update Coronavirus 5 mei

Nieuwsbericht: 05.05.2020 om 8.15 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 1.178.991 genezen / 3.620.540 bevestigde gevallen / 250.804 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 12.378 genezen / 50.267 bevestigde gevallen / 7.924 sterfgevallen
-Limburg : 1.152 genezen / 5.474 bevestigde gevallen = 6,4 per duizend inw) / +369 sterfgevallen
-HH : 147 bevestigde gevallen ( = 4,8 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Publieke parkings aan onze natuurgebieden en domeinen terug open:

👉 In het kader van de controle van de corona-maatregelen sloten wij in maart de ingang van de parkings aan onze natuurparken. Door de versoepeling besliste de crisiscel gisteren om deze parkings terug te openen. Onze technische dienst klaarde de klus. Speeltuintjes blijven nog dicht

👉 Het gebruik van een gemotoriseerd voertuig voor het uitoefenen van een fysieke activiteit of een wandeling is toegelaten, enkel om zich naar de plaats ( bv. een bos of een park op redelijke afstand) of de noodzakelijke sportinfrastructuur in kwestie te begeven.

👉 Bovendien herinneren wij jullie eraan dat toeristische activiteiten of uitstappen nog niet toegelaten zijn.

💡Coronamaatregelen bij rijopleiding en rijexamens:

👉 Alle rijopleidingen worden op 11 mei opnieuw opgestart. Rijexamens kunt u vanaf 18 mei en 25 mei opnieuw afleggen. Om rekening te houden met de periode waarin
de opleiding en examens opgeschort waren, worden de wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens verlengd tot 31 december 2020.

👉 Heropstart rijopleidingen en rijexamens:

- Vanaf 11 mei 2020 worden alle rijopleidingenen het terugkommoment weer opgestart.

- Vanaf 18 mei 2020 worden er terug theorie-examens voor alle categorieën, en praktijkexamens voor bromfietsen, motorfietsen, vrachtwagens en bussen (al dan niet met aanhangwagen) georganiseerd.

- Vanaf 25 mei 2020 worden de praktijkexamens voor personenwagens, personenwagens met aanhangwagen en landbouwvoertuigen hervat.

👉 Verlenging termijnen tot 31 december 2020:

- De wettelijk voorziene termijnen voor opleidingen en examens worden verlengd tot 31 december 2020, zodat iedereen zich in regel kan stellen.

- Kandidaten hebben dus voldoende tijd om nieuwe afspraken in te plannen dit jaar. Er is geen haast om uw examen meteen vast te leggen.

👉 Rijscholen:

- De geldigheid van volgende zaken wordt verlengd tot 31 december 2020 wanneer die vervallen tussen 16 maart en 31 december:

. Het resultaat van het theorie-examen
. De geldigheid van de gevolgde lessen bij een erkende rijschool
. De geldigheid van een geslaagd examen op privéterrein

- Alle categorieën van rijlessen worden opnieuw gegeven vanaf 11 mei

💡 Corona verstoort je dagritme:

👉 Kan je je tegenwoordig moeilijker concentreren of doe je veel langer over je dagelijkse taken? Je bent niet alleen, want de coronacrisis verstoort ieders dagritme. De dagelijkse routines en structuur van vroeger vallen weg, omdat de grenzen tussen werk en privé door thuiswerk vervagen. Daar lijdt ook onze cognitieve gezondheid onder, waardoor we niet zo helder kunnen nadenken en zaken slechter onthouden.

👉 Niet enkel het licht heeft een invloed op onze biologische klok. Ons lichaam heeft namelijk evenveel nood aan fysieke en sociale routines, zoals pendelen en vaste eettijdstippen. Door de coronapandemie verdwijnen enkele van die dagelijkse gewoontes echter en verliezen we onze sociale ankers. We moeten actiever nadenken over hoe we onze dagen gaan invullen en dat vraagt energie. Daardoor raken we meer gestresseerd, treden er concentratieproblemen op, en werkt ons kortetermijngeheugen niet zo vlot. Ook de kwaliteit van onze nachtrust is minder goed, en dat slaaptekort werkt op zijn beurt de voorgaande verschijnselen in de hand.

👉 Thuiswerk : Een grote boosdoener die ons dagritme verstoort, is thuiswerk. We gaan langere uren kloppen of beginnen zelfs in het weekend te werken, aangezien de scheiding weggevallen is en de thuisomgeving nu gelijkstaat aan werk. Omdat de kinderen nu niet meer naar school gaan, moeten ouders ook meer multitasken. Tussen het werk door, moeten ze op hen letten of helpen met huiswerk, waardoor ze hun eigen taken zelden kunnen afmaken en die voortdurend moeten onderbreken. Reken daar nog eens de vele videomeetings bij en het coronanieuws dat blijft binnenstromen op je gsm, je zou voor minder overprikkeld raken.

👉 Als het allemaal te veel wordt, lukt het helemaal niet meer om dezelfde efficiëntie als gewoonlijk aan de dag te leggen. Zelfs als je je wel nog dagelijks moet verplaatsen naar je werk, moet je met veel meer rekening houden dan vroeger. Social distancing en zo weinig mogelijk je gezicht of oppervlakken aanraken, is namelijk de boodschap.

👉 De enige oplossing voor deze problemen is om toch structuur te proberen inbouwen. Dat doe je door op dezelfde tijdstippen te slapen en op te staan, regelmatig pauze te pakken, gezond te eten en te sporten, en je nieuwsconsumptie te limiteren.

 💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Wanneer je jezelf kent zoals je bent , dan begrijp je de gehele structuur van het menselijk streven, je teleurstellingen, je sterkten, je kleine kantjes , je zoeken. ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.