update Coronavirus 28 mei

Nieuwsbericht: 28.05.2020 om 8 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 2.472.252 genezen / 5.747.257 bevestigde gevallen / 355.111
sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 15.465 genezen / 57.592 bevestigde gevallen / 9.364 sterfgevallen
-Limburg : + 1328 genezen / 6.123 bevestigde gevallen = 7,1 per duizend inw / 411 sterfgevallen in het ziekenhuis + 520 in woonzorgcentra = tot. 931
-HH : 174 bevestigde gevallen ( = 5,68
per duizend inw. ) - genezen (wordt niet berekend)

💡 FILTERS VOOR MONDMASKERS vanaf 2 juni bij de apotheek 

👉 Elke inwoner ouder dan 12 jaar krijgt van de federale overheid gratis 2 filters om aan te brengen in federale mondmaskers ( die later worden geleverd )

👉 De filters kunnen dienen voor zelfgemaakte mondmaskers of voor de exemplaren die je later krijgt van de federale overheid. Deze filters dienen niet voor onze eigen mondmasker , deze zijn beschermd met een speciale nanotechnologie 

👉 Vanaf 2 juni kan je je filters afhalen bij elke apotheek in Houthalen-Helchteren. Met dank aan de apothekersvereniging Hh en de gemeente Hh die in deze organisatie samenwerken. Zorg dat je je identiteitskaart bij hebt. 

👉 Volg de gemeentelijke digitale media voor informatie over de latere bedeling van de federale mondmaskers.

💡 7 personen testen covid-positief in het NOCHH 

👉 Het is bijna volledig uitgebleven - en verklaart ook de plotse opstoot van de cijfers in HH - maar op het einde van de curve hebben wij voor het eerst 7 besmette personen in het noodopvangcentrum te Helchteren. Het noodopvangcentrum telt 675 bewoners.

👉 In het algemeen blijven wij met 174 besmette personen in de gemeente duidelijk onder het Limburgse gemiddelde.

👉 De situatie wordt van zeer nabij opgevolgd en wordt streng gecontroleerd in samenwerking met de 6 centrumartsen die er actief zijn

👉 In het kader van de besmettingen is een aparte woonblok specifiek voorzien om mensen die positief getest werden op te vangen. Zij verblijven daar volledig in isolatie voor minstens 14 dagen en hebben een afzonderlijk sanitair en mogen niet buiten die ruimte bewegen en onder geen beding het centrum verlaten

👉 Daarnaast worden er duidelijke maatregelen voorzien voor de hoog-risicocontacten zoals ze door sciensano - in het kader van collectieve woonvoorzieningen - gedefinieerd zijn. De familieleden en kamergenoten van de personen die positief testten worden ook in quarantaine geplaatst voor 14 dagen en mogen ook onder geen beding het centrum verlaten

👉 Van in het begin werd in overleg met sciensano en de gemeente zwaar ingezet op preventie:

- Social distancing , binnen de mogelijkheden van het centrum
- Maximale inzet op bewustwording en sensibilisatie van bewoners
- Stilleggen en/of herorganiseren van de collectieve activiteiten
- Hygiënische maatregelen

👉 3 personen zijn getest maar werden negatief bevonden. Zij worden wel 7 dagen in isolatie gehouden. Nog 5 personen werden getest en daarvoor wachten wij op het resultaat. Zij bevinden zich in quarantaine in hun kamer in afwachting van het resultaat.

👉 De gemeente staat hierover in nauw contact hierover met de leiding van het Rode Kruis die het NOCHH uitbaat voor fedasil. Op dit ogenblik gebeurt alles zeer gecontroleerd

💡 Groen licht voor heropstart kleuter- en lager onderwijs : nieuws van de Nationale Veiligheidsraad

👉 Alle kleuters mogen op 2 juni terug naar school, het lager onderwijs volgt op 8 juni. Dat werd beslist op het Overlegcomité.

👉 Met belangrijke versoepelingen : de leerlingen zullen geen afstand moeten houden of mondmaskers moeten dragen, elke klas wordt een contactbubbel.

👉 De lagere scholen gaan volledig open. Dat kan omdat Weyts een andere slag thuis haalt. Ook hier valt de afstandregel tussen de leerlingen weg. Afstand houden blijft wel van toepassing onder leerlingen en leerkrachten, leerkrachten onderling en leerkrachten en ouders.

👉 Tijdens speeltijden moeten kinderen zo veel mogelijk binnen hun eigen klasgroep spelen.

👉 In het secundair onderwijs blijft de afstandsregel wel overeind. Een bubbel mag hier maximaal veertien leerlingen tellen. Deze scholen gaan niet volledig open. Ze mogen meer dan de drie leerjaren openen die al mogelijk waren, maar dan wel voor maximaal enkele dagen. In het middelbaar wordt zowel aan leerlingen als aan personeel sterk aangeraden om een masker te dragen.

Hopelijk krijgen de directies , leerkrachten en gemeentebesturen dit weer allemaal goed georganiseerd. De enorme energie die ze al investeerden in het corona proofed inrichten van de scholen wordt tekens door bijsturingen en veranderingen van bovenaf op de proef gesteld. Het belang en de gezondheid van de kinderen blijft voorop staan 

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “Je bent zo sterk als je zwakste schakel , samen sterk “🍀

💡 Info-corona :
federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.