update Coronavirus 7 juni

Nieuwsbericht: 7.06.2020 om 9.50 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 3.380.908 genezen / 6.909.068 bevestigde gevallen / 399.649 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.190 genezen / 59.072 bevestigde gevallen / 9.580 sterfgevallen
-Limburg : + 1300 genezen / 6318 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 422 sterfgevallen in het ziekenhuis + 522 in woonzorgcentra = tot. 944
-HH : 199 bevestigde gevallen ( = 6,49 per duizend gevallen)

💡Aantal nieuwe besmettingen steeg de afgelopen dagen weer: is dit een signaal voor een tweede golf ?

👉 Wereldwijd zijn er bijna 7 miljoen besmettingen vastgesteld en halen we bijna de kaap van 400.000 sterfgevallen door de pandemie, getallen om van te duizelen.

👉 Ook in België gaat het aantal besmettingen deze week weer in stijgende lijn: woensdag werden er 70 nieuwe infecties gemeld, donderdag al 82 en gisteren weer 140. Vandaag staat de teller weer op 165 nieuwe besmettingen.

👉 We maken ons daar op dit moment nog geen zorgen over omdat we het zevendaagse gemiddelde nog zien dalen”, licht viroloog Van Ranst toe. “Wanneer deze cijfers ook de komende dagen hoog blijven, dan spreken we natuurlijk wel over een stabilistatie.” Op dat moment is het nodig om opnieuw te evalueren, maar dat is nu nog niet aan de orde.

👉 Er wordt ook goed in de gaten gehouden hoe de cijfers evolueren nadat de cafés en restaurants maandag weer mogen openen. Elke versoepeling die er kwam was een scharniermoment, en elke keer hebben we ons hart vastgehouden. Maar tot nu toe is dat heel goed meegevallen en bleef die curve naar omlaag gaan. We hopen we dat dat opnieuw het geval zal zijn, maar het blijft altijd afwachten

👉 Een tweede golf zal bovendien niet mals zijn. “Het kan dat zo’n tweede golf wegblijft, maar als het gebeurt, dan zijn er enorm hoge verwachtingen. Men verwacht nu van de medische en gemeenschappelijke wereld dat men die tweede golf onder controle zal houden, en dat is bijzonder moeilijk, daar is men in het verleden ook noot in geslaagd.” Laat ons waakzaam blijven

💡Federaal akkoord over steunmaatregelen: btw-verlaging voor horeca en mogelijk cheque van 300 euro voor werknemers

👉 een consumptiecheque van 300 euro, gericht op de zwaarst getroffen sectoren. Die kan door de werkgever worden toegekend voor de aankoop van goederen en diensten in de horecasector, de cultuursector enz. Deze cheque is 100 procent aftrekbaar en belastingvrij. Daarvoor is wél nog een akkoord van de sociale partners nodig.

👉 Extra steun van 6 keer 50 euro per maand voor leefloners, mensen met een beperking en mensen die recht hebben op een IGO (inkomensgarantie voor ouderen).

👉 Elke inwoner van dit land zal kunnen genieten van een rail pass (NMBS) met 10 ritten die geldig is van 1 juli tot en met 31 december. Het supplement om een fiets mee te nemen op de trein, wordt tijdelijk geschrapt.

👉 Daarnaast komt er extra steun voor de OCMW’s door middel van een verdere tijdelijke verhoging van het terugbetalingspercentage van de federale overheid met 15 procent.

👉 Verlenging van maatregelen
Enkele maatregelen ( oa. tijdelijke werkloosheid ) die al eerder waren genomen, worden nu verlengd tot en met 31 augustus:

👉 Om de financiële situatie van de horecazaken te verbeteren, wordt de btw op alle diensten, met uitzondering van alcoholische dranken, tot 31 december 2020 verlaagd tot 6 procent.

💡 Opnieuw Vlaamse steun voor het plaatsen van zonnepanelen op daken van gezinnen. Tegelijk wordt de digitale meter versneld ingevoerd. 

👉 Ruim vijf jaar geleden werd de steun voor nieuwe zonnedaken bij particulieren, via de toekenning van groenestroomcertificaten, afgeschaft. Eigenaars van zonnepanelen kunnen sindsdien dankzij het systeem van de terugdraaiende teller wel nog een rendement boeken op hun installatie, maar die regeling loopt dit jaar af.

👉 Om investeringen in zonnepanelen interessant te houden wordt een premie ingevoerd. Wie vanaf 1 januari 2021 zonnepanelen op zijn dak plaatst, kan tot 1.500 euro aan steun krijgen. Dat is een serieuze aanmoediging, want een installatie kost tegenwoordig gemiddeld 5.000 tot 5.500 euro.

👉 De premie geldt alleen voor bestaande woningen (bouwaanvraag voor 2014) en zal lopen tot eind 2024. Om oversubsidiëring - zoals indertijd met de veel te royale groenestroomcertificaten - te vermijden wil men het premiebedrag jaarlijks aanpassen als de kostprijs van de installatie verder daalt: elk jaar zakt het bedrag met een kwart. De steun begint in 2021, zakt elk jaar met een kwart en loopt af in 2024.

👉 De Vlaamse regering heeft het mechanisme vrijdag goedgekeurd. In totaal wordt een budget van 32 miljoen euro uitgetrokken. Dat betekent dat maximaal 21.333 gezinnen de premie kunnen ontvangen.

💡Massale betogingen in VS voor gelijke rechten van mensen.

👉 Sinds de dood van George Floyd, na een gewelddadig politieoptreden, wordt in de Verenigde Staten over het hele land door alle lagen van de bevolking geprotesteerd en opgekomen tegen politiegeweld , racisme discriminatie. Het uitbannen van racisme is een structureel probleem en dreigt in de VS nog lang te duren.

👉Het episch centrum van de demonstraties is Washington en is vooral gericht tegen president Trump die massaal militairen wou inzetten en mensen “uitschot” noemde. Er wordt hem een gebrek aan een helder standpunt tegen racisme verweten en onvoldoende begrip voor de woede over discriminatie en onrechtvaardigheid in het land

👉 Ook elders in de wereld en hier waren er gisteren manifestaties tegen racisme

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “Denk niet wit , denk niet zwart maar denk in Alle kleuren van je hart ” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.