update Coronavirus 6 mei

Nieuwsbericht: 06.05.2020 om 8.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 1.235.504 genezen / 3.713.088 bevestigde gevallen / 257.089 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 12.441 genezen / 50.509 bevestigde gevallen / 8.016 sterfgevallen
-Limburg : 1.177 genezen / 5.499 bevestigde gevallen = 6,3 per duizend inw) / 370 sterfgevallen
-HH : 147 bevestigde gevallen ( = 4,8 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Herinrichting Europark in een laatste fase

👉 De laatste hand wordt gelegd aan de Herebaan-Oost tot aan de Europarklaan. De toplaag en de belijning worden nog aangebracht en vrijdag of begin volgende week kan de weg na lange werkweken terug worden opengesteld.

👉 De nutswerken startten eind 2018. De wegenis zelf in mei 2019 tot mei 2020. De werken werden langer dan een maand onderbroken door corona. Het resultaat van deze herinrichting mag er zijn.

💡HH scoort opmerkelijk beter dan de andere mijngemeenten inzake jongeren zonder diploma.

👉 Liefst 11,9 procent van de jongeren verlaat in Vlaanderen het secundair onderwijs zonder diploma ( schooljaar 2017-2018 ) evenveel als tien jaar geleden. In Limburg is er een stijging: 11,5 procent nu tegenover 8,8 procent vijf jaar geleden.

👉 Het zijn vaak de mijngemeenten die door een grotere kansarmoede slecht scoren in deze lijst, maar je kan ook niet alles afschuiven op de socio-economische achterstand of de thuistaal. Maasmechelen is koploper in Limburg en telt 18,2 % en Genk staat op plaats twee met 17,3 %

👉 Houthalen-Helchteren scoort opvallend beter als mijngemeente met 10,4% zitten wij zelfs onder het Limburgse gemiddelde van 11,5 % en het Vlaamse gemiddelde van 11,9 %.

👉 Wij hebben van meet af aan bewust een beleidsplan opgesteld waarvan wij de vruchten pas op lange termijn zouden plukken. Met de nodige bijsturingen tijdens het traject komen wij tot dit resultaat waarbij veldwerk, onderwijs en het netwerk van maatschappelijke participatie van essentieel belang is en .....maar het werk is niet af :

Wat zijn onze sterkten

👉( 1) Ons beleidsplan dat 10 jaar geleden ivm Schoolopbouwwerk werd opgesteld werkt !
👉 (2) Huistaakbegeleiding JWW en jongerenbegeleidingen in de wijken. Aanspreekbaarheid van de ouders en vroege interventies
👉 (3) jobcoaching en jongerenbegeleiding
RIMO
👉 (4) intensief werk van het sociaal huis.( ocmw ) Hebben ons niet enkel bezig gehouden met (de financiële) gezinsproblemen, maar ook met de kinderen in het gezin. Juiste doorverwijzing en begeleiding zijn hier onze tools
👉 (5) Huis van het Kind :
Iedereen kan er advies inwinnen van 0 tot 25 jaar : met oa.
- project ikaros/ daidalos
- studiedagen over opvoedingsondersteuning
👉 (6) taalcoaching : doorgedreven inzet op “kind en taal” in alle kwetsbare wijken is zeer belangrijk
👉 (7) Goed geoliede LOP werking.( lokaal overleg platform ) Samenwerking over de schoolnetten heen is essentieel. Goede monitoring van de cijfers over het schoolgebeuren op alle niveaus. Leerkrachten en directies worden goed begeleid en ondersteund; jaarlijkse activiteiten rond verschillende thema’s

💡F-16: nachtvluchten in mei .

👉 In het licht van haar nato-opdracht organiseert de luchtmachtbasis te Kleine Brogel nog 6 nachtvluchten boven pampa op ( ma & di ) 11,12,18,19, 25 en 26 mei na zondsondergang tot ca. 23u40. In juni , juli en augustus zijn er geen vluchten In het luchtruim. 

💡Wielerkalender herschikt : 

- 1 augustus: Strade Bianche

- 8 augustus: Milaan - Sanremo

- 21 tot en met 23 augustus: nationale kampioenschappen

- 29 augustus tot en met 20 september:Tour de France

- 20 tot en met 27 september: WK in Zwitserland

- 30 september: Waalse Pijl

- 29 september tot en met 3 oktober:BinckBank Tour

- 3 tot en met 25 oktober: Giro

- 4 oktober: Luik-Bastenaken-Luik

- 10 oktober: Amstel Gold Race

- 11 oktober: Gent-Wevelgem

- 14 oktober: Dwars door Vlaanderen

- 18 oktober: Ronde van Vlaanderen

- 25 oktober: Parijs-Roubaix

- 31 oktober: Ronde van Lombardije

- 20 oktober tot en met 8 november: Ronde van Spanje : Vuelta

💡Exit-strategie fase 1b vandaag beslist : winkels wellicht open op 11 mei maar weer niks over familie en vrienden : lees alles in volgende update ??

👉 De Nationale Veiligheidsraad zal zich vandaag aan het afgesproken stramien houden. Dat wil zeggen: de winkels gaan op 11 mei weer open, maar het blijft wachten op een versoepeling van de sociale contacten voor familie en vrienden. Nochtans was dat de voornaamste kritiek op het exitplan. 

👉 Onderzoek geeft aan dat 50 procent van de Belgen minder goed in zijn vel zit sinds de lockdown. Dat wordt alleen maar erger hoe langer die aanhoudt. “Je moet een balans vinden tussen de strijd tegen het virus en het sociaal welzijn van de mensen”, zegt gezondheids- en welzijnseconoom Lieven Annemans (UGent). “Als je meer contacten mogelijk maakt, dan zal het aantal besmettingen stijgen. Dat wijzen bijna alle wiskundige modellen uit. Maar als je die niet mogelijk maakt, dan gaat het slecht met ons sociaal welzijn.” 

💡 Limburgse werkloosheid stijgt met 13,6%

👉 In maart viel er voor het eerst in 5 jaar een stijging op te merken van de werkloosheid van 2,5 % tov maart 2019

👉 Eind april zaten er 27.235 mensen zonder werk. Dat zijn 3.195 werklozen meer dan in april vorig jaar( + 13,6 % ). We worden hiermee terug gekatapulteerd naar de arbeidsmarktsituatie van begin 2017 , ruim een jaar na de sluiting van FORD Genk. Op anderhalve maand heeft het virus een inspanning van 3 jaar teniet gedaan.
Dit is geen klein bier.

👉 Uit een studie van de POM weten we dat 3000 LImburgse bedrijven in gevaar verkeren. Het ergste moet wellicht nog komen 

 💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Succes is een reis, geen bestemming. Het doen is vaak belangrijker dan het resultaat “🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.