update Coronavirus 4 juni

Nieuwsbericht: 4.06.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 3.107.724 genezen / 6.528.538 bevestigde gevallen / 385.179
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 15.959 genezen / 58.685 bevestigde gevallen / 9.522 sterfgevallen
-Limburg : + 1270 genezen / 6262 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 422 sterfgevallen in het ziekenhuis + 522 in woonzorgcentra = tot. 944
-HH : 190 bevestigde gevallen ( = 6,2
per duizend gevallen

💡Alle nieuwe regels nog eens op een rij 

8 juni :

👉 Op restaurant of café gaan zal weer kunnen, zoals werd verwacht. Maximaal 10 mensen zullen aan één tafel mogen zitten en de zaken moeten sluiten om 1 uur. Nachtwinkels zullen vanaf 8 juni ook tot 1 uur 's nachts mogen openblijven.

👉 Alle culturele activiteiten zonder publiek zijn weer toegestaan. Dat kunnen bijvoorbeeld repetities zijn.

👉 Een daguitstap kan weer in eigen land.

👉 Ook meerdaagse uitjes zijn weer toegestaan. U kan bijvoorbeeld een andere stad bezoeken, met een caravan door het land reizen of gaan overnachten in een bed & breakfast of een Airbnb. Vanaf maandag zijn vakantieparken , camping en jeugdhuizen weer open. Verhuur van gocarts, fietsen en boten is weer toegelaten.

👉 Sporten kan weer zonder onderscheid tussen amateurs en profs, trainingen en wedstrijden, indoor en outdoor mits respecteren van afstand :

. Contactsporten zoals judo, boksen, basketbal of voetbal moeten nog beperkt blijven tot ‘contactloos’ trainen, ‘geen matchke dus’, uitgezonderd kinderen tot 12 jaar die wel kunnen sporten zonder afstand te houden.

. Kleedkamers en douches in sportclubs blijven in elk geval nog dicht.

👉 Ook fitnesscentra en massagesalons gaan op 8 juni weer open, op voorwaarde dat ze zich aan de veiligheidsmaatregelen houden.

👉 Verenigingen kunnen samenkomen met 20 personen.

👉 Erediensten in kerk of moskee mogen opnieuw plaatsvinden, met maximaal 100 aanwezigen. De 1,5 meter moet gerespecteerd worden. Ze volgen de protocols.

👉 Rommelmarkten kunnen weer in openlucht, tot 50 standen.

15 juni :

👉 Vanaf 15 juni zal u opnieuw naar het buitenland mogen om te reizen. Al zal dat beperkt blijven tot 31 landen: de 26 andere landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en vier Schengenlanden die niet tot de EU behoren: IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

👉 Belangrijk om te weten is dat België op 15 juni de grenzen opent, maar of u daadwerkelijk naar die 31 landen kunt reizen, ook afhangt van wat die landen zelf beslissen.

1 juli :

👉 Receptiezalen mogen weer open, maar er mogen maar maximaal 50 mensen aanwezig zijn.

👉 De regels voor sporten worden vanaf de zomervakantie verder versoepeld, zodat ook "contactsporten" weer mogelijk zijn. Er zal ook weer met publiek gesport mogen worden, al is enkel zittend publiek toegelaten.

👉 Zwembaden, sauna's en welnesscentra mogen weer open.

👉 Vanaf het begin van de zomervakantie kunnen ook de pretparken weer open.

👉 Eerder was al beslist dat zomerkampen kunnen doorgaan in bubbels van 50 personen, die geen afstand meer moeten houden.

👉 Culturele activeiten met publiek zijn weer toegestaan, met een maximum van 200 personen. Ook de bioscopen zullen dan weer opengaan, met maximaal 200 mensen in de zaal. Afstand houden blijft daar de norm.

👉 Erediensten kunnen doorgaan met maximaal 200 aanwezigen, ongeacht de oppervlakte.

👉 Casino's mogen weer opengaan.

1 augustus :

👉 Kermissen zijn weer toegelaten.

1 september :

👉 Vanaf volgend schooljaar en academiejaar zullen de dancings en discotheken opnieuw open kunnen. Vanaf dan mogen ook weer fuiven georganiseerd worden.

👉 Massavenementen zijn verboden tot eind augustus. Vanaf september zouden zulke grote evenementen normaal gezien weer kunnen. 

Tot slot : enkele persoonlijke regels

“6 gouden regels" : 🙏🏻

1. De hygiëneregels blijven van kracht, zoals geregeld de handen wassen 

2. Activiteiten doet u het liefst buiten. Als dat niet kan, doe ze in goed geventileerde ruimtes. 

3. Neem extra voorzorgen bij mensen in risicogroepen.

4. De afstandsregels blijven van kracht (anderhalve meter), behalve voor de mensen in uw thuisbubbel en uw uitgebreide bubbel (de 10 mensen die u wekelijks mag zien) en bij kinderen jonger dan 12. 

5. Nauwer contact kan met 10 mensen per week (die kunnen elke week veranderen) 

6. Bij activiteiten in groep mag de groep niet groter zijn dan 10 mensen (kinderen inbegrepen). Dat kan bij u thuis of buitenhuis of op restaurant of on parken 

💡Viroloog Steven Van Gucht over waarom heel Europa alles opnieuw open gooit, maar België nog niet: “We volgen onze eigen planning” ??

👉 Waarom gaat het bij ons zoveel trager? “Het is goed dat we niet te snel gaan. Het is een groot experiment. We weten niet precies wat er gaat gebeuren als we een aantal maatregelen versoepelen. Het is goed dat we in België iets trager en voorzichtiger zijn, zodanig dat we alles goed kunnen evalueren”, aldus Van Gucht.

👉 Volgens Van Gucht is het goed dat België haar eigen planning volgt. “Wij laten ons niet leiden door andere landen. We bekijken onze cijfers; andere landen die ook zwaar getroffen zijn, gaan iets sneller, maar dat is hun beslissing.”

👉 Van Gucht zei ook nog dat het goede weer van de afgelopen weken een positief effect heeft. “We leven meer buiten, het is warmer, de lucht is vochtiger, en de ramen en deuren staan open. Dat zijn allemaal factoren die in ons voordeel spelen.”

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Vrijheid is het verlangen van de mens om het eigen doen en laten beter te beheersen. “ 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.