update Coronavirus 27 april

Nieuwsbericht: 27.04.2020 om 8.30 uur

💡Kengetallen covid-19 : Update ??

-Wereldwijd : 878.997 genezen / 2.995.056 bevestigde gevallen / 207.000 sterfgevallen / ( worldometers)
-België : 10.785 genezen / 46.134 bevestigde gevallen / 7.094 sterfgevallen
-Limburg : +1.020 genezen / 5.136 bevestigde gevallen = 5,9 per duizend inw) / 340 sterfgevallen
-HH : 130 bevestigde gevallen ( = 4,24 per duizend inw. ) - genezen ( wordt niet berekend )

💡Staar de exit-strategie op losse schroeven?

👉 “Er is absoluut geen zekerheid dat de winkels op 11 mei opengaan. Alles wat we beslist hebben, hangt af van de verdere verspreiding van het virus”, zei premier Sophie Wilmès (MR) zondag.

👉 De politiek wil sneller uit de lockdown dan de experten, zo werd vrijdagavond al snel duidelijk tijdens de presentatie van de exitstrategie van de Veiligheidsraad. Afgelopen weekend toonden de experten openlijk hun ongenoegen over die strategie.

👉 Eén van de discussiepunten is de opening van de winkels op 11 mei. “Dat is te vroeg”, benadrukte Erika Vlieghe, infectiologe en voorzitster van de expertengroep (GEES) zondag. Vlieghe en haar team hadden de regering overigens geadviseerd om de winkels pas op 18 mei te openen, maar dat advies werd niet gevolgd. Ook viroloog Marc Van Ranst vindt 11 mei voor de winkels te vroeg.

Zoals bij de nationale mondmaskers is chaos troef en ...afwachten dus 🧐

💡 Facebook lanceert ‘Messenger Rooms’, een nieuwe dienst voor videogesprekken met groepen tot 50 personen. Het gaat daarmee de concurrentie aan met Zoom, Google Meets en Skype, die al gelijkaardige diensten voor uitgebreide groepsgesprekken hebben.

👉 Vanuit Facebook of Messenger zullen ‘rooms’ aangemaakt kunnen worden voor videogesprekken via smartphone of computer. Vrienden kunnen deelnemen ook als ze geen Facebook-account hebben en er moet niets extra op de computer geïnstalleerd worden.

👉 In tegenstelling tot de gratis versie van Zoom, zal er geen tijdslimiet op de videocalls zitten. Facebook pakt het bovendien minder zakelijk aan dan Google en Zoom. Het belooft ‘fun’-elementen, zoals filters (konijnenoren of alien-look bijvoorbeeld), spelletjes en achtergronden.

👉 Messenger Rooms zal eerst werken vanuit Messenger, later volgen opties voor Facebook, Instagram Direct en WhatsApp. In sommige landen zal Messenger Rooms deze week nog beschikbaar zijn, België en de rest van de wereld volgen in de komende weken.

💡Verwarrende berichtgeving rond ( recreatief ) motorrijden : rechtzetting ??

👉 Op basis van de uitspraken van de minister op het nieuws leek het alsof met onmiddellijke ingang mocht , in principe is het vanaf 4 mei dat de verplaatsingen voor buiten sporten ( waaronder motorrijden ) terug mogen , wij wachten nu op de definitieve uitgeschreven richtlijnen voor alle duidelijkheid 🧐

💡Actie Greenpeace en Youth for Climate in Brussel: Virtuele betoging met hologrammen voor een groene en eerlijke heropbouw 🍀 :

👉 Youth for Climate en Greenpeace België hebben een protestmars met hologrammen geprojecteerd aan de Europese Raad en het Belgisch federaal parlement. Aan de vooravond van de Global Strike for Climate eisen de organisaties een groen en eerlijk herstelbeleid voor de Covid-19-crisis.

👉 De hologram-mars is een primeur voor België. Nooit eerder werden hologrammen, driedimensionale projecties, gebruikt voor een betoging of protestmars in ons land. De huidige Covid-19-maatregelen maken het onmogelijk om nog op straat te komen voor een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Daarom bedachten Youth for Climate en Greenpeace dit virtueel en veilig alternatief.

👉 Met eerst het gebouw van de Europese Raad en vervolgens het federaal parlement op de achtergrond werden gedurende enkele minuten betogende hologrammen geprojecteerd. Er waren ook korte ‘hologram-speeches’ van Lena Baguet en Juliette Boulet, vertegenwoordigers van Youth for Climate en Greenpeace, die zich richtten tot de Europese en Belgische politici.

👉 We blijven in ons kot, maar we blijven niet koest”, zegt Toon Lambrecht van Youth for Climate. “We kunnen nu niet zelf op straat komen, maar aan de vooravond van de Global Strike willen we onze stem wél laten horen. We eisen dat de politici luisteren naar de wetenschappers, of het nu over Covid-19 of over het klimaat gaat. Ze moeten nu werken aan een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid.”

