update Coronavirus 30 mei

Nieuwsbericht: 30.05.2020 om 8.16 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 2.635.077 genezen / 5.991.755 bevestigde gevallen / 365.334
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 15.682 genezen / 58.061 bevestigde gevallen / 9.430 sterfgevallen
-Limburg : + 1350 genezen / 6.192 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 416 sterfgevallen in het ziekenhuis + 520 in woonzorgcentra = tot. 936
-HH : 182 bevestigde gevallen ( = 5,94
per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡 CODE ROOD : Het is zeer droog en brandgevaarlijk in natuurgebieden. Blijf weg uit natuurgebied. Vuur maken is verboden. 

👉 Vanaf vrijdag geldt code rood in onze natuurgebieden. Het is er extreem droog en brandgevaarlijk. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden.

👉 Vuur maken is verboden.

👉 Het Agentschap Natuur en Bos gaat de bossen voorlopig niet sluiten. Het gaat om een advies, geen verbod. Mensen moeten hun gezond verstand gebruiken. Wie dit weekend wil gaan wandelen, blijft best aan de rand van het bos. Dat advies is er voor de veiligheid van de mensen. Als je midden van een natuurpark zit en wordt verrast door oprukkend vuur kan het heel snel mislopen. 

👉 Gezien de voorspellingen zal deze alarmfase wellicht nog meermaals terugkeren deze zomer..

👉 Gisterenavond verzonden we als gemeentebestuur alvast een bericht via BE-ALERT

👉 Volg onze gemeentelijke website of onze Facebookpagina van de gemeente voor actuele informatie.Wees waakzaam en hou het veilig! 

💡 Vanaf vandaag is familiebezoek in buurlanden weer toegestaan.

👉 Vanaf vandaag is het voor Belgen toegestaan om familieleden te bezoeken die in een van onze buurlanden wonen.

👉 Vrienden bezoeken die over de grens wonen, blijft verboden.

👉 intrafamiliale verplaatsingen naar de ons omringende landen mogen weer plaatsvinden. Het gaat dus om Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk en via de Eurostarlijn ook het Verenigd Koninkrijk.

👉 Je moet kunnen bewijzen dat het om een familiebezoek gaat en dat je een aantoonbare band hebt"

💡De voorwaarden voor de evt heropstart op 8 juni van de cafés en restaurants: om middernacht sluiten en reserveren of contactgegevens achterlaten.

👉 De federale regering heeft vrijdag ingestemd met een gids over de heropstart die de horecasector opgesteld heeft.

👉 Een exacte datum is er nog niet, al wordt overal 8 juni vooruitgeschoven. Volgende week moet de Nationale Veiligheidsraad zich daar verder over buigen.

👉 De sector heeft wel een akkoord over de voorwaarden :

👉 Zo zal er een verplicht sluitingsuur om middernacht komen. Zowel op café als op restaurant zullen de tafels 1,5 meter uit elkaar moeten staan.

👉 Om op restaurant te gaan, moet je verplicht reserveren.

👉 Op café moet je ofwel reserveren ofwel je contactgegevens achterlaten. Zo kan je nadien opgespoord worden in geval nadien zou blijken dat er op de avond dat u er was iemand aanwezig was die besmet raakte.

👉 Aan de toog bestellen of aan de toog hangen mag niet.

👉 Het personeel, met mondmasker, zal je aan tafel moeten bedienen.

💡Kerkdienst : Maximum honderd deelnemers aan kerkelijke vieringen ??

👉 De bisschoppenconferentie van de katholieke Kerk heeft in samenwerking met GEES een protocol met veiligheidsvoorschriften uitgewerkt voor een herneming van publieke vieringen in de kerken.

👉 In een eerste fase wordt een maximum van 100 deelnemers per viering vastgelegd.

👉 Iedereen die de kerk binnengaat, ontsmet de handen met beschikbaar gestelde alcoholgel. Wie de communie uitreikt ontsmet de handen en draagt een mondmasker, houdt afstand en “laat de hostie eerbiedig vallen in de uitgestrekte hand van de communicant”, aldus het protocol.

👉 Alle plaatselijke kerkverantwoordelijken ontvangen vrijdag het draaiboek met richtlijnen. Een concrete datum voor de heropstart valt wellicht op woensdag 3 juni, wanneer de Nationale Veiligheidsraad bijeenkomt.

💡Weetje van de dag : harde cijfers 

👉 In april waren 117.835 Limburgers tijdelijk werkloos en telde de provincie 27.235 werkzoekenden. De Limburgse werkloosheid steeg op jaarbasis met 13,3 procent, boven het Vlaamse gemiddelde van 11,9 procent. Eén op de vier ondernemingen vreest een tweede lockdown niet te overleven.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Een droom kan zeer benauwend zijn , als je uit die droom niet kan ontwaken. Soms is het leven ook zo “ 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.