update Coronavirus 29 juni

Nieuwsbericht: 29.06.2020 om 7.15 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 5.510.586 genezen / 10.176.357 bevestigde gevallen / 502.861 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 61.209 bevestigde gevallen / 9.732 sterfgevallen
Bb
-Limburg : 6.556 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 221 bevestigde gevallen ( = 7,21 ) per duizend gevallen

💡Versoepeling maatregelen WZC Vinkenhof

👉 In het versoepelen van de maatregelen binnen het Woonzorgcentrum Vinkenhof wordt vanaf woensdag 1 juli 2020 een volgende stap genomen . We evolueren langzaam naar het nieuwe normaal. Neem aandachtig onderstaande nieuwe afspraken door zodat het voor iedereen klaar en duidelijk is.

👉 Bezoekregeling vanaf woensdag 1 juli 2020.

De familie van de bewoners van niveau 1 kunnen op bezoek komen op:
Maandag tussen 10u00 en 11u00
Woensdag tussen 14u30 en 17u00
Vrijdag tussen 10u00 en 11u00

De familie van de bewoners van niveau 2 kunnen op bezoek komen op:
Maandag tussen 14u30 en 17u00
Dinsdag tussen 10u00 en 11u00
Donderdag tussen 10u00 en 11u00
Vrijdag tussen 14u30 en 17u00

De familie van de bewoners van niveau 3 kunnen op bezoek komen op:
Dinsdag tussen 14u30 en 17u00
Woensdag tussen 10u00 en 11u00
Donderdag tussen 14u30 en 17u00

👉 Praktische afspraken omtrent het bezoek:

- U hoeft zich niet meer telefonisch of via mail vooraf aan te melden als u op bezoek komt.
- Houdt u wel goed aan de tijdstippen die per afdeling zijn toegewezen
- Er mag 1 bezoeker per bezoekmoment het gebouw binnen om de bewoner te bezoeken, of te gaan halen voor een buitenbezoek op het terras.
- Op het terras mag een 2de bezoeker aanwezig zijn.
- Kinderen jonger dan 12 jaar mogen het woonzorgcentrum niet betreden. Ze mogen wel deel uitmaken van het buitenbezoek.
- Bij elk bezoek dient elke bezoeker een registratieformulier in te vullen, en te deponeren in box in de inkomhal
- Hygiënemaatregelen strict naleven

👉 Facebook en skype-gebeuren :
Door de versoepeling van de bezoekmomenten, verzoeken we jullie om vanaf 1 juli 2020systematisch het skype-gebeuren af te bouwen.
Onze communicatie op de besloten facebook-pagina blijft voorlopig actief.


💡Virologe Vlieghe: "Mondmasker verplichten creëert bewustzijn dat virus er nog is", Minister: "Discussie niet gesloten"

👉 Virologe Erika Vlieghe blijft er voorstander van om mondmaskers te verplichten in winkels. Omdat ze wel degelijk werken, maar ook omdat ze een bewustzijn bij de bevolking zouden creëren dat het coronavirus nog lang niet uit onze maatschappij is verdwenen.

👉 Mondmaskers zijn in ons land op dit moment onder meer verplicht op het openbaar vervoer, in de stations, in delen van het onderwijs, op de werkvloer als er onvoldoende afstand kan worden gehouden en ook in bepaalde musea. In winkels zijn ze niet verplicht, maar worden ze sterk aangeraden. De vraag van verschillende virologen om ze toch te verplichten in de winkels, werd tijdens de meest recente Nationale Veiligheidsraad niet gevolgd door de politiek. Die houdt het bij "sterk aangeraden".

👉 Virologe Erika Vlieghe, ook voorzitter van de GEES, de expertengroep die de regering adviseert over eventuele versoepelingen van de maatregelen, blijft echter voorstander om ze op termijn toch te verplichten en hoopt dat die verplichting alsnog ingevoerd zal worden, zo zei ze in "De zevende dag". Het debat wordt nog altijd gevoerd, aldus Vlieghe, "persoonlijk hoop ik erop".

