update Coronavirus 28 juni

Nieuwsbericht: 28.06.2020 om 8.28 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update 

-Wereldwijd : 5.408.734 genezen / 9.987.112 bevestigde gevallen / 498.720 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : / 61.209 bevestigde gevallen / 9.732 sterfgevallen
Bb
-Limburg : 6.556 bevestigde gevallen = 7,6 per duizend inw) / 431 sterfgevallen in het ziekenhuis 527 in woonzorgcentra = tot. 958
-HH : 221 bevestigde gevallen ( = 7,21 ) per duizend gevallen

💡Draag een mondmasker, het is een kleine moeite 

👉 Nu de Veiligheidsraad het niet nodig vond mondmaskers bij het winkelen te verplichten, proberen zo’n vijfhonderd artsen in een open brief de bevolking ervan te overtuigen er toch een te dragen. ‘Een mondmasker dragen is een kleine moeite, absoluut niet schadelijk voor jezelf maar wél mogelijk levensreddend voor anderen: een teken van respect en bovendien een vriendelijke herinnering om zorg te blijven dragen voor elkaar.’

💡Stijgende trend aantal besmettingen

👉 Het aantal besmettingen in ons land is licht gestegen, tot gemiddeld 92 nieuwe gevallen per dag. Dat blijkt uit de weektrends van Sciensano.

👉 Sinds afgelopen dinsdag komt het wetenschappelijk instituut niet langer met dagcijfers, maar wel met gemiddelden van de voorbije week naar buiten. Zo kan de evolutie van de epidemie beter in de gaten gehouden worden. Ook speelt het weekendeffect dan niet meer mee, klinkt het bij de wetenschappers.

👉 Uit de weekcijfers van zaterdag blijkt dat er de voorbije week dagelijks gemiddeld 92 nieuwe besmettingen waren. Tegenover het gemiddelde van vorige week (gemiddeld 89 nieuwe gevallen) betekent dit een stijging van 6 procent. Het aantal ziekenhuisopnames daalt dan weer. Er werden gemiddeld 15 mensen opgenomen, een daling van 15 procent.

👉 In dezelfde periode overleden gemiddeld 6 personen per dag, als gevolg van een besmetting met Covid-19. Dat is een daling van 17 procent. De balans staat intussen op 9.732 overlijdens.

👉 Wereldwijd benaderen we de grens van 10 miljoen besmettingen en 500.000 overlijdens.

💡Wat mag in welke kustgemeente? Zo ziet de coronazomer eruit aan zee

👉 Misschien gaat u binnenkort naar zee, voor een langere vakantie, of voor een dagtrip. Hou er rekening mee dat ook daar heel wat coronamaatregelen gelden. Sommige zijn overal van kracht, andere lopen uiteen van gemeente tot gemeente. Westtoer, het toerismebureau van de provincie West-Vlaanderen, heeft alles gedetailleerd uitgezocht en maakte er een speciale site voor , met naast algemene toeristische tips, ook informatie per gemeente. In dit artikel hebben we de grote lijnen voor u op een rijtje gezet.

👉 Algemene regels gelden altijd, ook aan zee : de regels voor de kust komen bovenop de regels die sowieso voor het hele land gelden. Bubbels worden beperkt tot 15 personen per week, inclusief kinderen. Grotere groepen kunnen dus niet. En het blijft erg belangrijk om anderhalve meter afstand te houden met mensen die niet in uw bubbel zitten. Ook de regels rond evenementen en horeca gelden zonder uitzondering aan zee. Op gebied van hygiëne blijft de regel: de handen vaak wassen. Enkele kustgemeenten voorzien daarvoor ook extra mobiele ontsmettingssystemen.

👉 De ene kustgemeente is de andere niet : aan onze kust zijn 10 kustgemeenten, en die zijn allemaal verschillend. De een heeft een groot en breed strand, de ander heeft meer winkels waar mensen naartoe komen. Vandaar dat de gemeenten de zomer ook elk op hun manier aanpakken. Surf dus zeker eerst naar de website van je geliefde kustgemeente. 

