update Coronavirus 5 juni

Nieuwsbericht: 5.06.2020 om 16.36 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 3.225.835 genezen / 6.667.056 bevestigde gevallen / 391.550
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 16.048 genezen / 58.767 bevestigde gevallen / 9.548 sterfgevallen
-Limburg : + 1270 genezen / 6276 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 422 sterfgevallen in het ziekenhuis + 522 in woonzorgcentra = tot. 944
-HH : 191 bevestigde gevallen ( = 6,23 per duizend gevallen)

💡Sneller dan verwacht: woonzorgcentra mogen vanaf 10 juni meer bezoekers ontvangen 

👉 Na de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad dat iedereen meer contacten mag hebben, heeft ook de Vlaamse Taskforce voor de woonzorgcentra een aangepast kader uitgewerkt. Woonzorgcentra zouden vanaf 10 juni een eigen bezoekersregeling mogen hanteren en werken een veilig protocol uit. De WzC’s in Hh kunnen dus weer aan de slag 🤛

💡Brede meerderheid keurt resolutie rond actieplan voor horeca goed 👏

👉 De Kamercommissie Economie heeft vrijdag een resolutie goedgekeurd dat een pakket aan steunmaatregelen vraagt voor de horecasector, die zwaar is getroffen door de coronacrisis. De tekst vraagt onder meer om een BTW-verlaging en het toegankelijk maken van bankgaranties voor horecazaken. Donderdag stemt de plenaire Kamer over de resolutie.

💡Rode Kruis zoekt vrijwilligers.

👉 Het Rode Kruis is voor het noodopvangcentrum (NOC) van Helchteren op zoek naar vakantiewerkers en vrijwilligers. Je kan er aan de slag als animator voor kinderen tussen 3 en 12 jaar of mee ondersteunen in de kledingshop, organiseren van activiteiten en het geven van Nederlandse taallessen aan kinderen.

👉 Kandidaten moeten ouder dan 18 jaar zijn. In het noodopvangcentrum verblijven 675 mensen onder wie een honderdtal kinderen. Kandidaten kunnen een mail sturen naar aagje.pauwels@rodekruis.be

💡Sporthallen en culturele centra Hh blijven dicht tot na het zomerverlof.

👉 Ondanks de versoepeling voor het sporten binnen en buiten heeft het bestuur al eerder tijden de corona-crisis gekozen om de sporthallen en eigen culturele accommodatie dicht te houden tot na het zomerverlof

👉 Voor de gemeentelijke sporthallen die normaliter elk jaar rond 20 juni sluiten naar de zomer toe betekent dat ze terug open gaan vanaf 1.8

👉 Voor onze culturele centra is dit gepland op de tweede week van augustus

👉 De aanpak in het NAC en de dienstencentra worden door de crisiscel de komende dagen geëvalueerd

💡Asbest tijdelijk niet welkom op het recyclagepark en ook geen ophaling aan huis

👉 Omdat de zorgsector nog steeds voorrang heeft in de bevoorrading van veiligheids- en beschermingsmateriaal is de aanlevering van asbest op de recyclageparken voorlopig nog niet toegestaan. Hierdoor is er ook geen huis-aan-huisinzameling van asbest mogelijk.

👉 De wetgeving rond welzijn op het werk schrijft voor dat de recyclageparkwachter geen asbest kan aannemen als hij niet beschikt over een mondmasker type FFP3. Zo’n masker is dus een belangrijke voorwaarde om opnieuw asbest op het recyclagepark te aanvaarden. Ook om asbest veilig af te breken, heb je zo'n masker nodig.

👉 De verkoop van mondmaskers type FFP2 en FFP3 is momenteel gereguleerd door het Ministerie van Economie. Zo is verkoop aan particulieren tijdelijk niet toegestaan.

💡Kritiek zwelt aan: 2,7 miljard euro aan coronasteun, ook voor wie het niet nodig had 🙈

👉 Sinds het begin van de coronacrisis hebben de overheden in ons land een verschillende premies en andere systemen in het leven geroepen om de economische schade van de coronacrisis te beperken. Maar ging die steun wel naar wie het echt nodig heeft, komt als vraag naar voren.

👉Waarover gaat het? De Vlaamse regering heeft al meer dan 1 miljard euro aan premies uitgegeven. Het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) kreeg doorheen de crisis 129.846 aanvragen binnen voor de Vlaamse hinderpremie, waarvan er 103.764 werden goedgekeurd. Daarnaast gaf de overheidsinstelling nog eens groen licht voor 41.053 aangevraagde compensatiepremies. Samen dus goed voor 1.054.000.000 euro.

👉 De federale regering doet nog beter, met 750.000 goedgekeurde overbruggingsuitkeringen voor Vlaamse, Brusselse en Waalse ondernemers. Wie minstens zeven dagen op rij zijn werk niet kon uitvoeren, maakte daar aanspraak op. De minderheidsregering-Wilmès had hiervoor een potje van 1 746 000 000 euro voorzien. Samen maakt dat al zeker 2,7 miljard euro, mogelijk loopt het op tot 2,8 miljard euro.

👉 Maar? Het is nog maar de vraag of deze financiële middelen alleen belandden bij ondernemers en zelfstandigen die er echt nood aan hadden.

👉 En nu? Minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V), verantwoordelijk voor de hinder- en compensatiepremies, maakte half mei al bekend dat ze de capaciteit van het inspectieteam voor coronabedrog zal verdubbelen. VLAIO krijgt er 15 voltijdse personeelsleden bij om controles uit te voeren. De overheid kan het bedrag tot 6 jaar na de indieningsdatum terugvorderen. ‘Wie de premies onterecht aanvraagt, riskeert strenge straffen’, stelde de minister.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Wees niet boos op de regen; het weet gewoon niet hoe het omhoog moet vallen.“ 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.