👉 Vlieghe wijst erop dat we dan wel in een "lage fase, maar nog altijd niet voorbije fase" zitten. Dat mondmaskers het virus (niet volledig, maar wel) grotendeels tegenhouden, is door verschillende studies bewezen, zegt ze, en dus zou het goed zijn mocht iedereen ze dragen in winkels, waar op bepaalde momenten veel volk aanwezig kan zijn

👉 Meer mondmaskers in het straatbeeld zou bovendien het bewustzijn bij de bevolking vergroten dat het virus nog altijd in onze maatschappij aanwezig is, benadrukt Vlieghe. "Je kan met mondmaskers echt weer awareness genereren. Mensen er bewust van maken dat het nog niet voorbij is, dat er iets aan de hand is en we met zijn allen voorzichtig moeten zijn. En dat is ontzettend belangrijk."

👉 "En als er een verplichting zou zijn, dan zouden mensen dat dragen. Dat is eenvoudig en eenduidig en het is een duidelijk symbool dat het nog niet voorbij is en we voor elkaar moeten blijven zorgen. Ik denk dat dat het vitale punt is."

👉 "De discussie is nog niet gesloten" : Federaal minister van Volksgezondheid gaf eerder deze week al aan dat zo'n verplichting er onder meer niet is gekomen omdat ze dan ook gehandhaafd zou moeten worden, wat volgens haar niet mogelijk is. In "De zevende dag" wees ze erop dat de discussie overigens niet gaat over wel of niet een mondmasker dragen in de winkels. Het wordt namelijk nu al sterk aangeraden. "Het is een verschil tussen sterk aanraden en verplichten", zei de minister, die eraan toevoegde dat maatregelen zoals afstand houden en uw contacten beperken essentieel zijn.

👉 De Block bevestigde wel dat de discussie over de mondmaskers niet gesloten is. "We gaan die parameters goed opvolgen. Maar dan zal het niet alleen een kwestie van mondmaskers zijn, dan zullen er ook andere maatregelen nodig zijn, want wat we overal zien, dat gaan we betalen", waarmee ze verwees naar de verschillende feestjes van samenkomende jongeren. Een verstrenging op het aantal contacten en openbare bijeenkomsten behoort dus tot de mogelijkheden.

💡Evenementenmatrix wordt dinsdag voorgesteld

👉 Dinsdag stelt Vlaams minister van Toerisme de ‘evenementenmatrix’ voor aan publiek. Wie vanaf woensdag, één dag later dus, een klein buitenevenement met meer dan 200 personen wil organiseren, moet die matrix invullen en bezorgen aan het gemeentebestuur.

👉 Vanaf zal die tool online staan, en zal iedereen het kunnen bekijken en invullen

👉 Massa-evenementen, zoals festivals, blijven verboden tot 1 september. 

👉 Eigen evenementen van de gemeente Hh gaan uit voorzorg tot einde september niet door 

1 juli 

👉 binnenactiviteiten met maximaal tweehonderd personen en buitenactiviteiten tot maximaal 400 personen kunnen wel weer

👉 Voor een buurtfeest, moet u als organisator wel een ‘evenementenmatrix invullen. Aan de hand van 18 parameters kan het gemeentebestuur dan oordelen of uw organisatie groen licht krijgt.

👉 huwelijken , recepties of familiefeesten blijven beperkt tot maximum 50 personen

1 augustus 

👉 Als de coronacijfers het toelaten, komt er vanaf 1 augustus een versoepeling voor binnenactiviteiten tot 400 personen en buitenactiviteiten tot 800 personen.

👉 Vanaf dan geldt de matrix ook voor feestzalen ( voor huwelijken, recepties of familiefeesten )

💡Spreuk van de dag:

🍀 “ Grootse werken worden niet door kracht maar door volharding volbracht. ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.