update Coronavirus 3 juli

Nieuwsbericht: 3.07.2020 om 7.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 6.107.727 genezen / 10.929.935 bevestigde gevallen / 521.600 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 61.598 bevestigde gevallen / 9.761 sterfgevallen
-Limburg : 6.601 bevestigde gevallen = 7,7 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 226 bevestigde gevallen ( = 7,36 )
per duizend gevallen

💡 Steeds meer mensen willen verplichte mondmaskers, blijkt uit grote Coronastudie: "Totale verschuiving aan de gang"

👉 Meer en meer mensen willen dat mondmaskers verplicht worden, in de supermarkt bijvoorbeeld. Dat blijkt uit een nieuwe bevraging van de Universiteit Antwerpen bij zo'n 27.000 mensen.

👉 77 procent van de ondervraagden wil dat mondmaskers verplicht worden in de supermarkt, tegenover 61 procent vorige maand. En ook opvallend: 1 op de 5 kinderen en jongeren gaat deze zomer op vakantie bij de grootouders.

👉 Op de trein, tram en bus zijn ze al een tijd verplicht, in winkels worden ze voorlopig alleen sterk aanbevolen. Over het dragen van mondmaskers is er in deze coronacrisis al liters inkt gevloeid.

👉 Virologen zijn al langer voorstander van een verplichting, en blijkbaar zijn steeds meer mensen dat ook. Mensen willen zich blijkbaar engageren om veilig te zijn voor zichzelf en voor anderen.

👉 Oproep aan de bevolking

. Ik deel de stelling dat het dragen van een mondmasker bijdraagt tot de zorgveiligheid van andere mensen. Het gaat over het nemen van verantwoordelijkheid om preventief een volgende golf in de verspreiding van het virus te vermijden en tegen te gaan.

. Geef het voorbeeld, overtuig anderen , draag aub een mondmasker in een winkel want je beschermt er anderen maar ook jezelf mee , dank 🙏🏻

💡 R-waarde volgende week wellicht boven 1, maar “nog niet panikeren”

👉 De R-waarde is gisteren opnieuw gestegen en stijgt volgende week wellicht boven de 1. Die R-waarde (het reproductiecijfer) duidt aan hoeveel andere mensen een persoon die besmet is met Covid-19 gemiddeld aansteekt. Zolang de waarde onder 1 blijft, krimpt de epidemie. Een stijging boven 1 is vooralsnog niet erg verontrustend, aldus Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

👉 De R-waarde wordt berekend op basis van verschillende cijfers, maar het aantal ziekenhuisopnames weegt zwaar door. Omdat dit aantal nog zeer laag is (doorgaans 15 per dag) kan een stijging van twee à drie patiënten die R-waarde de hoogte injagen. Zolang de andere cijfers laag blijven, is er geen reden tot paniek. Als de R-waarde lange tijd boven 1 blijft én de ziekenhuisopnames toenemen, is er wel reden tot ongerustheid en zijn nieuwe maatregelen aan de orde.

💡 De Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) pleit voor het dragen van een mondmaskers in het WZC ??

👉 De Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten vraagt dat wie op bezoek gaat in een woonzorgcentrum, zich houdt aan de veiligheidsregels die er gelden, zoals het dragen van een mondmasker en het ontsmetten van de handen. Dat is nog steeds nodig om het virus buiten de voorziening te houden. Bewoners van de woonzorgcentra zijn extra kwetsbaar, en verdienen nog steeds de grootste bescherming.

👉De cijfers over besmettingen gaan de goede richting uit en gaandeweg wordt weer meer mogelijk in de woonzorgcentra. ‘Toch zit de angst voor een tweede besmettingsgolf er bij de medewerkers van de woonzorgcentra diep in. ‘Ze willen de bewoners beschermen en rekenen daarvoor ook op die bewoners, hun familie en vrienden.

👉 Ook de veiligheid en bescherming van de medewerkers blijven cruciaal in de aanpak van de crisis.Als iedereen mee aan dezelfde kar trekt en beseft hoe belangrijk het is een mondmasker te dragen en de hygiënemaatregelen na te leven, dan zorgt dit voor rust in het woonzorgcentrum.

💡Openbaar vervoer : NMBS maakt werk van “drukteapp”

👉 In het najaar komt de NMBS met een nieuwe app op de proppen. Reizigers zullen kunnen zien hoe drukbevolkt hun trein is. Zo kunnen ze beslissen om een andere trein te nemen of op een ander tijdstip te vertrekken, als blijkt dat de social distance niet gegarandeerd kan worden. Verder zal de app ook vertragingen of afgelastingen melden.

👉 De vraag naar zo’n app is groot, nu het bewaren van afstand cruciaal is in de strijd tegen het coronavirus. Dat de NMBS haar steentje bijdraagt, is dan ook geen verrassing. “Toch zat deze app ook vóór corona al in de pijplijn”, zegt de woordvoerder. “Maar nu is de urgentie uiteraard hoger, dus zetten we wat vaart achter de zaak. We proberen zo snel mogelijk te landen.

💡Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten 'Kloof tussen leerlingen lager onderwijs niet gegroeid'

👉 Tijdens de coronacrisis is de kloof tussen leerlingen van het lager onderwijs in de stedelijke en gemeentelijke scholen niet gegroeid. Dat besluit de OVSG, de Onderwijsvereniging van Steden en Gemeenten, uit de OVSG-toets die meer dan 14.000 leerlingen hebben afgelegd.

👉 De decretale verplichting voor scholen om gevalideerde toetsen af te nemen, viel weg door de coronacrisis. 'Toch koos 87 procent van de stedelijke en gemeentelijke scholen die al hadden ingeschreven ervoor om deel te nemen aan de OVSG-toets', stelt de onderwijsvereniging donderdag.

👉 Uit de gemiddelden stelt de OVSG vast dat er geen opvallende of grote verschillen zijn met de voorgaande jaren, ondanks de coronacrisis. 'We moeten hier natuurlijk de nuance aanbrengen dat dit enkel geldt voor de scholen die participeerden', klinkt het in een persbericht.

👉'Een tweede vaststelling is dat de kloof tussen sterk en zwak presterende leerlingen op het eerste gezicht niet is gegroeid naar aanleiding van corona. Dat bevestigt de indruk dat onze scholen er alles aan gedaan hebben om gelijke kansen voor alle leerlingen te waarborgen.' De pedagogische begeleidingsdienst van de onderwijsvereniging zette de afgelopen periode ook in op leerlingenbegeleiding, het bereiken van kansengroepen en de realisatie van gelijke kansen op kwaliteitsvol onderwijs voor alle leerlingen, klinkt het nog.

👉 De OVSG-toets werkt als thermometer en heeft dus een signaalfunctie. 'Als de resultaten voor een onderdeel tegenvallen, kan onze begeleiding dit samen met de school aanpakken', meldt de koepel.

👉 In het algemeen lijkt de impact van de coronacrisis op de leerprestaties globaal beperkt te blijven.. maar onder de waterlijn zijn er wel grote verschillen tussen de leerlingen.

💡Spreuk van de dag:

🍀 “ Vertrouwen geven aan anderen is vertrouwen dubbel en dik winnen ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.