👉 “Het herstelplan voor deze coronacrisis moet groen, sociaal en eerlijk zijn. We kunnen en willen niet terug naar business as usual”, vult Joeri Thijs van Greenpeace aan.

👉 “We moeten nu investeren in gezondheidszorg en sociale rechtvaardigheid, in klimaatbeleid en natuur, niet in vervuilende bedrijven. Mensen en de planeet zijn belangrijker dan winst.”

👉 Greenpeace startte donderdag een petitie gericht aan de federale overheid, met vijf eisen voor een groen en rechtvaardig herstelbeleid.

💡Experts brengen belangrijke nieuwe studie onder de aandacht: één op de twee besmettingen vindt plaats nog voor we enig symptoom vertonen 🧐

👉 In het bekende medische tijdschrift Nature Medicine staat een studie geciteerd die uitlegt hoe mensen elkaar toch nog kunnen besmetten in een situatie van lockdown, waarbij we afstand houden van elkaar en thuisblijven als we ziek zijn.

👉 Wat blijkt? Bijna de helft van de coronabesmettingen tijdens een lockdown gebeurt in de eerste twee dagen vóór de eerste symptomen optreden. Viroloog Van Gucht stelt mensen elkaar nog besmetten tijdens een lockdown zoals we die nu meemaken. Met andere woorden, terwijl ze voldoende fysieke afstand bewaren en binnen blijven als ze zich ziek voelen.

👉 “De onderzoekers zijn tot een heel interessante en belangrijke vaststelling gekomen”, legde Van Gucht uit. “Namelijk dat binnen dat kader 44 procent van de besmettingen al plaatsvindt in de eerste twee dagen ( het prille begin ) van de eerste symptomen. Van de besmettingen vindt 56 procent plaats wanneer men al ziek is. Dat betekent dus dat gemiddeld één op de twee besmettingen plaatsvindt vooraleer we enig symptoom vertonen.”

👉 Onmiddellijk isoleren : 🤛
“De onderzoekers hebben ook aangetoond dat de besmettelijkheid het grootst is - piekt - in het prille begin van de symptomen”, vervolgde de viroloog. “We scheiden dan het meeste virus uit. Naarmate we wat langer ziek zijn, wordt er steeds minder en minder virus geproduceerd.” “Het is dus belangrijk dat zodra we ons wat ziek voelen, als we ’s morgens opstaan met wat keelpijn of een lichte hoest, dat we ons onmiddellijk isoleren. Dat we onmiddellijk beslissen om thuis te blijven. Het is op dat ogenblik dat men het meest besmettelijk is en dat men andere mensen gaat besmetten.”

👉 Van Gucht roept dan ook op om eerste symptomen niet gewoon weg te wuiven. “Denk niet, het zal wel overgaan, ik zie het morgen wel aan, mij overkomt het niet. Beslis direct om thuis te blijven en contacteer uw huisarts.”

👉 Hopenlijk brengen de aangekondigde maatregelen rond contact tracing ook een deel van de oplossing

💡 Spreuk van de dag :

🍀 “ Door in je kot te blijven blijft het virus ook in zijn kot ...als ons geduld dan maar geen kwelling wordt “ 🍀

💡 Info-corona :

federale coronalijn 0800 14 689
unizo coronalijn : 0800 20 750
politie : info@politiecarma.be
www.info-coronavirus.be
#samentegencorona
#blijf-in-uw-kot-en-op-afstand
#hhzorggoedvoorelkaar

alert-box-close-text

We helpen je graag verder, maar dan wel op afspraak!

We vragen alle bezoekers om bij aankomst:

  • hun handen te desinfecteren
  • verplicht een mondmasker te dragen 
  • 1,5 m afstand te houden van andere aanwezigen
  • de looplijnen te volgen

We vragen je om alleen naar je afspraak te komen. Als het niet anders kan dan is 1 begeleider welkom om je te helpen. Als je geen oppas hebt mag je je kinderen natuurlijk ook meenemen. 

Alle gemeentelijke diensten (met uitzondering van de balie bib en toerisme) werken op afspraak. Maak je afspraak voor burgerzaken, milieu, ondernemen en ruimtelijke ordening online of telefonisch via 011 49 20 03.

Opgelet: wij aanvaarden enkel betalingen met bancontact.

Gebruik liever ons digitaal loket!

Maar misschien hoef je helemaal niet naar het gemeentehuis te komen. Heel wat documenten, attesten of inlichtingen kan je immers gewoon online aanvragen. En je krijgt ze thuis geleverd in je mailbox of met de post. Vele documenten zelfs binnen enkele minuten.

Probeer het eens … Lukt het niet? Bel ons op 011 49 20 03 en wij kijken of we je telefonisch kunnen begeleiden met je aanvraag.