update Coronavirus 31 maart

Nieuwsbericht: 31.03.2020 om 15.30 uur

💡 Kengetallen covid-19 : Update 

-België : 12755 bevestigde gevallen / 705 sterfgevallen
-Limburg : 1547 bevestigde gevallen / 84
sterfgevallen
-Hh : 38 bevestigde gevallen / ..

💡 Cijfers per gemeente.

👉 Voor het eerst sinds de uitbraak van de coronacrisis geeft Volksgezondheid cijfers van het aantal bevestigde besmettingen per gemeente. Zo telt Hasselt het hoogste aantal besmette inwoners (175), gevolgd door Sint-Truiden (169) en Genk (166).

👉 Sciensano het onderzoeksinstituut van Volksgezondheid, publiceert vandaag voor het eerst een kaart van ons land die een beeld geeft hoeveel inwoners per gemeente er met zekerheid besmet zijn met het coronavirus. Zo tellen Hasselt, Sint-Truiden en Genk het hoogste aantal besmette inwoners. In deze drie steden hebben tussen 112 en 254 inwoners positief getest op het coronavirus, al ligt het werkelijke aantal besmettingen natuurlijk een stuk hoger omdat niet iedereen met symptomen ook getest wordt.

👉 Nog uit de kaart blijkt dat er in Beringen, Heusden-Zolder, Lanaken en Alken tussen de 50 en 111 inwoners besmet zijn: Alken telt hiervan het hoogste aantal besmettingen (69), gevolgd door Beringen (63), Lanaken (62) en Heusden-Zolder (61).

👉 In de volgende gemeenten hebben tussen 20 en 49 inwoners met zekerheid een coronabesmetting: Lommel (36), Pelt (33), Bree (27), Maaseik (42), Dilsen-Stokkem (22), Maasmechelen (43), Diepenbeek (38), Bilzen (47), Riemst (25), Tongeren (41), Borgloon (33), Wellen (23), Gingelom (25), Nieuwerkerken (20), Herk-de-Stad (27), Halen (23), Lummen (33), Zonhoven (38) en Houthalen-Helchteren (38).

👉 De minst getroffen gemeenten in Limburg - met tussen 1 en 19 bevestigde besmettingen - zijn: Tessenderlo (15), Ham (12), Leopoldsburg (7), Hechtel-Eksel (12), Peer (11), Bocholt (19), Hamont-Achel (13), Oudsbergen (18), Kinrooi (17), As (10), Zutendaal (<5), Hoeselt (6), Kortessem (9), Heers (12) en Voeren (<5).

💡 info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar 

Nieuwsbericht: 31.03.2020 om 9.10 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??-Wereldwijd : 786607 bevestigde gevallen / 37832 sterfgevallen / 165761 genezen ( worldometers)
-België : 11899 bevestigde gevallen / 513 sterfgevallen
-Limburg : 1487 bevestigde gevallen / 84
sterfgevallen💡NIEUWS : Containerpark terug open v.a. di 7.4 ??
 • Op vraag van de Limburgse burgemeesters opent de Minister terug de recyclageparken volgende dinsdag.
 • Uitbater L.net moet wel de veiligheidsmaatregelen kunnen garanderen en hun afvalpark gecontroleerd openen.
 • Bezoekers van recyclageparken zullen enkele richtlijnen strikt moeten opvolgen :
  • de afstandsregels blijven erg belangrijk,
  • elk persoonlijk fysiek contact moet vermeden worden,
  • cash betalingen zijn niet mogelijk,
  • mensen zijn verplicht om in hun wagen te blijven zitten in de wachtrij
  • er mogen maar een beperkt aantal personen tegelijk op het recyclagepark
  • het advies blijft : stel je bezoek uit als het niet nodig is #blijfinuwkot

💡De “online aanmeldingsperiode” van het basisonderwijs voor Houthalen-Helchteren wordt verlengd tot 30.4 (23u59).

 • Is je kind geboren in 2018 (of eerder)? Is je kind nog niet ingeschreven in een school?
  Meld je kind dan aan op https://houthalen.aanmelden.in/ 
 • Zo ben je zeker van een plaats in een klasje volgend schooljaar. Dit kan je doen tot en met 30 april.
 • Heb je hulp nodig?
  • Neem contact op met een school (niet open tijdens de paasvakantie)
  • Bel naar het LOP (Dirk Herfs, 0474 323 759) of de gemeente (Sofie Vanderlinden, 011 49 22 34)
  • Mail je vraag naar dirk.herfs@ond.vlaanderen.be of sofievanderlinden@houthalen-helchteren.be

💡 Carma stelde 230 PV’s op voor overtreden Corona-maatregelen.

 • De Politiezone CARMA stelde ondertussen al 230 PV’s op voor personen die de opgelegde maatregelen niet respecteerden. Dit is het totaal aantal PV’s dat uitgeschreven werd van 20 maart tot en met 29 maart.
 • Gemiddeld zijn er dat zo’n 25 per dag. In de meeste gevallen ging het over samenscholingen, maar vooral tijdens de laatste dagen stegen ook de vaststellingen van niet-essentiële verplaatsingen. De geverbaliseerde personen zijn vooral volwassenen. Slechts een kleine minderheid zijn jongeren.
 • Politie CARMA zet al sinds de start van de maatregelen zwaar in op de Corona-controles. Elke dag zijn gemiddeld vijftien controleploegen op de baan. Deze teams werken verspreid over het grondgebied en voeren voortdurend toezichten uit, met interventievoertuigen, quads en drones. Ook aan enkele grensovergangen in Bocholt en Kinrooi wordt toezicht uitgevoerd. Naast deze controles blijft de interventiedienst haar normale werking verderzetten voor andere tussenkomsten.

💡 Stebo aan het werk voor lokale ondernemers

 • Om zeker te zijn dat deze ondernemers op de hoogte zijn van de steunmaatregelen van de overheid heeft stebo de nodige info toegankelijk gemaakt via het deze link : https://stebo.be/corona-steunmaatregelen-bedrijven/
 • Stebo zal de recent opgestarte ondernemers ook persoonlijk contacteren om na te gaan of er nog vragen zijn of er hulp nodig is.

💡 Belgen blijven 79% van de tijd ‘in hun kot’
Uit de eerste metingen van de Data against Corona Taskforce blijkt dat de Belgen de opgelegde maatregelen goed opvolgen. De voorbije maand is het gemiddeld aantal verplaatsingen buiten de postcode met meer dan 54% gedaald. Sterker nog, deze week zijn Belgen maar liefst 79% van de tijd in hun eigen postcodegebied gebleven.

💡Spreuk van de dag :

“De uitdaging in deze tijd is om dicht bij jezelf te blijven”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

 • hun handen te desinfecteren
 • verplicht een mondmasker te dragen 
 • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
 • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.