update Coronavirus 31 mei

Nieuwsbericht: 31.05.2020 om 7.50 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 2.712.310 genezen / 6.112.023 bevestigde gevallen / 369.397
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 15.769 genezen / 58.186 bevestigde gevallen / 9.453 sterfgevallen
-Limburg : + 1350 genezen / 6205 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 416 sterfgevallen in het ziekenhuis + 520 in woonzorgcentra = tot. 936
-HH : 182 bevestigde gevallen ( = 5,94
per duizend gevallen

💡Dr. Jef Vanderlinden, huisarts gaat op 1 juni op pensioen”.

👉 Na meer dan 40 jaar trouwe dienst als huisarts in Houthalen, steeds beschikbaar voor al zijn patiënten, gaat onze geliefde Jef weer wat meer tijd uit trekken voor zijn fietsritjes en zijn gezin,

👉 De laatste maanden heeft hij zich nog met hart en ziel ingezet om zijn patiënten te behoeden van Covid19 en daar is hij heel goed in geslaagd. Een waardige afsluiter van een zeer lange carrière als huisarts. 

👉 “Beste Jef, namens alle patiënten, collega-artsen in Hh en vele bewoners willen we jou heel hard bedanken." 

💡Eén Belg op de drie kiest voor vakantie in eigen land

41 procent van de Belgen is door de lockdown de eigen streek en omgeving meer gaan ontdekken en appreciëren. 34 procent wil in de toekomst vaker met vakantie in eigen land. En 80 procent zegt dat ze drukbevolkte plaatsen liever links laten liggen. Dat blijkt uit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen op vraag van Vlaams minister van Toerisme.

💡”Reddingsplan corona” van de minderheidsregering krijgt stilaan vorm

👉 Om de relance vorm te geven maakten de regeringspartijen een becijferd plan dat werd doorgesproken met de experts. De regering heeft in principe ‘de tien’, de tien partijen die de volmachten steunen niet nodig maar of dit politiek haalbaar is zonder gedoogsteun van de oppositie is de vraag. De idee van een ‘nationale unie’ vraagt om een ‘brede consensus’ zeker als het over de toekomst van het land gaat. Nog veel werk aan de winkel dus ...

👉 Wat ligt er allemaal voorlopig op tafel: 

- de tijdelijke werkloosheid verlengen

- corona-ouderschapsverlof verlengen

- mogelijke overbruggingspremies voor sectoren die in juli en augustus niet kunnen opstarten ( oa. evenementen )

- uitstel van betalingen in de vennootschapsbelasting zouden verder lopen tot het einde van het jaar.

- lagere bedrijfsvoorheffing voor bedrijven die iedereen aan het werk zetten + evt taxshelter voor kmo’s

- de bazooka van 50 miljard euro moet een herwerking krijgen, waardoor zeker ook de kleinere bedrijven en kmo’s makkelijker toegang krijgen tot de leningen.

- de verlaging van de btw in de horeca tot 6 procent of meer

- eenmalige premie voor alle leefloners ...

💡Historisch moment voor de ruimtevaart : eerste commerciële vlucht 

👉 Het is gelukt. SpaceX heeft samen met het Amerikaanse ruimteagentschap NASA de eerste Amerikaanse astronauten vanop Cape Canaveral gelanceerd. Om 21u22 onze tijd ging de Crew Dragon, ook gekend als Demo-2, op een Falcon 9-raket de lucht in.

👉 De lancering is een historisch moment. Het is voor het eerst dat een Amerikaans privébedrijf een raket met bemanning lanceert.

👉 Bob Behnken en Doug Hurley worden met een snelheid van 27.000 kilometer per uur naar de ruimte geslingerd.

👉 Tien minuten na de lancering parkeerde het bedrijf van Musk het eerste stuk van de Falcon 9 op een landingsplatform. Dat kan hergebruikt worden voor een volgende lancering, een belangrijke component voor de winstgevendheid van het ruimtevaartbedrijf.

💡Betekenis van Pinksteren 🧐

👉 Sinksen : Op de 50e dag na Pasen is het Pinksteren: het feest van de Heilige Geest, de plaatsvervanger van Jezus Christus. De eerste Pinksterdag staat ook als het begin van de christelijke kerk gemarkeerd

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Het is heerlijk te rusten in het gras dat je ergens over hebt laten groeien“ 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.