update Coronavirus 2 juni

Nieuwsbericht: 2.06.2020 om 7.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update

-Wereldwijd : 2.886.984 genezen / 6.343.277 bevestigde gevallen / 376.293
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 15.919 genezen / 58.517 bevestigde gevallen / 9.486 sterfgevallen
-Limburg : + 1350 genezen / 6241 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw) / 417 sterfgevallen in het ziekenhuis + 522 in woonzorgcentra = tot. 939
-HH : 187 bevestigde gevallen ( = 6,1
per duizend gevallen

💡Verkeersactie snelheid in Hh

👉 Vrijdag werd een verkeeractie snelheid georganiseerd op enkele locaties in de zone. 289 voertuigen gecontroleerd, 55 bestuurders reden te snel.

👉 Andere vaststellingen:

4x gordel
1x intrekking rijbewijs wegens overdreven snelheid
1x positieve drugtest
3x overtredingen door buitenlandse bestuurders
2x niet verzekering, voertuigen in beslag genomen

💡Vanaf dinsdag 2 juni kan elke inwoner ouder dan 12 jaar de gratis filters afhalen. Dit kan bij elke apotheek in Houthalen-Helchteren. https://www.houthalen-helchteren.be/apothekers-verdelen-fil…

💡 13-jarige ontvoerde Genkse jongen vrijgelaten na betaling van losgeld ??

👉 Liefst 42 dagen werd een 13-jarige jongen gegijzeld en door kidnappers in 3 verschillende woningen oa. in Zutendaal en HH ( Meulenberg ) vastgehouden. Na het betalen van het losgeld werd de jongen nabij zijn woning in Genk vrijgelaten. De jongen stelt het relatief gezien wel.

👉 Na een grootschalige gerechtelijke operatie werden 7 personen gearresteerd, o.m de geradicaliseerde Syrië-ronselaar K. Bouloudo uit Maaseik

👉 De Limburgse federale gerechtelijke politie werkte vanaf het begin van het onderzoek met 25 speurders de klok rond. “Hierbij kregen we op regelmatige tijdstippen bijstand waardoor er meer dan honderd mensen aan het onderzoek hebben deelgenomen”, aldus de procureur

👉 “In heel de periode, 42 dagen, hebben we te allen tijde het belang van het kind vooropgesteld”. Aan de jongen en zijn familie werden onmiddellijk de nodige medische en psychische bijstand gegeven. Het grootschalig onderzoek loopt verder.

💡 Als cafés en restaurants op 8 juni zijn dit de spelregels voor cafés en restaurants in tijden van corona:

👉 Met wie mag ik op café of op restaurant ?

Dit is nog niet duidelijk. Zijn er maximaal vier personen per tafel toegelaten of zijn er dat meer? En moeten dat mensen uit je bubbel zijn? “Zowel over het aantal gasten per tafel als over de toegestane capaciteit per zaak moet er door de regering hopelijk woensdag nog een beslissing worden genomen”, klinkt het bij Horeca Vlaanderen.

👉 Waar in de zaak mag ik zitten?

De basisregel is dat de fysieke afstand van 1,5 meter wordt gerespecteerd. Is dat niet mogelijk dan is ook plexiglas (min. 1m80 hoog) tussen tafels toegelaten. Je mag enkel zittend aan een tafel consumeren. Staand of hangend aan een statafel een pint drinken, is dus verboden. Ook aan de toog zitten, mag niet. Als klant word je aan tafel bediend door een ober die een mondmasker draagt.

👉 Moet ik als klant reserveren?

Zowel voor cafés als restaurants is het niet verplicht om te reserveren, al wordt dat wel sterk aangeraden. Cash betalen blijft mogelijk, al wordt de voorkeur gegeven aan elektronisch betalen.

👉 Wat mag ik als klant niet?

Buiten gaan roken is verboden. Ook is het niet toegelaten om caféspellen te doen, zoals biljart of darts. Ook moet je als klant elk fysiek contact vermijden: geef niemand op café of restaurant een hand, kus of omhelzing. ??

👉 Moet ik mijn gegevens achterlaten?

Per tafel moeten de contactgegevens van één gast geregistreerd worden. Die gegevens moeten 14 dagen bewaard blijven, voor een eventuele contact tracing. Wie zijn gegevens weigert te geven, mag de toegang ontzegd worden. Ook als een klant ziek is, moet de horecaondernemer deze klant de toegang weigeren.

👉 Mag drank in een glas geserveerd worden?

Ja. Maar glazen, tassen, servieswerk en bestekken moeten na ieder gebruik in de afwasmachine bij meer dan 60°C. Bierglazen alleen nog spoelen in koud water met een spoelmiddel volstaat dus niet. Kartonnen of plastic bekers voor eenmalig gebruik kunnen een alternatief zijn.

👉 Kan ik als klant naar het toilet?

Dat kan. Al geldt ook daar de 1,5 meter-regeling. Als er meerdere urinoirs aanwezig zijn, kunnen deze dus misschien niet allemaal gebruikt worden, tenzij er tussenschotten van 2 meter hoogte geplaatst worden. Het sanitair moet veelvuldig gereinigd worden. Niet-gasten mogen niet naar het toilet.

👉 Welk nieuwe regels zijn er nog?

In cafés en restaurants mag de muziek niet luider dan 80 decibel. “Bij luidere muziek gaan mensen harder praten en dichter bij elkaar komen, wat het risico op besmetting vergroot”, is de redenering. Horecazaken moeten ook ten laatste om 24 uur de deuren sluiten.

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Niet het geweld maar het goede vernietigt het kwaad.“ 🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.