update Coronavirus 5 juli

Nieuwsbericht: 6.07.2020 om 8.08 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 6.392.037 genezen / 11.283.501 bevestigde gevallen / 530.918 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 61.838 bevestigde gevallen / 9.771 sterfgevallen
-Limburg : 6.618 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 230 bevestigde gevallen ( = 7,5 ) per duizend gevallen

💡Meer dan 11 miljoen besmettingen wereldwijd :

👉 De pandemie van het coronavirus heeft wereldwijd minstens 526.663 mensen gedood sinds het bureau van de Wereldgezondheidsorgnaisatie (WHO) in China eind december het begin van de ziekte meldde. Dat bericht AFP op basis van officiële bronnen. Sinds het begin van de epidemie zijn in 196 landen en gebieden officieel meer dan 11.103.630 besmettingsgevallen vastgesteld, waarvan er nu ten minste 5.715.100 als genezen worden beschouwd.

👉 Dit aantal gediagnosticeerde gevallen weerspiegelt echter slechts een fractie van het werkelijke aantal infecties. Sommige landen testen alleen ernstige gevallen, andere gebruiken testen als prioriteit voor opsporing en veel arme landen hebben slechts een beperkte screeningcapaciteit.

👉 De Verenigde Staten, die begin februari hun eerste sterfgeval registreerden, zijn het land dat het meest wordt getroffen in termen van aantal doden en gevallen, met 129.437 doden voor 2.795.163 gevallen. Minstens 790.404 mensen werden genezen verklaard.

👉 Na de Verenigde Staten is Brazilië het meest getroffen land met 63.174 doden voor 1.539.081 gevallen, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 44.131 doden (2.842,76 gevallen), Italië met 34.833 doden (241.184 gevallen) en de Frankrijk met 29.893 doden (203.367 gevallen).

👉 China (zonder Hongkong en Macao) telde officieel in totaal 83.545 gevallen (3 nieuw tussen vrijdag en zaterdag), waaronder 4.634 doden en 78.509 genezingen.

👉 Europa telt 198.878 doden voor 2.706.195 gevallen, de Verenigde Staten en Canada 138.147 doden (2.900.189 gevallen), Latijns-Amerika en het Caribisch gebied 124.327 doden (2.804.894 gevallen), Azië 36.998 doden (1.431.419 gevallen), Midden-Oosten 17.289 doden (801.681 gevallen), Afrika 10.891 doden (449.376 gevallen) en Oceanië 133 doden (9.882 gevallen).

👉 Deze cijfers zijn gebaseerd op gegevens verzameld door AFP-kantoren van de betrokken nationale overheden en informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie.

💡Marc Van Ranst: “Belgen vanuit Catalonië gaan best in quarantaine”, maar “daar is geen wettelijke basis voor”, zegt Minister De Block

👉 Belgen die onlangs in Catalonië waren, gaan best in quarantaine. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst nu een Catalaanse provincie een nieuwe lockdown heeft afgekondigd na een corona-uitbraak. “Probleem: er is geen wettelijke basis om zo’n quarantaine op te leggen”, reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “We zijn dezelfde fout aan het maken”, zegt Van Ranst.

👉 In en rond de stad Lerida (Lleida), in de autonome Spaanse regio Catalonië en zo’n 150 kilometer ten westen van Barcelona, is opnieuw een lockdown afgekondigd. Het aantal besmettingen ging er opnieuw de hoogte in, waardoor iedereen de vraag krijgt om thuis te blijven.

👉 “Belgen die onlangs in die regio waren, zouden best in quarantaine gaan”, zegt viroloog Marc Van Ranst aan onze redactie. “Dit zijn de gevolgen van het openen van de grenzen. Dit kan een situatie zijn zoals in februari en maart: hoeveel Belgen waren er toen in Noord-Italië? En hoeveel zijn er nu in Catalonië? Wij weten dat niet en dan wordt heel moeilijk om beleid te voeren.”

💡 Dansen op (trouw)feesten mag weer, Erika Vlieghe: "Dit moet je vooral doen als je epidemie weer snel op gang wil trekken"

👉 Dansen op een (trouw)feest mag weer onder bepaalde voorwaarden. Zo moet de afstand van 1,5 meter worden bewaard, tenzij je kan dansen in je "sociale bubbel" van 15 personen, zo meldt het Crisiscentrum. De huwelijkssector is tevreden, exitgroep GEES is dat allesbehalve. "Als maatschappij zijn we hier niet klaar voor. Dit snap ik echt niet", zegt voorzitter Erika Vlieghe.

