update Coronavirus 7 juli

Nieuwsbericht: 7.07.2020 om 7.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 6.619.631 genezen / 11.710.235 bevestigde gevallen / 539.720 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 61.838 bevestigde gevallen / 9.771 sterfgevallen
-Limburg : 6.618 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 231 bevestigde gevallen ( = 7,54) per duizend gevallen

💡 Vlaamse regering wil coronatest en quarantaine verplichten voor Belgen die uit risicogebied terugkeren :

👉 De Vlaamse regering wil Belgen die uit een risicogebied terugkeren verplichten om een coronatest te ondergaan en om in quarantaine te gaan. Dat is bekend geraakt na afloop van de bijeenkomst van de Risk Management Group (RMG).

👉 "Zonet heeft de RMG beslist dat reizigers die terugkeren uit gebied waar opnieuw verstrengde maatregelen gelden, op dezelfde manier bekeken zullen worden als hoogrisicocontacten", schrijft Vlaams minister van Volksgezondheid. "Dit betekent dat zij zich laten testen en in quarantaine gaan."

💡Gemeentelijke besmettingen laatste week naar 8 gestegen : waakzaamheid geboden 

👉 Sinds de lancering van de nieuwe sciensano indicatoren hadden we de voorbije drie weken eerst 11 gevallen dan 5 en nu weer 8 positieve meldingen gehad . Uiteraard speelt de beperkte uitbraak In Dreamland van de afgelopen dagen hierin een rol. De overige besmettingen blijven geïsoleerde cases.

👉 Wij kozen van meet af aan voor een strenge aanpak met het afschaffen van eigen grote events tot eind september. Ook blijven we aandringen dat de inwoners de gouden regels volgen ( vermijd drukke plaatsen , gebruik handgel , hou afstand , verzorg je goed en doe best een mondmasker in de winkels zo bescherm je de anderen )

👉 In totaal blijven we net onder het LImburgse gemiddelde maar we moeten zeer voorzichtig blijven.

👉 Vandaag hebben wij contact met de CoVID-autoriteit om de toestand te evalueren , die is nog niet verontrustend omdat de drempelwaarden voor een actieplan niet bereikt zijn

💡 Van Ranst: “Wereldwijd hebben we coronapiek nog niet bereikt”

👉 De cijfers mogen in België dan nog altijd lichtjes dalen, toch is er volgens Marc Van Ranst (KU Leuven) nog geen reden tot gejuich. “Wereldwijd hebben we de piek van het coronavirus nog niet eens bereikt. We moeten waakzaam blijven”, zegt viroloog Marc Van Ranst in Terzake.

👉Hier en daar gaan bepaalde regio’s en steden opnieuw in lockdown nadat het aantal besmettingen met het coronavirus er opnieuw angstvallig toenam. Dat is onder meer het geval in Catalonië en in de streek van A Marina in Galicië. “Zo’n opflakkering van het virus is op zich niet vreemd”, zegt Marc Van Ranst in het duidingsprogramma ‘Terzake’. “Maar dat wil niet zeggen dat we lichtzinnig moeten omspringen met de stijgende cijfers: wereldwijd hebben we de coronapiek nog niet bereikt.”

👉 En ook in België moeten we waakzaam blijven. “De cijfers dalen nog altijd maar de daling is amper nog waar te nemen”, zegt Van Ranst. “We blijven nu al een tijdje schommelen rond die 80 à 90 besmettingen per dag: ik zou mij een stuk comfortabeler voelen, mocht dat nu eindelijk eens zakken.”

💡VS betreuren al meer dan 130.000 coronadoden :

👉 De Verenigde Staten hebben de kaap van 130.000 aan het coronavirus gelinkte overlijdens gerond. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De teller op de website van de unief draaide maandag door naar 130.007.

👉 De Verenigde Staten zijn al langer het zwaarst door COVID-19 getroffen land ter wereld. Er werden al bijna 2,9 miljoen besmettingen met het coronavirus bevestigd.

