update Coronavirus 6 juni

Nieuwsbericht: 6.06.2020 om 7.32 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 3.304.561 genezen / 6.789.321 bevestigde gevallen / 396.190
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.112 genezen / 58.907 bevestigde gevallen / 9.566 sterfgevallen
-Limburg : + 1270 genezen / 6299 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 422 sterfgevallen in het ziekenhuis + 522 in woonzorgcentra = tot. 944
-HH : 197 bevestigde gevallen ( = 6,43 per duizend gevallen)

💡 De grenscontroles aan de meeste Europese binnengrenzen vallen op 15 juni weg

👉Na een lange Europese videoconferentie werd afgesproken dat de binnengrenzen opengaan op 15 juni maar niet tussen alle Schengenlanden. ( zie kaart )

👉 Een minderheid van landen krijgt uitstel tot eind deze maand: Oostenrijk, Denemarken, Polen en Griekenland, dat onder meer reizigers die binnenkomen vanuit een Belgische luchthaven quarantaine oplegt. Ook Spanje gaat pas op 1 juli weer open en is hiermee de opvallendste uitzondering

👉 Wie buiten Europa wil reizen, moet nog geduld hebben. De sluiting van de buitengrenzen is verlengd tot 1 juli. Later deze maand zou daar meer duidelijkheid over komen.

👉 De vraag moet gesteld of de Europese Commissie in uitzonderlijke gevallen, bij dreigingen zoals corona die de hele Schengenzone betreffen, niet moet instaan voor een gemeenschappelijk beheer van Schengen.”

👉 De sluitingen van de grenzen bij het uitbreken van de crisis waren volkomen begrijpelijk maar desondanks in strijd met de regels. Controles aan de binnengrenzen kunnen enkel bij een ernstige dreiging van de openbare orde of de binnenlandse veiligheid en dus in principe niet wanneer er een dreiging is van de volksgezondheid.

👉 De huidige Schengengrenscode is dus niet echt voorzien op pandemieën zoals we die nu meemaken. Het lijkt opportuun om, gezien de nieuwe uitdagingen, de regels onder de loep te nemen. Want Schengen waarin vrij verkeer is blijft het hoogste goed.”

💡Heropstart 1 op 1 dienstverlening vanaf 8 juni 2020 Zorg Houthalen-Helchteren

👉 Na de geleidelijke heropstart van het centrum voor dagverzorging ‘De Dagvink’, start de welzijnsvereniging Zorg Houthalen-Helchteren nu ook andere vormen van thuiszorg en ondersteuning van gezinnen en ouderen terug op!

👉 Tijdens de coronacrisis zochten we naar creatieve oplossingen om onze gebruikers en de inwoners van Houthalen-Helchterente bereiken en te ondersteunen vanop afstand. Zo hebben we een belteam aan het werk gezet om tachtigplussers uit de gemeente te contacteren en indien nodig te ondersteunen. De Minder Mobiele Centrale bleef in noodgevallen beschikbaar en de bedeling van maaltijden aan huis werd stevig opgedreven.

👉 Vanaf maandag 8 juni biedt Zorg Houthalen-Helchteren opnieuw 1 op 1 dienstverlening aan. Je kan beroep doen op onderstaande diensten:

- Pedicure en manicure :

De pedicure ontfermt zich over de verzorging van je voeten, handen en nagels.

- Dieetadvies :

Samen met een diëtiste van het Wit-Gele-Kruis wordt er dieetadvies aangeboden. De
diëtiste vertrekt vanuit je eigen eet-en bewegingsgewoonten en zorgt voor advies op maat.Verschillende mutualiteiten geven een tussenkomst voor deze consultaties, de diëtiste zal je helpen om dit aan te vragen.

- Minder Mobiele Centrale :

Zoek je vervoer voor een familiebezoek, een consultatie bij de dokter of om boodschappen te doen? De Minder Mobielen Centrale biedt vervoersmogelijkheden aan personen met mobiliteitsproblemen dankzij vrijwillige chauffeurs.

- Gebruik van een hoog-laag bad :

Er is een ergonomisch en in hoogte verstelbaar bad ter beschikking. Als je nood hebt aan deze voorziening, kan je hier na afspraak gebruik van maken.

- Boodschappenhulp :

Als je hulp nodig hebt bij het doen van je dagelijkse boodschappen en je woont in Houthalen-Helchteren, zorgen wij voor ondersteuning en begeleiding.

👉 Uiteraard worden bij de uitrol van deze dienstverlening de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. We werken op afspraak om wachtrijen te voorkomen en werken volgens de strikte veiligheidsmaatregelen en richtlijnen.

👉 Heb je nog vragen bij het aanbod? Zit je met vragen omtrent de veiligheidsmaatregelen? Of maak je graag een afspraak, contacteer het team thuiszorg op het nummer 011 49 22 44.

💡Coronamaatregelen Limburgse asielcentra teruggedraaid vanaf maandag 8 juni :
(met uitzondering van Hh)

👉 Na een evaluatievergadering met Fedasil, het Rode Kruis en de betrokken Limburgse burgemeesters die op hun grondgebied een noodopvangcentrum hebben, is beslist om de COVID-19-maatregelen die sinds 25 maart in de Limburgse asielcentra van kracht waren (avondklok, security aan in- en uitgangen ) na de algemene versoepeling terug te draaien, en dit met ingang van maandag 8 juni.

👉 Enige uitzondering is het NOC van Houthalen-Helchteren, waar zoals we weten vorige week een aantal besmettingen met COVID-19 zijn vastgesteld. De getroffen personen worden in een aparte afdeling in quarantaine gehouden. De situatie wordt op de voet gevolgd. Wanneer de toestand volledig genormaliseerd is zullen ook hier in overleg met het de bijkomende maatregelen worden teruggedraaid. Dit wordt wekelijks geëvalueerd.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen” 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.