update Coronavirus 4 april

Nieuwsbericht: 04.04.2020 om 9 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??-Wereldwijd : 229.153 genezen / 1.118.065 bevestigde gevallen / 59.206 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 2872 genezen / 16.770 bevestigde gevallen / 1143 sterfgevallen
-Limburg : 299 genezen /2042 bevestigde gevallen / 145 sterfgevallen
-HH : 51 bevestigde gevallen
💡Sensibilisering goed weer 😉👉 Het belooft stralend weer te worden dit weekend. Herinner uw inwoners er gerust aan dat ze zeker van het weekend en de paasvakantie mogen genieten, maar met respect voor de maatregelen👉 Handhygiëne en social distancing :

-1,5 meter afstand houden van anderen
-Alleen essentiële verplaatsingen mogen
-Geregeld handen wassen

👉 Wat mag wel/niet ?

??Wandelen en fietsen in eigen omgeving met eigen gezin of 1 vriend.

??BBQ’en en picknicken in eigen tuin, alleen met huisgenoten.

??Ook andere activiteiten in de tuin zijn toegestaan. Denk aan tuinieren, zonnen Let wel: dit mag opnieuw enkel in gezinsverband. Vrienden uitnodigen of met de buren afspreken, mag niet.

??Het blijft wel verboden om je met de auto te verplaatsen om bijvoorbeeld te gaan wandelen. We moeten vermijden dat iedereen naar dezelfde populaire plaatsen trekt waardoor er niet genoeg afstand gehouden kan worden. En ook een weekendje aan zee plannen, zit er niet in.

💡Positief nieuws : volgende week organiseert Marc Lens , oprichter van Eurosys , een grote inzamelactie voor afgedankte laptops en tablets voor kansarme kinderen. 🆘

👉 Onze leerlingen en scholieren zullen ook na de vakantie wellicht online les moeten volgen. En ook bewoners van rustoorden en zorgcentra kunnen enkel via digitale weg contact houden met hun familieleden.

👉 Maar niet iedereen beschikt over een laptop of tablet. Vandaar deze grootschalige actie. De inzamelactie loopt onder de paraplu van ‘Promobutler Foundation, waarmee we verschillende sociale en groene projecten in de wereld steunen. Maar nu is er hier ook dringende nood.🆘

👉 Wanneer en waar :

Bedrijven en particulieren kunnen volgende week donderdag 9 april en vrijdag 10 april tussen 9 en 17 uur hun gebruikte apparaten binnenbrengen bij EuroSys in Houthalen (Industriezone Centrum-Zuid 1527A). “W

👉 social distance : we zorgen er uiteraard voor dat alles zo veilig mogelijk en met de nodige social distance kan gebeuren. De mensen hoeven enkel hun laptops en tablets (geen desktop Pc's) neer te zetten en kunnen weer vertrekken”. ??

👉 De afgedankte apparaten zullen door de specialisten van EuroSys en Auva gratis gebruiksklaar worden gemaakt.👏

💡Uitstel van afbetaling hypothecaire lening ??

👉 Febelfin , de bankenkoepel stelde 4 voorwaarden op waaraan je moet voldoen om uitstel van betaling te krijgen:

👉 (1) Je inkomen moet gedaald of weggevallen zijn door de coronacrisis: als gevolg van tijdelijke of volledige werkloosheid, doordat je je zaak hebt moeten sluiten, door overbruggingsmaatregelen of doordat je zelf het coronavirus hebt opgelopen.

??Bij koppels volstaat het dat het inkomen van één van de partners daalt of wegvalt door de coronacrisis.

👉 (2) Sinds 1 februari mag je geen betalingsachterstand hebben op het hypothecair krediet waarvoor je uitstel vraagt.

👉 (3) Het moet gaan over een lening die je bent aangegaan voor je enige woning die op dit moment ook je hoofdverblijfplaats in België is.

👉 (4) En de laatste voorwaarde is dat je alles samen niet meer dan 25.000 euro spaargeld mag hebben op je zicht- en spaarrekeningen en in je beleggingsportefeuille. Pensioensparen wordt hierbij niet meegeteld.

??Als je aan al deze voorwaarden voldoet en voor 30 april uitstel van betaling vraagt, kan je maximaal tot 6 maanden betalingsuitstel krijgen, en dit tot uiterlijk 31 oktober. Ook als je je aanvraag na 30 april doet, kan je nog je uitstel krijgen, maar ook maximaal tot 31 oktober.

??Het aantal maanden dat je uitstel vraagt, wordt toegevoegd aan de looptijd van je lening. Wie dus 6 maanden uitstel vraagt, zal op het einde van de rit 6 maanden langer moeten afbetalen.

??De bank mag geen dossier- of administratieve kosten aanrekenen, maar mag wel interesten rekenen. Wie maandelijks minder dan 1.700 euro netto overhoudt, zal geen extra intresten moeten betalen.

??Voor loontrekkenden wordt hiervoor gekeken naar het maandinkomen van februari, na aftrek van de lasten voor je consumentenkredieten en het hypothecaire krediet. Bij je inkomen worden ook je vaste inkomsten gerekend zoals alimentatie en huurinkomsten, maar het kindergeld valt er dan weer niet onder.

??Bij zelfstandigen gaat het om het maandinkomen voor de coronacrisis. Hiervoor wordt gekeken naar het jaarinkomen van 2019, gedeeld door 12 maanden, inclusief vaste inkomsten zoals alimentatie en huurinkomsten, maar exclusief kindergeld, en na aftrek van de lasten voor je consumentenkredieten, het hypothecaire krediet van je hoofdverblijfplaats en ondernemingskredieten op je eigen naam.

Meer informatie vind je op de website van Febelfin.

💡Spreuk van de dag :

🍀” Als je zon brengt in het leven van anderen, kun je de stralen niet weghouden van jezelf “ 🍀

💡....en vergeet om 21.00 uur niet een kaarsje te branden in je tuin of op het balkon voor alle mensen die overledenen tijdens deze coronacrisis 🕯?

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.