👉 Tot nog toe was het duidelijk: bij feesten - ook bij trouwfeesten - moet iedereen blijven zitten aan tafel. En dat zou niet veranderen, ook al mogen er deze zomer meer mensen op zo'n feest aanwezig zijn, zo klonk het op de Veiligheidsraad vorige week. "Dansen zal niet voor onmiddellijk zijn. Als alles goed blijft gaan vanaf september", zei minister Nathalie Muylle in "Het Journaal". "Dansen en zingen is er nog niet bij deze zomer", zei ook Vlaams minister-president Jan Jambon in "De wereld vandaag"

👉 Afgelopen dinsdag werd het ministerieel besluit gepubliceerd. In de tekst wordt gesproken over "gezeten recepties of banketten in een privékader". Daarbij gelden dezelfde regels als bij de horeca, alleen moet hier gasten niet aan de tafel blijven zitten, zo klinkt het. Een "gezeten" feest, waar niet iedereen constant moet blijven zitten, dus. Op die manier zijn buffetten mogelijk en kunnen gasten even dag gaan zeggen aan een andere tafel, zo klinkt het.

👉 Volgens de laatste richtlijnen mag er worden gedanst op die feesten, zo staat in de veelgestelde vragen. "De afstand van 1,5 meter moet worden gerespecteerd, tenzij de mensen deel uitmaken van dezelfde sociale bubbel of onder hetzelfde dak wonen".

👉 De huwelijksfederatie is tevreden met de aanpassing. Volgens de federatie mag het trouwkoppel groepen van 15 personen maken, die dan een hele avond samen blijven: vanaf de receptie tot aan de dansvloer. "Zo kunnen feestzalen danszones maken van maximaal 15 personen waar één sociale bubbel samen kan dansen", zegt Cynthia De Clercq. Dat laatste staat ook in de coronagids voor trouwfeesten van de sectororganisatie. De danszones zouden dan op 1,5 meter van elkaar liggen.

👉 Expertengroep is "erg verwonderd" : Minder tevreden - en bovendien "erg verwonderd" - is de expertengroep die de regering adviseert over de exit uit de coronamaatregelen. Dit is niet doorgesproken met hen, zo zegt voorzitter Erika Vlieghe aan VRT NWS. "Voor alle duidelijkheid: ik dans zelf ook graag. Alleen is dit nu echt niet veilig. Dit zet de poort open naar trouwfeesten in oude stijl en dat is nu gevaarlijk. Ons advies was duidelijk om dit niet te doen. Dit hadden we niet voor ogen toen we een opening maakten om feesten mogelijk te maken."

👉 "Dansen - zeker op een trouwfeest - is eigenlijk een close contact sport. Je gaat dicht tegen elkaar staan, springen, dansen, sneller ademen, enzovoort. Daarnaast gaan mensen ook luider roepen om boven de muziek uit te komen en meezingen. Het is niet zonder reden dat we in de cultuursector zoveel regels hebben opgesteld om het veilig te laten verlopen. Nu zouden we in de privésfeer dat allemaal wel toelaten? Dat begrijp ik niet."

👉 Het gevaar is alleszins niet min, zo zegt Vlieghe. "Als één iemand op het feest besmet is zonder het te weten en hij of zij laat zich gaan op het feest, dan kan dit echt een superspreading event zijn (een evenement waar veel mensen tegelijk worden besmet, red.). Een paringsdans kan zo een virale paringsdans worden. Wij zijn hier als maatschappij nog niet klaar voor. Als je de epidemie snel weer op gang wil trekken, moet je dit vooral doen."

💡Inwoners De Standaard groeten elkaar met affiche 🧐

👉 In wijk De Standaard kan het jaarlijkse wijkfeest helaas niet plaatsvinden. COVID-19 stak daar een stokje tussen. Niet getreurd! Medewerkers van het plaatselijk wijkcentrum De Schanshof bedachten een creatieve oplossing.

👉 Ze gingen van deur tot deur en overhandigden aan elk gezin een affiche met de slogan ‘Feest in je hof’. Wie de poster uithangt en er een warme groet opschrijft, kan een leuke prijs winnen. De kinderen kunnen bovendien de affiche kleuren of versieren. Elk gezin ontving bovendien een zaaipapier met zomerbloeiers.

💡Spreuk van de dag:

🍀 “Als je achterlaat wat je niet meer nodig hebt, creëer je ruimte om het geluk te vinden wat je vooruit brengt. ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.