update Coronavirus 30 maart

Nieuwsbericht: 30.03.2020 om 12.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 536454 bevestigde gevallen / 33976 sterfgevallen ( worldometers)
-België : 10836 bevestigde gevallen / 431 sterfgevallen
-Limburg : 1355 bevestigde gevallen / 73
sterfgevallen

💡Snelle testen op Covid-19 :

👉 De snelle testen op Covid-19 helpen de ziekenhuizen om een eerste diagnose te stellen maar ze geven pas een positief resultaat enkele dagen nadat de besmetting heeft plaatsgevonden. Een positief resultaat zorgt er voor dat de patiënt sneller de juiste behandeling krijgt. Bij een negatief resultaat is een tweede bevestiging nodig want anders kan de patiënt het virus blijven doorgeven aan zijn omgeving zonder te weten dat hij ziek is.

👉 Het gebruik van deze testen is voorbehouden aan de ziekenhuizen. Ze zijn dus niet te koop in de apotheek. Ondertussen wordt alles in het werk gesteld om de capaciteit van de testen in de laboratoria de vergroten.

💡Telefonische vragenlijst huisdokters Corona ( handige tips : )

👉 Aangezien contact met de huisarts telefonisch dient te gebeuren en het contact tussen grootouders/ ouders en kinderen ook via deze weg dient te gebeuren kan het zijn dat er kostbare tijd verloren kan gaan.

👉 Ouders bellen vaak naar de kinderen die op hun beurt bellen naar de huisarts (uit onzekerheid, angst, slecht gehoor e.d.)

👉 Tijdens het telefonisch contact worden er specifieke vragen gesteld mbt symptomatische klachten die voor dokters essentieel zijn om hun patiënten telefonisch advies te geven

👉 Hieronder vind je de anamnese (vragenlijst) die je dient te beantwoorden bij telefonisch contact met jullie huisarts. Handig om bij te houden alvast :

1) Koorts? (Temperatuur doorgeven)
2) Hoest? (Droge hoest)
3) Dyspnoe? kortademigheid)
Bij inspanning, bij praten, in rust (tracht specifiek te zijn)
4) Tachypnoe? versnelde ademhaling)
5) Thoracale pijn? (=pijn thv de borstkas)
Enkel bij ademen of continu, lokalisatie?, tracht soort pijn te beschrijven)
6) Neus- keel en oorklachten?
7) Cardiale klachten (=hart problemen)
Andere klachten (zoals spierpijn, vermoeidheid)
9) Algemene conditie?
10) Eten en drinken?
11) Reeds medicatie genomen? (Doorgeven welke)
12) Beroep?
13) Huisgenoten?

💡Positief door corona 🍀

👉 Leer nieuwe dingen :

Wil je niet stil blijven zitten tijdens quarantaine? Geen nood! Veel ondernemers bieden namelijk online workshops aan, voor mensen die vanwege corona in isolatie zitten. Geef je creativiteit dus een boost want bewustwording groeit van angst naar overgave. Of geniet van een stevige natuurwandeling ... in de buurt 💪

👉 30% minder straatcriminaliteit :

Door de strenge coronamaatregelen is het aantal misdrijven in ons land met zo’n 30 procent gedaald, maar de Europese politiedienst Europol noteert een toenemend aantal gevallen van cybercrime, fraude en diefstal. 👮???

👉 Lagere CO2-uitstoot :

De luchtvervuiling in China is afgenomen, blijkt uit satellietbeelden van NASA. Kolencentrales produceren minder energie en autofabrieken liggen stil, waardoor de Chinese CO2-uitstoot met 25 procent is gedaald = de totale CO2-uitstoot van België, per jaar. De wereldwijde uitstoot is gedaald met 6 procent. Die wereldwijde daling komt mede doordat het vliegverkeer stilligt. Je gecancelde vakantie heeft dus voordelen voor het milieu🍀

👉 Tijd voor bezinning :

Door de pandemie worden we gedwongen tot bezinning. Alles wat we als vanzelfsprekend waren gaan beschouwen, blijkt dat ineens toch niet meer te zijn. Hiermee bedoelt hij dat je – door de thuisisolatie – meer ruimte hebt om je leven vanuit een ander perspectief te zien. Het kan je nieuwe inzichten geven, over je gezin , je familie , je vriendschappen of om je levensstijl te veranderen. New virus, new me! 🤞

👉 Minder burn-outs :

Doordat veel bedrijven momenteel dicht blijven vanwege de maatregelen, zijn veel deadlines verplaatst of meetings afgelast. Het wordt makkelijker om prioriteiten uit te stellen, wat werknemers de kans geeft om na te denken over hoe ze hun werk willen inrichten. Hopelijk volgt nadien geen inhaalslag 🧐

👉 Meer waardering voor het zorgpersoneel :

Huisartsen, dokters , verplegers , verzorgend personeel doen er alles aan om in moeilijke omstandigheden Corona in te dijken, zij zijn de echte helden van vandaag. Nogmaals een dikke merci aan alle zorgverstrekkers 👏

💡Afval ophaalronde ??

👉Morgen dinsdag 31 maart : huisvuil ( rode of zwarte zak )

👉 Plaats je huisvuilzak aub voor 6u in de ochtend aub aan de straatkant 🧐

👉 Wij blijven aandringen op het gecontroleerd heropenen van de containerparken , wordt zeker vervolgd 🤛

👉 Voor meer info : google naar L.net of onze afvalkalender houthalen-helchteren

💡Spreuk van de dag :

🍀“Niet elke dag zal goed zijn maar er zit wel iets goed in elke dag”🍀

💡 info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#hhzorggoedvoorelkaar 🌹

 
alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.