update Coronavirus 4 mei

Nieuwsbericht: 04.05.2020 om 8.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 1.150.650 genezen / 3.559.342 bevestigde gevallen / 247.979 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 12.309 genezen / 49.906 bevestigde gevallen / 7.844 sterfgevallen
-Limburg : - genezen / 5.447 bevestigde gevallen = 6,3 per duizend inw) / +366 sterfgevallen
-HH : 142 bevestigde gevallen ( = 4,63 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡474 betaalde hinderpremies in Hh 🧐

👉 Op 13 maart besliste de Vlaamse regering zelfstandigen en ondernemers die omwille van de coronacrisis hun zaak (fysieke inrichting) verplicht moesten sluiten, een eenmalige corona-hinderpremie van 4.000 euro krijgen. Als hun zaak na 5 april nog altijd gesloten zou zijn - wat voor de meesten ondertussen het geval is - komt daar een dagvergoeding van 160 euro bij per verplichte sluitingsdag.

👉 In Limburg hebben 16.158 ondernemers en zelfstandigen tot nog toe een corona-hinderpremie aangevraagd. 13.188 onder hen (81,6%) hebben die ondertussen ook al ontvangen. 9.931 ondernemers ontvangen een dagpremie

👉 In houthalen-helchteren zijn het aantal betaalde hinderpremies : 474. Het aantal betaalde dagvergoedingen = 353

💡Vanaf 4 mei terug naar de huisarts ??

👉 Vanaf maandag schakelen de huisartsen weer over op een ‘normale’ werking. U kunt er dan weer terecht voor een verstuikte duim, maar ook voor een test als u verschijnselen vertoont van corona. De overheid raadt de artsen aan om de patiënten in twee stromen in te delen. Dat moet helpen voorkomen dat iemand met een mogelijke coronabesmetting, een andere patiënt aansteekt die met een verstuikte vinger op consultatie gaat.

👉 Om de juiste manier van werken van uw huisarts te kennen, raadpleegt u altijd best de website van de praktijk of net u telefonisch contact op met de huisdokter.
👉 Bij een bezoek aan uw huisarts is vanaf nu een mondmasker met neusbedekking verplicht. U moet uw handen ontsmetten voor u het kabinet binnen gaat, en zo weinig mogelijk aanraken. Neem uw kinderen niet mee naar de praktijk als dat enigszins mogelijk is, en betaal als het kan contactloos. Maak steeds een afspraak

💡Vanaf 4 mei terug naar de tandarts ??

👉 Tandartsen behoren tot de grotere risicogroepen . Via de website of telefonisch kan u een afspraak maken met de tandarts. Die zal op afstand oordelen of u in aanmerking komt voor een bezoek. Is dat zo, dan informeert de tandarts u wanneer u mag langskomen zodat u niet met iemand anders in de wachtzaal zit. Bent u een risicopatiënt, dan kan de tandarts u doorverwijzen naar het ziekenhuis.

👉 Maar niet iedereen mag maandag al in de tandartsstoel plaatsnemen. De tandarts zal nog altijd prioriteit geven aan dringende zorg: situaties die een interventie binnen de 24 uur vereisen om ernstige verwikkelingen te voorkomen. Het gaat dan om infecties, bloedingen, trauma’s of hevige pijn die ondanks geneesmiddelen niet onder controle te krijgen is.

👉 Vanaf maandag 4 mei komen daar ook patiënten bij die noodzakelijke zorg nodig hebben, om heropflakkering van dringende problemen te voorkomen of om belangrijke schade door uitstel van behandeling te beperken: afgebroken tanden, orthodontische behandelingen,...

👉 Reguliere zorg, zoals routinecontroles en esthetische behandelingen die kunnen worden uitgesteld, kan nog niet. ??

👉 Tandartsen lopen een groot risico op besmetting dus voor de behandeling zult u moeten spoelen met een desinfecterend product.

💡 Sisu : Finse alternatieve levenswijze 👌

👉 In tijden van crisis gaat de mens van nature op zoek naar nieuwe, betere manieren van leven. We willen ons als het ware ‘heruitvinden’ voor wanneer alles weer vlot verloopt. Voor de een betekent dat eenvoudigweg gezonder eten, voor de ander meer sporten. Maar ook op psychologisch vlak kan je gebruik maken van de extra tijd die je nu hebt om aan jezelf te werken.

👉 De bekendste Scandinavische levenswijze is zonder enige twijfel het Deense ‘hygge’. Kaarsjes, dekens, koffietjes… Je huis is de afgelopen weken misschien – al dan niet bewust – wel een hygge-paradijs geworden. Maar de Denen zijn niet de enigen met een alternatieve levenswijze: ook de Finse kunnen er wat van.

👉 In Finland bestaat er namelijk zoiets als sisu. Aangezien de meesten onder ons wellicht niet bekend zijn met de term, geven we maar wat graag een vrije vertaling. Sisu betekent zoveel als ‘veerkracht’ of ‘weerbaarheid’, al is er geen exact begrip in het Nederlands dat de term helemaal eer aan doet. Wie helemaal sisu in het leven staat, kan zich volgens de Finnen aanpassen aan elke mogelijke situatie en geeft nooit op – dus ook niet in tijden van corona. Volgens Justyn Barnes, auteur van het boek ‘Sisu: Find Your Resilience the Finnish Way’, zijn er enkele tips die je in het achterhoofd kan houden om zelf helemaal sisu te worden.

👉 Ga altijd een stapje verder : Een van de belangrijkste voorwaarden om sisu te zijn, is om jezelf te pushen. Ga altijd een stapje verder dan je in eerste instantie dacht te kunnen. Dat kan letterlijk zijn (loop bijvoorbeeld 5,5 kilometer als je er 5 wou lopen), of figuurlijk (zorg ervoor dat dat nieuwe recept dat je probeert niet alleen lekker is, maar er ook mooi uitziet). Op die manier verras je jezelf, blijf je gemotiveerd én haal je meer uit het leven. Het spreekt voor zich dat je hierin niet mag overdrijven. De scheidingslijn tussen ‘iets meer’ en ‘te veel’ is erg dun. Houd dus altijd je grenzen in de gaten. 🧐

👉 Optimistisch realistisch : Of het glas halfvol is of halfleeg, hangt helemaal van jou af. Volgens Barnes betekent sisu ook dat je de dingen zo optimistisch mogelijk bekijkt. Dat betekent echter niet dat je irrealistisch moet worden: probeer een situatie zo feitelijk mogelijk te analyseren, besef dat er voor alles een oplossing bestaat en probeer te putten uit je ervaring. Het heeft volgens de auteur geen zin om dingen negatiever te zien dan ze in werkelijkheid zijn en daar kunnen wij alleen maar mee instemmen.

👉 Stilte tijdens de storm : Deze regel sluit aan bij de vorige. Als er iets ergs gebeurt – neem nu een wereldwijde pandemie – dan heeft het geen zin om je gevoelens de bovenhand te laten voeren. Bekijk de situatie kalm, zet een stapje terug, neem de tijd. En neem dan pas een beslissing. Rationaliteit zou zomaar eens je redding kunnen betekenen.

💡Van Ranst roept bevolking op om winkels niet te bestormen op 11 mei: “Blijf daar gewoon nog even weg”

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Tijdens de zwaarste stormen worden we het meest op de proef gesteld. En als deze voorbij zijn weet je hoe sterk je was” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.