👉 Volgens de zender ABC News werd Arizona maandag overigens de achtste Amerikaanse staat met meer dan 100.000 bevestigde besmettingen. De andere zijn: New York, California, Florida, Texas, New Jersey, Illinois en Massachusetts.

💡 Oostenrijk telt hoogste aantal besmettingen sinds mei :

👉 Oostenrijk heeft voor het eerst sinds mei meer dan 1.000 gevallen van coronavirus geregistreerd. Het aantal besmettingen bereikte maandag 1.012, volgens cijfers gepubliceerd door het ministerie van Volksgezondheid in Wenen.

👉 Minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober zei dat de coronavirusinfecties plaatsvonden in gelokaliseerde clusters met traceerbare infectieroutes. Een regionale cluster rond de noordelijke stad Linz zorgde sinds zondag voor 57 extra gevallen, wat het totaal er op 414 brengt. Wenen registreerde 347 besmettingen. Vier van de negen regio's van Oostenrijk hebben geen nieuwe infecties geregistreerd.

👉 Het aantal gevallen daalde volgens de gezondheidsautoriteiten op 20 mei tot onder de 1.000.

💡 Zorgverleners willen meer betrokken worden bij de nieuw opgerichte Zorgraden

👉 Diëtisten, kinesitherapeuten en andere zorgverleners willen meer betrokken worden bij beslissingen over de net opgerichte Zorgraden. 'Huisartsen zijn moe, en wij zijn het moe niet au serieux genomen te worden', schrijft het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers. 'Ga met ons in gesprek, benut onze kanalen en expertise maximaal. Bij een nieuwe opflakkering van het coronavirus willen we onze verantwoordelijkheid nemen.'

👉 Sinds 1 juli zijn ze officieel erkend: de zestig Zorgraden, die moeten bijdragen aan een betere samenwerking tussen eerstelijnszorg zoals huisartsen, tandartsen, verpleegkundigen, psychologen en kinesitherapeuten. Een Zorgraad stuurt een regionale zone aan en heeft vertegenwoordigers van elke beroepsvereniging in haar bestuur.

👉 In de aanpak van de coronacrisis zijn de Zorgraden een grote sprong voorwaarts, maar het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers heeft ook scherpe kritiek. 'Wij zijn totaal niet betrokken geweest bij het opstellen van draaiboeken over het coronavirus. Op lange termijn zijn de Zorgraden een belangrijke stap voor een betere eerstelijnszorg, maar over covid-19 zijn wij niet geconsulteerd. We twijfelen niet aan de goede bedoelingen van de Vlaamse overheid, maar we willen de aanpak samen uitwerken. Nu staan we erbij en kijken ernaar.'

👉 Lokale zorgverstrekkers bieden hun kennis, netwerk en expertise aan om de Zorgraden te versterken: door hun fijnmazig netwerk kunnen ze wel degelijk een verschil maken. Er is volgens hen één noodzakelijke stap voor de Vlaamse overheid: 'Ga met ons in gesprek, maak geen draaiboeken in onze plaats, zo kunnen we zorgverleners motiveren de handen uit de mouwen te steken bij een volgende opflakkering.'

👉 In het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers zijn vertegenwoordigd: De Algemene Pharmaceutische Bond, Axxon, Kwaliteit in Kinesitherapie, de Belgische Vereniging der Podologen, de Beroepsvereniging voor Verpleegkundigen, Ergotherapie Vlaanderen, het Verbond der Vlaamse Tandartsen, het Vlaams Apothekersnetwerk, het Vlaams Artsensyndicaat, de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen, de Vlaamse Beroepsvereniging van Diëtisten, de Vlaamse Beroepsvereniging voor Zelfstandige Verpleegkundigen, de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen en de Vlaamse Vereniging van Logopedisten.

💡Spreuk van de dag:

🍀 “ Alleen de waakzaamheid van de publieke opinie verzekert de toekomst van de samenleving” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.