💡 België kocht al 30 miljoen ondermaatse mondmaskers

👉 Bijna 30 miljoen mondmaskers die de federale regering sinds de coronacrisis voor onze ziekenhuizen, artsen en de rest van de zorgsector heeft gekocht, zijn afgekeurd. Van de 20 miljoen FFP2-maskers die al zijn geleverd om het zorgpersoneel tegen besmetting te beschermen bleek meer dan de helft ondermaats. Ook bij de gewone chirurgische mondmaskers bleek een op de tien niet te voldoen. Dat schrijft De Tijd zaterdag. 'Voor alle dossiers waarin de kwaliteit niet oké was, is een procedure begonnen', zegt Open VLD-minister Philippe De Backer, die sinds de coronacrisis het aankoopteam leidt.

💡Helpen vanop afstand: Rode Kruis past EHBO-richtlijnen aan

👉 De verplichte sociale afstand die mensen door de coronacrisis moeten respecteren, werpt heel wat vragen op omtrent EHBO. Rode Kruis-Vlaanderen communiceert daarom aangepaste eerstehulprichtlijnen, ‘want helpen kan nog steeds’.

👉 Rode Kruis-Vlaanderen wil mensen met enkele eenvoudige richtlijnen duidelijk maken hoe ze toch anderen in nood kunnen helpen zonder hun eigen gezondheid in gevaar te brengen.

👉 ‘Eerste hulp of reanimatie mag niet worden gestart als de veiligheid van de eerstehulpverlener niet voldoende gegarandeerd kan worden’, zegt Ine Tassignon, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. ‘Aangezien niet geweten is of het slachtoffer besmet is met het coronavirus, moet er heel voorzichtig gehandeld worden en gelden er strikte regels over het toedienen van eerste hulp.’

👉 Algemeen raadt de aangepaste richtlijn hulpverleners aan om niet dichter dan anderhalve meter bij het slachtoffer te komen. ‘De kans is dezer dagen groot dat je – ook als niet-professionele hulpverlener – een mondmasker bij de hand hebt wanneer je iemand tegenkomt die hulp nodig heeft’, zegt Tassignon. ‘Maar wanneer dat toch niet het geval zou zijn, dan betekent dat in geen geval dat je het slachtoffer gewoon aan zijn lot moet overlaten. Er zijn wel degelijk dingen die je kán doen’.

👉 Vanop afstand : in dat geval kan er hulp vanop afstand gegeven worden, door het slachtoffer aanwijzingen te geven over hoe hij/zij zichzelf kan helpen. De hulpdiensten verwittigen via 112 kan uiteraard ook, als dat nodig is. Daarnaast kan een familielid of vriend verwittigd worden die tot de persoonlijke bubbel van het slachtoffer behoort. Tot slot is het zeer belangrijk het slachtoffer gerust te stellen en bij hem/haar te blijven tot er hulp komt.

👉 Reanimatie : alleen wanneer er een levensreddende handeling moet worden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld een reanimatie, kan de hulpverlener dichter bij het slachtoffer komen. In dat geval wordt ten stelligste aangeraden om als hulpverlener zelf een mondmasker en wegwerphandschoenen te dragen én de neus en mond van het slachtoffer af te dekken met een doek of kledingstuk. Zo wordt vermeden dat de hulpverlener rechtstreeks in contact komt met kleine partikels uit de luchtwegen die vrijkomen bij het uitvoeren van borstcompressies.

👉 Als niet-geschoolde hulpverlener een beademing uitvoeren, wordt uit veiligheidsoverwegingen sterk afgeraden, tenzij de persoon tot je persoonlijke bubbel behoort.

💡Spreuk van de dag: aan iedereen die afstudeert :

🍀 “ Volg niet waar het pad je heen kan leiden. Ga in plaats daarvan naar plaatsen waar geen pad is en laat een spoor achter. ” 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#EuropeansAgainstCovid19 :

“Bescherm jezelf, bescherm anderen. Om het risico op coronavirus transmissie te verminderen, vermijd overvolle plaatsen en massale bijeenkomsten”

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.