch te worden.
Andere landen : In de eurolanden Italië (-11,2 procent), Spanje (-10,9 procent) en Frankrijk (-10,6 procent) zal de economisch output dit jaar de hardste klappen krijgen. In Malta (-6,0 procent), Luxemburg (-6,2 procent), Duitsland en Finland (-6,3 procent) en Nederland (-6,8 procent) zal de krimpt het kleinst zijn. In 2021 zouden alle 19 landen van de eurozone weer met economische groei moeten aanknopen, gaande van 2,8 procent in Finland tot 7,6 procent in Frankrijk. “Dit blijft een verhaal van toenemende verschillen, ongelijkheid en onzekerheid. Daarom is het zo belangrijk om snel een akkoord te bereiken over het herstelplan dat de Commissie heeft voorgesteld”, zegt commissaris Gentiloni.
De Commissie waarschuwt dat haar prognoses wankel zijn. Het uitgangspunt is namelijk dat de beperkende maatregelen verder afgebouwd zullen worden en dat er geen tweede grote besmettingsgolf komt, maar de omvang en de duur van de pandemie én de mogelijkheid van nieuwe maatregelen blijven onbekende factoren. Anderzijds zouden de snelle beschikbaarheid van een vaccin tegen het coronavirus en/of een vroeg akkoord over het Europees herstelplan de groei net nog meer kunnen aanwakkeren.
💡 Zweden verplicht meter afstand
In Zweden is het vanaf vandaag verplicht om een meter afstand te houden op café en restaurant. Tot nog toe werd dat enkel aangeraden. Wie zich niet aan de regels houdt, kan een boete verwachten. Zweden legde nog geen strenge maatregelen op, maar het aantal besmettingen blijft hoog in vergelijking met andere Europese landen.
💡 Spreuk van de dag:
“ Een optimist is een man die oesters bestelt in de hoop ze te kunnen betalen met een parel die hij erin vindt.”
💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.