update Coronavirus 7 april

Nieuwsbericht: 07.04.2020 om 8.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 286.453 genezen / 1.347.587 bevestigde gevallen / 74.782 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 3.986 genezen / 20.814 bevestigde gevallen / 1.632 sterfgevallen
-Limburg : 382 genezen / 2.607 bevestigde gevallen / 174 sterfgevallen

💡Beslissing college van burgemeester en schepenen 6.4 : geen zomerevenementen meer ??

👉 Het schepencollege neemt geen enkel risico rond corona en heeft gisteren beslist om alle eigen gemeentelijke evenementen tussen nu en eind september af te gelasten. Wij willen preventief in het belang van de volksgezondheid deze belangrijke stap zetten. Zo is het nu voor iedereen ook veel duidelijker.

👉 Internationaal Kinderfeest , Het Lachfestival , Zomernoten , Smaakfestival , Kelchterenkermis , Dierendag , Festival van de Grote Baan etc.. worden uitgesteld naar 2021 .

👉 In het belang van ieders gezondheid en om crowding te vermijden raden wij alle andere organisatoren aan dit voorbeeld ten stelligste te volgen ??

💡Herhaling van de richtlijnen + vragen ??

👉 De maatregelen van de regering vragen aan iedereen om zoveel mogelijk ‘in uw kot’ te blijven, maar met het mooie weer op komst zijn er gerust ook dingen die je nog buiten mag doen.

👉 Zo raadt de regering al langer aan om te wandelen, fietsen of joggen. Dat mag in gezinsverband of met één(zelfde) vriend of vriendin. Belangrijk is wel dat je daarbij altijd een afstand van 1,5 meter bewaart en na de activiteit meteen terugkeert naar huis.

(1) Wat mag je buiten allemaal doen ?

👉 Ook activiteiten in de tuin zijn toegestaan. Denk aan tuinieren, zonnen of genieten van een barbecue. Let wel: dit mag opnieuw enkel in gezinsverband. Vrienden uitnodigen of met de buren afspreken, mag niet.

👉 ?? Het is niet de bedoeling dat je ergens op een bankje blijft zitten of met vrienden afspreekt in het park voor een picknick.

(2) Mijn huis staat te koop. Mag ik geïnteresseerden rondleiden ?

?? Neen, dat mag niet.

👉 Een huidig verkoopdossier waarbij er al kopers gevonden zijn, mag wel worden afgerond, maar er mogen geen nieuwe verkoopprocedures worden opgestart.

👉 Je mag dus ook geen potentiële kopers uitnodigen, ook niet één per één

(3) Zijn alle activiteiten van de erediensten zijn verboden ?

Ja met uitzondering van :

👉 begrafenisceremonies, met maximaal 15 personen aanwezig

👉 religieuze huwelijken, maar alleen in het bijzijn van de echtgenoten, hun getuigen en de bedienaar van de eredienst.

(4) Zijn recreatieve activiteiten in openlucht nog toegestaan ? ( bvb fietstocht van 50km ?)

👉 Enkel essentiële verplaatsingen (naar je werk, de voedingswinkel, de apotheker of de dokter) zijn nog toegelaten.

👉 Daarnaast mag je ook nog gaan wandelen of fietsen met je gezin of met 1 extra persoon, je moet 1,5 meter bewaren als je andere mensen tegenkomt. Deze regels zijn niet veranderd.

👉 Activiteiten in de buitenlucht zijn heel belangrijk, want het is de bedoeling dat de mensen in beweging blijven. Maar als je je huis verlaat om te gaan wandelen, joggen of fietsen dan moet je daarna onmiddellijk terugkeren naar je huis. Het is niet de bedoeling dat je urenlang in het park gaat zitten. Je mag dus ook niet naar de zee of de Ardennen gaan

👉 Een jong gezin met minstens één kind jonger dan zes mag voortaan wel de auto nemen voor een uitstap naar het bos, of andere recreatieve activiteiten. Dat geldt ook voor personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen.Die uitzondering komt tegemoet aan gezinnen die geen groen nabij hun woning hebben. “Maar iedereen moet in de eigen buurt blijven”,

(5) Wanneer zullen de maatregelen worden afgebouwd ? Wat zal het signaal zijn om dat te doen ?

👉 Voorlopig blijven de maatregelen gelden tot en met 19 april, het einde van de paasvakantie, met een mogelijke verlenging tot en met 3 mei.

👉 Het is moeilijk te voorspellen wanneer de maatregelen zullen afgebouwd worden. Daarvoor zal de evolutie van het aantal besmettingen goed opgevolgd moeten worden.

👉 We zullen dat pas kunnen doen als het aantal gevallen dat we elke dag vaststellen voldoende gedaald is.

👉 Als er nog maar enkele besmette mensen zijn, kunnen we hen op een andere manier gaan controleren. Dan kunnen we teruggaan tot die mensen testen, hen isoleren, hun contacten traceren. Op die manier kunnen we dan de nieuwe virushaardjes indijken en afdammen. Maar dat moet eerst haalbaar zijn. Nu zijn er nog veel te veel gevallen en is het nog te vroeg.

💡Spreuk van de dag :

🍀”Geduld is de partner van alle wijsheid“🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.