update Coronavirus 30 april

Nieuwsbericht: 30.04.2020 om 11.30 uur

🦠Corona-nws Hh (78) Update: Do 30.4

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 946.926 genezen / 3.116.131 bevestigde gevallen / 215.696 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 11.283 genezen / 47.859 bevestigde gevallen / 7.501 sterfgevallen
-Limburg : - genezen / 5.276 bevestigde gevallen = 6,1 per duizend inw) / 353 sterfgevallen
-HH : 137 bevestigde gevallen ( = 4,47 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡 Groen licht om op 4 mei naar volgende fase te gaan ??

👉 De eerste fase van het afbouwplan gaat zoals voorzien op 4 mei in. De experten van de GEES, de groep belast met de exitstrategie, hebben verklaard dat de huidige evolutie van de corona-epidemie dat toelaat, heeft premier Sophie Wilmès (MR) woensdagavond laten weten. Op 4 mei kunnen dus heel wat bedrijven terug aan de slag, mits de nodige beschermingsmaatregelen. 👌

👉 Wat verandert er ook weer ?

 • Industrie- en B2B-bedrijven mogen geleidelijk herstarten, mits respect voor de regels van social distancing.
 • Telewerk blijft de norm.
 • Wat winkels betreft, mag er nog niets extra openen, behalve stoffen- en naaiwinkels. Zij zijn belangrijk voor wie zelf mondmaskers wil maken.
 • Fysieke activiteit in open lucht is toegestaan met maximaal twee personen, naast de mensen die onder hetzelfde dak wonen, op voorwaarde dat fysieke afstand altijd gerespecteerd wordt.
 • We moeten ons ook niet langer beperken tot wandelen, fietsen of lopen. Ook andere contactloze sporten zijn toegestaan. Enkele voorbeelden: tennis, atletiek, vissen, kajakken, golf,... Het blijft verboden om gedeelde douches, kleedkamers of cafetaria’s te gebruiken.
 • Iedereen ouder dan 12 jaar moet vanaf 4 mei een mondmasker (of een sjaal of bandana) dragen op het openbaar vervoer.
 • Op openbare plaatsen wordt het gebruik van mondmaskers aangeraden.

💡Duurzame stoffen en herbruikbare mondmaskers voor onze 31000 inwoners gaan in productie 🍀

👉 Het schepencollege koos voor een kwaliteitsvol eco-vriendelijk en herbruikbaar stoffen ( bamboo ) mondmasker voor elke inwoner.

👉 Kenmerken :

 • kwaliteitsvol
 • duurzaam
 • 100x wasbaar & herbruikbaar
 • eco-vriendelijk en biologisch afbreekbaar
 • werd met nano technologie behandeld ( vergelijkbare ffp1 kwaliteit )
 • filter is inpasbaar
 • anti-bacterieel

👉 Wij verwachten de levering rond 7 mei en en zullen onze medewerkers ( waarvoor dank 👏 ) van de gemeente er alles aan doen om in de week van 11 mei de mondmaskers zelf huis - aan - huis te bezorgen , je moet ze niet afhalen op het nac , onder voorwaarde dat alles volgens schema verloopt 🤛

👉 Wij leggen nog een strategische reserve aan via groepsaankopen samen met de provincie en onze brandweerzone 👌

💡Mondmaskers zijn het nieuwe modegoud, hoe coronabescherming uitgroeit tot "fashion statement" 👌

👉 Mondmaskers of mondkapjes worden het ultieme mode-accessoire van 2020. Het stukje stof dook in het verleden al sporadisch op op de catwalk van grote modemerken of we zagen het op tv passeren tegen smog in Aziatische landen.

👉 De afgelopen maanden en weken werden mondmaskers onlosmakelijk verbonden met corona en binnenkort zijn ze niet meer uit ons straatbeeld weg te denken. Er is een gat in de markt en ontwerpers springen dankbaar in dat gat. Of hoe mondmaskers het nieuwe goud zijn en evolueren naar een zogenoemd "statement piece".

👉 Grote modekleppers als Prada en Gucci en de bekende winkelketens Zara en Mango sprongen ook op de kar en startten de productie op. In het begin soms louter een slimme economische beslissing.

👉 De stoffen versies zijn aan het opschuiven van "gebruiksproduct" naar een "statement piece", zoals schoenen of handtassen. "Ook met een mondmasker kan je je identiteit uitdrukken. Welke kleur het heeft, welk merk het is. Dat zal een beetje de nieuwe realiteit

💡Pedagoog Bert Smits: “Elke dag op school is gewonnen dag”

👉Niet alleen leerkrachten en schooldirecties zitten nog met heel wat vragen over de langzame heropstart van de scholen, ook voor ouders en leerlingen is er nog geen duidelijkheid.

👉 Heeft het bijvoorbeeld zin om kinderen nog enkele dagen naar school te sturen? JA

👉 Volgens Smits , een van de oprichters van Schoolmakers, een organisatie die in heel Vlaanderen vernieuwende onderwijsinitiatieven mee op de rails zet, heeft het zeker nog zin om kinderen voor enkele dagen naar school te laten gaan. Iedere keer dat leerkrachten contact hebben met kinderen, kunnen ze zien hoe ver leerlingen staan.”

👉 De eerste prioriteit sociaal contact moet zijn. “Veel leerlingen hebben heel lang hun vrienden moeten missen en hebben een moeilijke periode thuis achter de rug”, aldus de pedagoog.

👉 Daarnaast moeten we ook goed zien welke kinderen uit de boot gevallen zijn en of het thuis nog goed gaat. Sommige kinderen hebben nood aan instructies en moeten dat op school inhalen.”

👉 Ook dreigen sommige kinderen leerachterstand op te lopen. “Dat is een risico. Er zijn genoeg leerlingen zonder leerachterstand en met een goede ondersteuning thuis, voor die leerlingen zal het wel lukken om achterstand in te halen. Maar daarnaast zijn er ook kwetsbare kinderen die het al moeilijk genoeg hebben”, aldus Smits, die hoopt dat zomerscholen voor hen een oplossing kunnen bieden. 🧐

👉 Leuk perspectief bieden :
Hij raadt ouders van wie de kinderen weken en misschien zelfs nog maanden thuis zullen zitten aan om te blijven praten met hen en de dag samen te starten. “Ten tweede moet je proberen om hen een perspectief te bieden, iets leuks in het vooruitzicht stellen, tieners moeten het perspectief hebben om anderen weer te zien.”

💡Kustburgemeesters werken aan een terugkom- plan 🧐

👉 Er werd nog niets concreet beslist maar de kustburgemeesters willen vanaf 18 mei eventueel weer tweedeverblijvers en campingbewoners toelaten als de NVR dit goedkeurt

👉 Huurders van vakantieappartementen zouden opnieuw welkom zijn aan de kust vanaf 8 juni mits de nationale goedkeuring

👉 Pas later zouden dagtoeristen en de opening van horeca aan bod komen. Elke kustgemeente zal nu verder een eigen plan uitwerken

👉 Dit plan is onder voorwaarde dat het volgens het federale kader mogelijk is. Als het niet veilig is wordt het niet toegelaten 🧐

💡 Spreuk van de dag : 😉

🍀 “Mondmasker is genoeg zeiden ze ...Maar toen ik ging wandelen hadden anderen wel een trui en broek aan! ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

 • hun handen te desinfecteren
 • verplicht een mondmasker te dragen 
 • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
 • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.